Wegańska beza Pavlova z lemon curd

Wegańska beza Pavlova z lemon curd. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką moim ulubionym ciastkiem nie był ekler, napoleonka czy kremówka, tylko taki uroczy muchomorek cały zrobiony z bezy. Zawsze w niedzielę po kościele szliśmy z mamą do cukierni i każde z nas mogło sobie wybrać ciastko “na kawę”, najczęściej były to wspomniane bezy właśnie. Gdy okazało się, że jedną z alergii mojej starszej córki, jest białko jaja kurzego, strasznie ubolewałam nad tym, że nie mogę upiec moich ulubionych bezików, najwyżej kupić gotowe w sklepie (żeby w domu nie było tego cudownego zapachu) i zjeść po kryjomu.. No ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku i stało się. Ktoś kiedyś wymyślił, że wodę z cieciorki w puszce można ubić i zastosować jak pianę z białek i udało mu się! Ja sama zastępowałam nią już jajka w musie czekoladowym, piekłam na niej biszkopt, przyszedł więc czas na bezy. 🙂
Ale po co się ograniczać i piec suche bezy? Lepiej od razu przygotować cały deser! Tak właśnie powstała Wegańska beza Pavlova z lemon curd (również wegańskim). Jeśli jeszcze nie przekonuje Was ten deser, no bo wiadomo, bezy? Serio? Są strasznie słodkie, mulące, jak w ogóle można je dawać dzieciom? Otóż można! Ja po prostu zrobiłam je bez cukru! 🙂 Ale jaja co? W zasadzie to jaj nie ma wcale. 🙂 Jest za to woda po cieciorce i ksylitol, lemon curd również jest w zdrowszej wersji, mianowicie bez jajka, masła i cukru, są w nim za to nerkowce i syrop daktylowy.

Wegańska beza Składniki:
Sposób przygotowania:
- Wodę z cieciorki ubić na sztywną pianę (zajmuje to więcej czasu niż ubicie białek), do ubitej piany stopniowo dodajemy ksylitol ciągle ubijając, na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna. Mi łącznie zajęło to około 30 minut.
- Otrzymaną masę przekładamy do rękawa lub woreczka w którym robimy dziurę, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 130stopnia przez około 1h (lub dłużej, po godzinie warto sprawdzić czy nie są jeszcze surowe w środku). Wyjąć wystudzić na kratce.

Wegański lemon curd
Składniki:
- 75g nerkowców
- 2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
- 1/3 szklanki wody, + dodatkowo 2 łyżki
- 2/3 szklanki syropu daktylowego ( można użyć dowolnego: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca namoczyć na noc w wodzie, aby łatwiej było je zblenderować. Następnie umieścić w garnuszku z cytryna, wodą (1/3 szklanki) i syropem i zblenderować na gładką masę.
- Garnuszek postawić na małym ogniu, poczekać aż masa zacznie bulgotać, dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, mieszać aż pozbędziemy się grudek, pogotować jeszcze około 2 minuty. Ostudzić.
- Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! 🙂
UWAGA! Ważne, aby bezy po posmarowaniu kremem w miarę szybko zjeść, ponieważ mogą rozmięknąć 🙂


Też mam wspomnienie związane z bezami. Zawsze kupowała mi je nieżyjąca już babcia, w postaci takich jakby torcików (to chyba się nawet nazywało torcik bezowy). Trzy warstwy bezy, im wyżej tym mniejsze, a między nimi sztuczny, tłusty i margarynowy krem o smaku cappuccino. Nie wiem, ile to mogło mieć kalorii (pewnie z milion) i było słodkie jak cukier do potęgi entej, a i tak zawsze próbowałam wcisnąć całe naraz 😛
kojarzę coś takiego tylko w wersji niby kakaowej, ale nigdy nie lubiłam tego kremu. Wolałam muchomorki 🙂
marze, naprawdę marzę, by spróbować Pavlova odkąd zobaczyłam ją w TV *______* Ale zrobienie jej to hardcore :<
czemu hardcore? bardzo prosto! 🙂
LOVE it <3 przepyszne były, delikatny smak i ten kontrast słodka beza i kwaśny lemon cudr idealne ^^
zapraszam ponownie! 🙂
A Angelika nie przepada za bezami a te z wody z cieciorki jeszcze u nas nie doszły do tego stanu aby je wypróbować 😛 Zastanawiamy się czy ksylitol dał radę zachować ich kruchość? Bo zwykłe białka stają się gumowe wraz z ksylitolem.
robiłam już wersję kruchą i tą bardziej ciągnącą i obie wyszły na ksylitolu bezbłędnie 🙂
Dzięki za info! Może kiedyś wypróbujemy 🙂
cały sekret w dokładnym i długim ubijaniu 🙂
Fajny pomysł, a beza to dopiero ostatnio polubione przeze mnie ciasto 😉 hmm chyba zrobię
koniecznie daj znać jak wyszło 🙂
Ojej, przepięknie wyszła! Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić ten wegański deser i myślę. że mnie przekonałaś
zapraszam serdecznie 🙂
Czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą mąką ziemniaczaną?
tak! 🙂
Wegańskiej bezy jeszcze nie jadłem 😉