Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(79)

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek bananowy, który nada się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, deser a także słodką kolację. 🙂 Jest to super sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które szkoda wyrzucić. Ja do swojego chlebka dodaję gorzką czekoladę i orzechy włoskie, jednak Wy możecie dodać inne ulubione dodatki (wszelkie orzechy, nasiona, bakalie, czekolady, skórki owocowe itd). Do przygotowania ciasta nie potrzebujecie nawet miksera, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne kiedy nie mamy dużo składników w domu, a dowiadujemy się, że mają wpaść niezapowiedziani goście. 🙂 U nas taki chlebek schodzi jeszcze ciepły. Rzadko zostaje na kolację, a co dopiero mówić o śniadaniu na drugi dzień. Chlebek bananowy nie jest mocno słodki, więc jak chcecie możecie dać więcej cukru, użyć czekolady mlecznej, lub zajadać chlebek z konfiturą. 🙂

chlebek bananowy

Oryginalny przepis pochodzi od Kris Holechek Peters, można go również znaleźć w książce autorki The 100 Best Vegan Baking Recipes, mój jest trochę wzbogacony masłem orzechowym, gorzką czekoladą i orzechami włoskimi.

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki (bezglutenowej lub pszennej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (crunchy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: orzechy, wiórki kokosowe, czekolada, skórka pomarańczowa itd

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blaszkę posmarować olejem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu wymieszać olej i cukier. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać do oleju z cukrem, wlać mleko, wymieszać wszystko razem. Składniki mokre wymieszać z suchymi, wsypać ulubione dodatki. Przelać do formy, piec do suchego patyczka (ok 60 min). Jeść sam, z twarożkiem, masłem orzechowym lub konfiturą 🙂 Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Chlebek bananowy – zdjęcia

chleb
bananowy chlebek
chlebek bananowy przepis
chlebek bananowy

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 79

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


24 thoughts on “Chlebek bananowy”

      • Robiłam już na gryczano-ryżowej i kokosowej Obie wersje wyszły pyszne. Na kukurydzianej tez powinno być okey, tylko pamiętaj żeby użyć mąki, nie skrobi 🙂

    • Próbuj, ja pierwszy raz piekłam, zmieniając przepis i nie zwiększając ilości masła mimo dodania masła orzechowego i wyszedł idealnie. Mi mimo usilnych prób nigdy nie wyszedł zakalec. A szkoda, bo takie bananowe bajaderki byłyby pycha!

      • Ja za zakalcami nie przepadam ale na forum czytałam jak niektóre Panie pisały, ze ich męzowie prosili je o upieczenie zakalca 😀 Jak widać są gusta i guściki 😀

        • słyszałam już o takich sytuacjach, ale aż tak to ja zakalców nie lubię 🙂 tylko bajaderki czasami lubię zrobić 🙂

          • Po zakalcu moze rozboleć brzuch, więc lepiej nie ryzykować 😉

            ……….
            , Zazdroszczę tego spokoju – moja mama już od dwóch dni mi robi awantury i afery.. Stresuje się – chociaż według mnie nie ma czym bo wszystko można przygotować na spokojnie 🙂 W pieczeniu ciast wyręczyłam mamę, w Wigilię będę też smazyć karpia i pomogę lepić mamie pierogi, więc Ona musi tylko ugotować bigos i zrobić gołąbki na drugi dzień Świąt 🙂

            A ja wiedziałam, że tarantula jest prawdziwa 😀 Tylko o tej grze nic nie wiedziałam 🙂

          • No niestety mojej mamie też udziela się negatywna energia, za dużo chce zrobić i denerwuje się, że nie wszyscy podzielają jej zdanie np co do porządków. W domu moich rodziców przed większymi imprezami/Świętami zawsze jest nerwowa atmosfera. A po co? Lepiej wszystko na spokojnie, z rezerwą. Prosty przykład: Dzisiaj w nocy ze 3 godziny malowałam lukrem bombki z pierniczków na choinkę, trzeba było je tylko powlec i zawiesić, teraz patrzę a starsza córa sobie wcina najładniejszą bombkę, patrzę na nią a ona patrzy z tym swoim szatańskim uśmieszkiem i mówi: mamo zrób mi herbatkę do maczania, a młodsza patrzy z zaciekawieniem co się będzie działo. No to co? matka poszła i herbatkę zrobiła, nawet dwie, jedną do kubka i jedną do butelki dla młodszej, posadziłam obie przy stole, druga też dostała bombkę i właśnie sobie radoścnie wcinają. A resztę bombek szybko zapakowałam w celofan i dam na prezent. 🙂

          • A mojej mamie to właśnie nie chce się robić i denerwuje się, ze musi cokolwiek zrobić 🙁 A Jej humor udziela się też i mnie ;/ Cieszę się, że u Ciebie jest całkiem inaczej – to bardzo dobrze, że własnie z ciepłem i sercem podchodzisz do tych przygotowań.. bo przecież te przygotowania są częścią Świąt 🙂
            A córeczki masz słodkie i urocze – nie można się na nie gniewać bo i nie ma za co 😉 Jak dobre ciasteczka to jak tu nie zjeść 😉

          • Powiem szczerze, że tak mi pachną te pierniki, że sama bym zjadła, ale muszę być twarda! 🙂 Powiem szczerze, że niekiedy we mnie też się zagotuje ze złości (przecież człowiekiem tylko jestem jak np dwa razy już podłogę umyłam atu znowu bałagan jakby tydzień bez sprzątania, ale sama się uspokajam albo mąż mówi – spokojnie, nie denerwuj się, umyj lepiej wieczorem jak małe pójdą spać, albo bez sensu sprzatać tyle dni przed, wiadomo – dzieci to bałagan)

    • tu jest brązowy cukier i jest go naprawdę mało. Chlebek nie jest słodki. Możesz z powodzeniem dać też ksylitol albo pominąć wcale 🙂 Syrop klonowy i z agawy też się chyba nada 🙂

  • Jakiej wielkości jest ta forma? Ile ma cm
    O jaką szklankę chodzi – ile ml? Szklanki sa różne.
    Ile dokładnie ma być mąki i cukru- ile gramów. Ile ml oleju i mleka roślinnego ?
    czy można pominąć cukier i masło orzechowe,a zamiast 2 łyżeczek proszku do pieczenia dac łyżeczkę proszku i łyżeczkę sody?

    • moja szklanka ma zawsze 250ml, mąka w niej waży ok 160-170g. można zastąpić połowę proszku na sodę, można pominąć cukier a masło orzechowe zastąpić innym tłuszczem. jednak nie będzie to ten sam smak. To nie jest przepis, gdzie potrzeba piekarniczej precyzji 😉 A forma klasyczna keksówka (30×11), może być ciut dłuższa lub szersza.. Pięknego dnia życzę.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.