Borówki amerykańskie – czy warto je jeść? 3 przepisy

Wiecie jakie wartości odżywcze ma ten malutki owoc, którym są borówki amerykańskie? Co warto o nich wiedzieć i w jaki sposób można je wykorzystać? Borówki amerykańskie – czy warto je jeść?
Borówki mają nie tylko pyszny smak, ale również naprawdę dobry wpływ na nasz organizm. Przekonaj się, dlaczego warto jeść borówki amerykańskie
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej:
- Przede wszystkim są to witaminy, oraz kwasy:
- Kwas pantotenowy
- Kwas foliowy – Kwas foliowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy.
- Związki polifenolowe – kwas chlorogenowy, tanina, kwercetyna, kampeferol
Co jeszcze mieści się w tak małym owocu, jakim są borówki amerykańskie?
• Antyoksydanty
• Witamina A, C, E
• Witaminy z grupy B, głównie B6
• Witamina PP
• Luteina
• Cynk
• Miedź
• Potas
• Żelazo
• Selen
• Wapń
• Błonnik
Ta malutka borówka robi wiele dobrego dla naszego organizmu.
• Obniża poziom cholesterolu
• Obniża poziom cukru
• Chroni wzrok
• Chroni serce
• Zmniejsza ryzyko nowotworów
• Oczyszcza organizm z toksyn
• Reguluje pracę układu pokarmowego i trawienie
• Syrop jest pomocny w leczeniu kaszlu
• Herbata jest pomocna w uśmierzeniu bólu
Ponadto borówki amerykańskie
Mają działanie przeciwbiegunkowe i zawiera związki, które niszczą groźne szczepy bakterii E.Coli.
Borówki amerykańskie zawierają błonnik, który z kolei wspomaga przemianę materii i działa jak miotełka, która usuwa toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii.
Zwiększają poziom HDL (tzw. dobry cholesterol), a obniżają ten zły (czyli LDL). Mogą zapobiegać miażdżycy i chorobom serca.
Polecane są osobom, które korzystają z komputerów przez większość dnia, kierowcom, czy pilotom. Borówki zawierają witaminę A, która odgrywa dużą rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych.
Borówki amerykańskie posiadają w sobie antocyjany (chodzi tu o ciemną barwę borówek), które wymiatają wolne rodniki, które mają z kolei wpływ na procesy starzenia się.
Owoce te są pomocne w odchudzaniu. Są mało kaloryczne i posiadają moc wartości odżywczych.
Wartość energetyczna borówki w 100 g wynosi – 62 kcal
• Tłuszcz – 0,5 g
• Białko – 0,7 g
• Błonnik – 2,7 g
• Węglowodany – 15,3 g
Można je jeść więc właściwie bez ograniczeń! 🙂
A co zrobić jak nie możemy zjeść świeżych borówek? KUPIĆ LIOFILIZOWANE
Kiedy nie możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców, przez cały rok mamy możliwość korzystać z dobrodziejstw borówki jedząc ją w liofilizowanej postaci. Na rynku możemy je znaleźć w postaci całych owoców lub sproszkowanych.
Liofilizacja pozwala zachować właściwości odżywcze borówek, w tym wszystkie cenne dla zdrowia witaminy i minerały, dzięki czemu także poza sezonem możemy uzupełniać ich niedobory. Do otrzymania jednego kilograma liofilizatu potrzeba aż 10 kg świeżych borówek amerykańskich, a sam proces polega na suszeniu poprzez mrożenie w temperaturze -40 stopni. Dzięki tej metodzie konserwacji owoce zachowują także swój naturalny smak i aromat. W technologii żywności po raz pierwszy zastosowano liofilizację w czasie II wojny światowej, w celu wyprodukowania dla wojska pełnowartościowych racji żywności o niewielkiej wadze. Dziś produkty liofilizowane dostępne są dla każdego i warto z nich korzystać.
Pomysły na zastosowanie borówek liofilizowanych w kuchni:
- Dżemy
- Smoothie
- Galaretki
- Ciasta
- Babeczki
- Muffinki
- Lody
- Dekoracja
- Owsianki
- Dodatek do ryżu
Gdzie możecie znaleźć dobre jakościowo borówki amerykańskie liofilizowane?
Bardzo polecam wam borówki amerykańskie z tej strony! Sama osobiście je przetestowałam i jestem bardzo zadowolona. Dzięki nim możecie wyczarować w kuchni pyszne desery między innymi takie pyszne babeczki z kubeczka, które przygotujecie w 5 minut, jogurt borówkowy i wegański budyń! Jak? Przepisy niżej

Babeczka z kubeczka z borówkami
Składniki (1 spory kubek)
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki otrąb owsianych (lub zmiksowanych płatków owsianych)
- łyżka dowolnej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka cytrynowa (opcjonalnie)
- dowolne słodzidło np 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 3 łyżki liofilizowanych borówek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (może być w kubku, w którym będziemy “piec” babeczkę w mikrofalówce). Włożyć do mikrofalówki na 4 minuty. Dowolnie udekorować (u mnie prażone jabłka, jogurt naturalny i borówki).


Jogurt borówkowy – domowy jogurt jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy:
- kubeczek naturalnego jogurtu,
- coś do osłodzenia np. miód
- i proszek z liofilizowanych borówek.
Sposób przygotowania:
Wszystko razem wymieszać i zajadać!


Wegański budyń bez glutenu
Składniki (2 duże porcje):
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta soli
- 1 pomarańcz
- 2 łyżki proszku z liofilizowanych borówek
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą kaszę przełożyć do kielicha blendera, dosłodzić, dodać obraną pomarańcz i borówki, Zmisować na gładką masę. Zjeść od razu lub po przestudzeniu (wtedy budyń nabiera słodyczy).

Liofilizowane borówki amerykańskie możecie kupić w naprawdę rozsądnej cenie w sklepie producenta:
(klik w logo)
A więcej na temat plantacji i borówek możecie przeczytać klikając w poniższe logo:
Bardzo lubię i czekam aż rozpocznie się sezon <3
w sezonie są najlepsze. Ale dzięki liofilizacji można zajadać się też poza 🙂
Kiedyś miałyśmy borówki lio i były bardzo smaczne ale nie chciałyśmy ich zjadać od razu więc tak dawkowałyśmy sobie przyjemność. Niestety po kilku dniach reszta była gumowa i straciła na smaku. Wniosek jest taki: jedz i nie myśl o jutrze xD
😀 pyszne są – to fakt, ale jak poleżą to robią się lekko miękkie i już nie są tak pyszne jak te świeżo otwarte, chrupiące 🙂