Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe, bardzo aromatyczne, wilgotne, przełożone kremem z lekko solonego serka. Słodzone ananasem, z dużą porcją przyjemnie chrupiących orzechów włoskich. Pyszne i zdrowe. Moje dzieciaki się zajadają (a młodsza nie tyka owoców ani warzyw w normalnej postaci, więc muszę kombinować jak jej je przemycać, dzisiaj zajada się plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem, wczoraj ciasto marchewkowe z ananasem i równowaga jest zachowana) 🙂 Bardzo prosty przepis, ciasto bez użycia miksera, więc można je wykonać jak maluchy już śpią. 🙂 Później rano szybko zrobić krem i ciasto gotowe.
Ja swoje ciasto marchewkowe dodatkowo ozdobiłam domową kandyzowaną skórką pomarańczową, ale możecie udekorować je połówkami orzechów lub po prostu lekko oprószyć cynamonem. Zapraszam, dzisiaj do ulubionej kawy bądź herbaty proponuję Ciasto marchewkowe. Przepis na ciasto znalazłam u Doroty, ale poprzerabiałam po swojemu.Polecam również sprawdzić przepis na Tarte z kremem mascarpone.
PS na końcu wpisu dodaję dwa zdjęcia obrazujące jak u nas wygląda robienie zdjęć do wpisów. Jako mała ciekawostkę i wytłumaczenie czemu te zdjęcia często wyglądają tak a nie inaczej. 🙂

Składniki (na tortownice 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki (u mnie gryczano-owsiana)
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka kefiru (ew 4 jajka)
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju (u mnie z pestek dyni)
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szklanka posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki – odsączonego)
na krem:
- 400g serka kanapkowego lekko solonego (u mnie Twój smak Piątnicy)
- 90g masła
- 1/3 szklanki zmielonego na pył ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii

Ciasto marchewkowe – Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu za pomocą rózgi wymieszać kefir z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
KREM:
Masło, ksylitol i wanilię utrzeć do otrzymania gładkiej, jasnej masy. Dodawać stopniowo serek cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.Ozdobić orzechami włoskimi lub tak jak ja domową kandyzowaną skórką pomarańczową.

Na pierwszy zdjęciu widać kawałek nogi mojego dzieciaczka jak bawi się grzecznie klockami 😉

hahaha ale masz z tymi pociechami 😀 Mwahahaha, dobrze znać kulisy twoich zdjęć- genialne 🙂 Co do ciacha robiłam parę razy i uważam, że jest wspaniałe! Osoby, które nawet marchwi nie tolerują to tym ciastem się zajadają 🙂 Więc córeczkę rozumiem i sama bym z przyjemnością palec wpakowała 😀
ja tam się cieszę, że w ogóle warzywa je 🙂 w każdy deser musi mi wpakować palce.. jedyny sposób to albo robić zdjęcia jak już śpią, ale wtedy przybywa za dużo w boczkach po jedzeniu wieczorem takich słodkości, albo jak ma popołudniową drzemkę ale wtedy już ta starsza w domu jest to się uwagi domaga 🙂
i tak sobie świetnie radzisz, i uważam, że jesteś wspaniałą mamą, tak trzymaj :* 🙂
Uwielbiam marchewkowe:)
No bo jak tak kusisz ciachem to nic dziwnego, że krasnoludki nie mogą się powstrzymać xD
U nas już nie ma takich małych ale dużych to też dotyczy xD
Ciacho pycha! Tylko my zrezygnowałybyśmy z ananasa bo nie lubimy takiego z puszki…. chyba już to kiedyś wspominałyśmy 😛
ja daję świeży, ale kto nie ma może dać z puszki. 🙂 Ten świeży ma całkiem inny smak 🙂
Kocham ciasto marchewkowe! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych 😀
to witam wśród miłośników ciasta marchewkowego. Ja uwielbiam 🙂
Wygląda przepysznie 😀
a w smaku lepsze niż wygląda. O wiele 🙂
Ostatnia fota mistrzostwo. Gdyby Rubi wsadziła swoją łapkę, to prawdopodobnie zaraz znalazłaby się w torcie cała. Chociaż ona jest dziwnym psem. Gdybym postawiła na ziemi taki tort, tylko by chodziła wokół, nigdy do niego nie podchodząc.
oj zaraz dziwnym.. dobrze wychowanym! 🙂
Osobiście nie lubię ciast z kremem, ale… ciasto marchewkowe (u mnie z o wiele cieńszą warstwą kremu)…. rewelacja! Jedno z moich ulubionych. Sama niby nie robię, ale od czego jest rodzina, która umie piec? U Ciebie widać, kto jest od pieczenia. 😀 Wygląda barrdzo apetycznie.
no ja tym razem z kremem trochę przesadziłam, ale było pysznie 🙂 wolę zrobić więcej kremu ale mniej słodkiego bo lubię jak taki lekko słony krem łączy się ze słodkim ciastem 🙂
Uwielbiam ciasta marchewkowe i uwielbiam serkową polewę 😀
🙂 jest pyszne
Efekt końcowy super. Wpadam na kawałek 😉
zapraszam! tylko uprzedź wcześniej bo muszę nową porcję upiec. 😉