Racuchy z jabłkami (wegańskie)

Racuchy z jabłkami (wegańskie)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(1)

Racuchy z jabłkami (wegańskie)

Jako, że mamy jesień, porę kiedy dzieciaki sporo chorują, to większość matek zachodzi w głowę, co podać małym niejadkom, aby zjadły chociaż odrobinę. U nas w takich sytuacjach zawsze najlepiej sprawdzają się klasyczne, drożdżowe racuchy z jabłkami. Uwielbiane przez całą rodzinę: pyszne, delikatne, puchate, a co najważniejsze: zawsze się udają. Racuchy zostały zmodyfikowane tak, żeby nadal były smaczne (muszą smakować całej rodzinie), a jednocześnie bezpieczne dla małych alergików, no i jak się trafi jakiś weganin, to jego również możemy takim placuszkiem poczęstować.

Jaka odmiana jabłek? Oczywiście antonówka albo szara Reneta pasują tutaj najlepiej, jednak możecie użyć jakichkolwiek 🙂

racuchy

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 450g mąki (pszenna, pełnoziarnista lub gryczana, ew bezglutenowa mąka tzw chlebowa)
  •  500 dowolnego mleka lub jogurtu roślinnego
  • 4 duże jabłka
  • 50g drożdży świeżych
  • skórka cytrynowa
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania mielony na puder ksylitol

Sposób przygotowania:

Mleko lub jogurt wymieszać z drożdżami do połączenia się składników. Dodać odrobinę troszkę mąki i zostawić na 10 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, masę z drożdżami, skórkę cytrynową i wyrobić na lekkie ciasto (przy pomocy miksera z hakiem lub drewnianą łyżką). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dodać mleka. Wszystko zależy od tego jak wilgotna jest mąka. Na koniec dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
Gdy ciasto znowu lekko podrośnie, rozgrzać na patelni olej, nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach obrócić placki na drugą stronę, powinny sporo urosnąć. Zdjąć z patelni, posypać zmielonym ksylolitem i zajadać 🙂

placki z jabłkami

Wpis powstał we współpracy ze sklepem

Alfa-koszyk_pl-2016-300px

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


25 thoughts on “Racuchy z jabłkami (wegańskie)”

      • Ja też 😀 Drożdżowe racuszki to smak mojego dzieciństwa – proces robienia i wyrastania ciasta, potem smażenie i zajadanie… pakowanie racuszków do kieszeni i ganianie po dworze.. 😀 Twoje racuszki są inne niż te, które znam z dzieciństwa ale wiem, że smakują wspaniale i wyjątkowo (w końcu dodałaś magiczne składniki – odrobinę serca i miłości) 😉

        PS Co to za deserek ze zdjęcia z Twojego IG? 🙂

        • o deserku już napisałam na fb, a ciekawa jestem Twoich racuchów 🙂 znam tez przepis tradycyjny mojej mamy i babci (chociaż babcia robiła bez jajek), na co dzień używała jajka i mleka, a na wigilię zawsze robi bez jajek i mleka. Nie pamiętam jednak dokładnej receptury, muszę ją w tym roku przy okazji Świąt zapytać i zanotować sobie gdzieś, bo babcia już co raz starsza i nigdy nic nie wiadomo 🙂

  • Jeden z moich wielkich przysmaków. Jejku, jak ja lubię racuchy. Super, że są wegańskie. Ale mi zrobiłaś na nie ochotę 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

    • 🙂 Staram się większość potraw przygotowywać w wersji wegańskiej (skoro i tak nie mogę dodac jajek, to czemu też nie nabiału?) i prawie zawsze wychodzi 🙂

    • placuszki są zawsze dobre, na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację 😀 a możliwości z nimi mnóstwo 🙂

  • Nawet się trafił racuch-serce, no proszę. Widać, że przygotowywane z miłością!

    Mama mówiła mi, że antonówki są świetne do wypieków, ale jak raz – ze dwa miesiące temu? – zjadłam sztukę na surowo, zaczęłam nie dowierzać… 😛

    • a wiesz, że nie zauważyłam? Kurcze jakoś podświadomie mi te serca wychodzą, hahaha to już któryś przepis, gdzie widzicie serduszka 😀

    • PS antonówki są świetne do wypieków, na surowo są za kwaśne i taki posmak jakby mączny mają 🙂 do szarlotki są idealne 🙂

    • takie zwykłe ja też często robię, ale te drożdżowe mają całkiem inny smak i strukturę 🙂

    • może być i kolacja, taka ciepła, jak się wróci zmarzniętym do domu po popołudniowym spacerze.. 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.