Wegańskie Rafaello

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Dzisiaj przepis na szybki i bardzo smaczny deser. Przepis jest prosty, nie pracochłonny, chociaż kokosowe mleko w proszku nie jest dostępne w każdym sklepie, jednak można zastąpić je innym. Ładnie zapakowane kuleczki idealnie sprawdzą się jako prezent dla bliskiej osoby. W końcu nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobione prezenty, a słodkości tym bardziej! Dla wielbicieli Rafaello jego roślinna wersja – Wegańskie Rafaello. W moim przypadku zrobiona z nierafinowanego tłuszczu kokosowego, ale możecie użyć też tego utwardzonego lub wegańskiej margaryny.

Składniki na Weganskie Rafaello:
- 1 szklanki wiórków kokosowych + na obtaczanie
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanki pokruszonych wafli
- 3 łyżki utwardzonego tłuszczu kokosowego lub 3 łyżki wegańskiej margaryny
- 1 szklanka kokosowego mleka w proszku
- 50g wegańskiej białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz roztopić w kąpieli wodnej.
- Wiórki, cukier i mleko wymieszać, wlać margarynę i zagnieść na gładką masę. Nabierać porcje wielkości łyżeczki, formować kuleczki, jeszcze ciepłe obtoczyć w pokruszonych waflach.
- Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, gotowe kuleczki zatapiamy w białej czekoladzie, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odkładamy do lodówki aż stężeją.
- Do środka, przed obtoczeniem w wafelkach można włożyć migdał.





Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Gdybym wg tego przepisu miał jeść margarynę albo utwardzony tłuszcz to już wolę dla własnego zdrowia zrezygnować z weganizmu.
Nikt nie powiedział, że wegańskie znaczy utwardzone tłuszcze. A poza tym można użyć tłuszczu kokosowego nierafinowanego. Radze uważniej czytać 🙂