Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Ciasto marchewkowe

Bardzo aromatyczne, wilgotne, przełożone kremem z lekko solonego serka. Słodzone ananasem, z dużą porcją przyjemnie chrupiących orzechów włoskich.  Pyszne i zdrowe. Moje dzieciaki się zajadają (a młodsza nie tyka owoców ani warzyw w normalnej postaci, więc muszę kombinować jak jej je przemycać, dzisiaj zajada się plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem, wczoraj ciasto marchewkowe z ananasem i równowaga jest zachowana) 🙂 Bardzo prosty przepis, ciasto bez użycia miksera, więc można je wykonać jak maluchy już śpią. 🙂 Później rano szybko zrobić krem i ciasto gotowe.  

Ja swoje ciasto marchewkowe dodatkowo ozdobiłam domową kandyzowaną skórką pomarańczową, ale możecie udekorować je połówkami orzechów lub po prostu lekko oprószyć cynamonem.  Zapraszam, dzisiaj do ulubionej kawy bądź herbaty proponuję Ciasto marchewkowe. Przepis na ciasto znalazłam u Doroty, ale poprzerabiałam po swojemu.

PS na końcu wpisu dodaję dwa zdjęcia obrazujące jak u nas wygląda robienie zdjęć do wpisów. Jako mała ciekawostkę i wytłumaczenie czemu te zdjęcia często wyglądają tak a nie inaczej. 🙂

zdrowe ciasto

Składniki (na tortownice 24 cm):

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie gryczano-owsiana)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka kefiru (ew 4 jajka)
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie z pestek dyni)
  • 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki – odsączonego)

na krem:

  • 400g serka kanapkowego lekko solonego (u mnie Twój smak Piątnicy)
  • 90g masła
  • 1/3 szklanki zmielonego na pył ksylitolu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Sposób przygotowania ciasta marchewkowego:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu za pomocą rózgi wymieszać kefir z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.

KREM:

Masło, ksylitol i wanilię utrzeć do otrzymania gładkiej, jasnej masy. Dodawać stopniowo serek cały czas ucierając.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.Ozdobić orzechami włoskimi lub tak jak ja domową kandyzowaną skórką pomarańczową.

ciasto marchewkowe
ciasto
pyszne

Na pierwszy zdjęciu widać kawałek nogi potworka jak bawi się grzecznie klockami, dlatego że potworek już zwęszył ciacho, w związku z tym klocki przestały być atrakcyjne. 🙂

ciasto z warzyw
zabawki

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


19 thoughts on “Ciasto marchewkowe”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


%d bloggers like this: