Fit kopce kreta bez glutenu

Też tak macie, że podczas sobotnich zakupów zastanawiacie się co dobrego upiec na niedzielę?
Jeśli tak, to polecam fit kopce kreta bez glutenu w nieco innej formie – z jabłkiem! 🙂 Ich przygotowanie jest wbrew pozorom proste, a efekt wart czekania. 🙂 Fit kopce kreta bez glutenu, jeśli mają być do niedzielnej kawki to lepiej je zrobić wieczorem lub nawet jutro rano, bo jest spore pra wdopodobieństwo, że nie wytrwają do tego czasu. 🙂
A jeśli nie podoba Wam się przepis na fit kopce kreta bez glutenu to może upieczecie inne małe słodkości z moich przepisów? Co powiecie na przykład na:
KARMELOWE BABECZKI Z CAPPUCCINO I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
RÓŻOWE BABECZKI (bez cukru i nabiału)

Fit kopce kreta (bez glutenu)
Ciasto:
🥧 3 jajka
🥧 2 łyżki ksylitolu
🥧 2,5 łyżki mąki ryżowej
🥧 1,5 łyżki kakao
🥧 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
🥛 stała, schłodzona część puszki mleka kokosowego
🥛 400 ml jogurtu greckiego
🥛 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
🥛 2-3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
🥛3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
🥛2 jabłka, banany lub inne owoce
Sposób przygotowania:
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol, kolejno żółtka i ubijać jeszcze ok. 5 minut. Następnie dodać sypkie składniki przesiane przez sito i wymieszać szpatułką. Piec w papilotkach 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ostudzić.
Wydrążyć zimne babeczki za pomocą łyżki tak, aby zostawić dno i ścianki. Wydrążoną część pokruszyć i odstawić.
Masa: ubić schłodzoną, stałą część mleczka kokosowego na gęstą masę. Pod koniec dodać jogurt, cukier, wystudzoną żelatynę oraz pokrojoną na kawałeczki czekoladę.
Na wydrążone babeczki kładziemy pokrojone w kawałki owoce (polecam skropić je cytryną, aby nie sciemniały), na to dajemy krem formując kopczyki i posypujemy pokruszonym ciastem, leciutko dociskając je do kremu.
Schłodzić minimum godzinę w lodówce.
Mniam, babeczki wyglądają przepysznie 😉