Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(154)

Bezglutenowe ciasto cytrynowe, bardzo smaczne, lekko wilgotne w smaku. Pyszne! Moja córa je uwielbia, a ja lubię je robić bo jest dziecinnie proste, więc może mi pomóc w przygotowaniach. Z tym jednym wyjątkiem, że ja jajka kurze z powodu jej drugiej alergii zamieniam na przepiórcze (1 małe jajko kurze to 3jajka przepiórcze) lub kacze (1 jajko kacze to ok 1,5 jajka kurzego). Zapraszam do wypróbowania, na pewno posmakuje fanom cytrynowych wypieków. 😉

ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (mieszanka uniwersalna)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki gumy guar (można pominąć, guma ta powoduje, że ciasto nie jest takie sypkie i kruche)
  • 250 g margaryny lub masła, o temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli

Bezglutenowe ciasto cytrynowe – Sposób przygotowania:

  • W jednym naczyniu wymieszać obie mąki, migdały, gumę guar, proszek do pieczenia.
  • W drugim naczyniu utrzeć miękkie masło lub margarynę z cukrem, aż całość będzie jasna i puszysta. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Wsypać mieszankę mąk, delikatnie wymieszać (ręcznie), przełożyć do foremki wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40-50 minut (do czystego patyczka).
Piknik

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 154

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


1 thought on “Bezglutenowe ciasto cytrynowe”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.