Babeczki cytrynowo – kokosowe

Obiecane babeczki cytrynowo – kokosowe ? super szybkie i proste z zaledwie kilku składników ? w dodatku bez glutenu. Możecie dać jakiekolwiek mąki, jeśli nie jesteście alergikami, ani nie ograniczacie spożycia glutenu możecie użyć nawet zwykłej pszennej mąki (wtedy proponuję abyście dali np 1.5 szklanki mąki i pół szklanki wiórków kokosowych). Na wierzchu możecie dać co tylko chcecie, możecie je też czymś nadziać (idealnie sprawdzi się tu kostka gorzkiej lub białej czekolady lub łyżka owocowej konfitury a nawet domowego budyniu!).
Możecie również po prostu po upieczeniu babeczki cytrynowo – kokosowe przekroić na pół, jak bułeczkę, i zjeść np z dżemem.
Wszystkie sposoby są dobre, a i babeczki można upiec na każdą okazję lub bez niej po prostu na śniadanie lub podwieczorek. 🙂
Babeczki cytrynowo-kokosowe:
12 babeczek składa się z:
Składniki suche
- 2 szklanki mąki (po 1 kokosowej owsianej)
- pół szklanki ksylitol (ew cukru)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre
- 2 jajka
- 3/4 szkl mleka
- 50ml oleju (u mnie kokosowy)
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. W dużej misce wymieszać łyżką suche skladniki, w małej mokre. Połączyć zawartość obu misek, nakładać do papilotek. Piec w 180°C przez ok 20min.
Ja swoje babeczki przed pieczeniem posypałam chipsami kokosowymi, a po upieczeniu zmielonym na puder ksylitolem.
Ładnie wyrosły. Fajne babeczki 🙂
Miłego wieczoru :*
Super babeczki 🙂 Mąka kokosowa zabiera dość dużo wilgoci ale też bardzo syci więc idealne są do herbatki właśnie 😀
Przepyszne! Robilem ostatnio i naprawde zrobily furore na imprezie:)
Dzieki!
bardzo się cieszę!