Babka Wielkanocna (bez glutenu, bez cukru, wegańska)

Niedługo Święta Wielkanocne, przydałoby się więc pomyśleć już powoli o świątecznych wypiekach. Chodzi mi oczywiście o te dla alergików. My na szczęście nie musimy przejmować się już alergiami, jednak specjalnie dla tych, którzy ciągle nie mogą jeść pewnych rzeczy, postanowiłam wymyślić coś tez dla Was. Co powiecie na babkę bez jaj, nabiału, glutenu, a żeby było jeszcze lepiej też bez cukru cukru? Babka Wielkanocna bez glutenu, cukru i nabiału, za to bardzo aromatyczna, mięciutka i pyszna! Zasmakuje nie tylko alergikom.Polecam również mój przepis na Fit babke.
Babka Wielkanocna bez glutenu, cukru, wegańska
Składniki (na 1 keksówkę 25 x 10)
- 1 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 i 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (u napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN)
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- sok z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek oraz sodę przesiać do dużej miski. Dodać ksylitol wymieszać.
Do suchych składników dolać mleko roślinne, olej, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Wszystko razem dokładnie wymieszać (ręcznie za pomocą rózgi kuchennej).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min (do suchego patyczka).
Przestudzoną babkę posypać zmielonym na pudrem ksylitolem, lub polać lukrem 🙂
Do wypieku wykorzystałam napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN:
Mnie by na pewno smakowała – uwielniam takie proste wypieki 🙂
proste najlepsze 🙂
Szukałam ostatnio właśnie pomysłu na jakąś zdrowszą babkę, więc spadasz mi z nieba 😀 Co prawda, spróbuję na mące glutenowej i zrobię wersję cytrynową, ale naprawdę – świetna inspiracja. A jakie proste!
taką też znam, baaaardzo prostą jeśli chcesz 🙂
Do Wielkanocy jeszcze ho, ho… ale pyszne przepisy warto zbierać już teraz. Ja babki jadam zwykle raz do roku, na Wielkanoc właśnie, więc już zdążyłam się za nimi stęsknić 🙂
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
nooo miesiąc z hakiem 😀 w tym roku chciałam wyprzedzić wszystkich 😀
No tak już nie długo święta ale jeszcze poczekamy z wypiekami tematycznymi 🙂 Podobną babkę robiłyśmy i była dużo lepsza niż te kupione pszenne, które strasznie aromatyzowane są cytrusami :/
cytrynową też mam w planach 😀
Jaka żółciutka i puszysta 😉
🙂 taka właśnie miała być! 😀
jaka przepyszna! 😀 z chęcia wypróbuję przepisu w weekend 😀
super, zapraszam i koniecznie daj znać jak Wam smakowało! Pozdrawiam 🙂
Nie lubię babek, ale ta wyglada baaardzo kusząco 🙂
To tak jak ja! 🙂 Ale czasami mam ochotę na coś bez żadnych kremów, czekolady itd tak do kubka herbaty po prostu 🙂 No i moja najmłodsza lubi tylko takie 😀 Reszta jest dla niej niezjadliwa 😀
w naszym domu babę…piecze mąż 🙂 chyba bardziej z ziemniaczaną mąką 🙂 muszę przetestować Twój przepis, tzn Mąż musi 😀
😀 chciałabym, żeby mój mąż robił cokolwiek więcej niż zaparzenie kawy, czy usmażenie jajecznicy… Chociaż ostatnio robi też świetne latte (z pomocą ekspresu) 😀
Babka to ciasto, które w smaku bardzo lubię, ale tak zapycha, że nigdy nie mam ochoty go jeść 😛
😀 bo babkę się najlepiej zjada na śniadanie albo kolację 😀
Planuję upiec tę babkę na Wielkanoc i w związku z tym mam pytanie: czy dodanie do niej bakalii nie spowoduje, że z piekarnika wyciągnę zakalca? 😀
Nie powinno 🙂 ale proszę uważać z ilością 🙂
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Niestety nie mam oleju kokosowego. Czy babka bardzo ucierpi jeżeli zastąpię go olejem z winogron? Pozdrawiam.
wydaje mi się, e powinna się udać 🙂
czy zamiast tych obu mąk można zastąpić mąką kokosową albo orkiszową? 🙂
sama kokosowa może być za ciężka, pomieszałabym je raczej 🙂
Czy zamiast ksylitolu można dodać miód? 🙂
można 🙂 lub dowolny słodzik
Swietnie wyglada? czy mozna make kukurydziana zastapic jaglana i czy wszystkie skladniki mozna zmiksowac?
mąkę można zastąpić, jednak nie ryzykowałabym z napowietrzaniem ciasta, może wyjść zakalec 🙂
Szkoda że nie ma podanych gramatur. Próbuję zrobić, właśnie wsadziłem do piekarnika ale ciasto było baaardzo rzadkie. Takie ma być? 🙂
ponieważ zazwyczaj nie ważę produktów 🙂 jak używam szklanki to odmierzania np. mąki, to później taką samą szklanką odmierzam płyny itd. 🙂 Mam nadzieję, że babka się udała! Ciasto ma być rzadkie, bo babka wychodzi bardzo puszysta 🙂
Dzień dobry,
Jaką ma być pojemność szklanek?
Jakiej konsystencji ma być ciasto, czy naleśnikowej?
Pozdrawiam
zawsze używam szklanek mających 250ml 🙂
ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Bardziej jak na pankejki 🙂
Pycha!!!!! Zrobiłam z sokiem cytrynowym i mlekiem kokosowym, babka wyszła delikatna w smaku, po prostu rozpływam sie??? dziękuję za ten wyjątkowy przepis bez jajek!! :-))
Bardzo się cieszę 🙂
Świetny przepis, jakim olejek można jednak zastąpić kokosowy, gdyż nie mam go w domu?
dowolnym, na przykład rzepakowym lub słonecznikowym 🙂
Super! Bardzo dziękuję za odpowiedź 😉
Niestety zakalec wyszedł 🙁 Dałam zwykły olej zamiast kokosowego może dlatego..
oj jest Pani pierwszą osobą, której nie wyszła babka.. a czy wszystkie składniki były w temp pokojowej?