Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(154)

Bezglutenowe ciasto cytrynowe, bardzo smaczne, lekko wilgotne w smaku. Pyszne! Moja córa je uwielbia, a ja lubię je robić bo jest dziecinnie proste, więc może mi pomóc w przygotowaniach. Z tym jednym wyjątkiem, że ja jajka kurze z powodu jej drugiej alergii zamieniam na przepiórcze (1 małe jajko kurze to 3jajka przepiórcze) lub kacze (1 jajko kacze to ok 1,5 jajka kurzego). Zapraszam d o wypróbowania, na pewno posmakuje fanom cytrynowych wypieków. 😉

ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (mieszanka uniwersalna)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki gumy guar (można pominąć, guma ta powoduje, że ciasto nie jest takie sypkie i kruche)
  • 250 g margaryny lub masła, o temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli

Bezglutenowe ciasto cytrynowe – Sposób przygotowania:

  • W jednym naczyniu wymieszać obie mąki, migdały, gumę guar, proszek do pieczenia.
  • W drugim naczyniu utrzeć miękkie masło lub margarynę z cukrem, aż całość będzie jasna i puszysta. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Wsypać mieszankę mąk, delikatnie wymieszać (ręcznie), przełożyć do foremki wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40-50 minut (do czystego patyczka).
Piknik

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 154

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.