Pigwa nie jest królową naszych marketów, jednak na polskich wsiach nadal można się w nią zaopatrzyć. Jest to ciekawy owoc, przypominający fuzję cytryny z gruszką, lecz wiele osób nie miało z nim bliższej styczności. Jej nikła popularność wynika z tego, że surowe owoce są bardzo twarde, kwaśne i cierpkie w smaku, przez co nie nadają się do spożycia bezpośrednio z gałęzi i robi się z nich wyłącznie przetwory.

Przepis na sok z pigwy

Soki z pigwy można bez większych problemów nabyć w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Jednak na pewno się zgodzisz, że nic nie zastąpi własnoręcznego wyrobu, zarówno pod kątem wartości i pewności co do składu, jak i satysfakcji towarzyszącej własnej produkcji.

Składniki

Lista jest bardzo prosta. Potrzebujemy tylko owoców pigwy i cukru w równych proporcjach, a więc dla przykładu:

  • 1 kg pigwy (bez gniazd nasiennych)
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

Zacznij od dokładnego umycia owoców. Następnie pokrój je na ćwiartki, wtedy łatwo będzie usunąć gniazda nasienne, co powinno być kolejnym krokiem w drodze do przygotowania syropu. Po usunięciu nasion możesz owoce pokroić w drobniejszą kostkę.

Potrzebować będziesz sporego naczynia, które pomieści całość przygotowanych składników. Może to być na przykład spory słój. Dobrą praktyką jest wyparzenie naczynia przed użyciem. Gdy naczynie będzie gotowe, musisz układać naprzemiennie warstwy pokrojonej pigwy i cukru.

Gdy warstwowa kompozycja wypełni już cały słój, to… odstaw go na 2 dni. W tym czasie możesz co jakiś czas nim potrząsnąć, by wymieszać cukier z sokami. Na koniec możesz sok albo odcedzić, albo przelać do słoiczków razem z owocami. Dalej w zależności od potrzeb możesz go trzymać w lodówce i spożywać na bieżąco lub zapasteryzować i schować do piwnicy.

żółte owoce pigwy

Właściwości zdrowotne syropu z pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to owoc szczególnie obfitujący w witaminę C, ale znajdziemy w nim również znaczące ilości witamin z grupy B, pektyn, garbników, potasu, magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i fosforu. W celach zdrowotnych jej przetwory stosowane są najczęściej, by podnieść odporność na infekcje, zupełnie tak jak soki z malin. Syrop z pigwy stosuje się zarówno w ramach profilaktyki, jak i przy już obecnej infekcji, by złagodzić objawy. Całkiem dobrze sprawdza się też w neutralizacji problemów trawiennych, jak zgaga i niestrawność.

Jak używać syropu z pigwy?

Taki sok jest rewelacyjnym dodatkiem do herbaty, ale sprawdza się też do innych napojów. Można go dodawać na przykład do lemoniady. Stosuje się go szczególnie porą jesienno-zimową, do codziennej herbatki, by nie były straszne spadki odporności i przeziębienia.