Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Babeczki cytrynowo – kokosowe

Babeczki cytrynowo – kokosowe
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Obiecane babeczki cytrynowo – kokosowe ? super szybkie i proste z zaledwie kilku składników ? w dodatku bez glutenu. Możecie dać jakiekolwiek mąki, jeśli nie jesteście alergikami, ani nie ograniczacie spożycia glutenu możecie użyć nawet zwykłej pszennej mąki (wtedy proponuję abyście dali np 1.5 szklanki mąki i pół szklanki wiórków kokosowych). Na wierzchu możecie dać co tylko chcecie, możecie je też czymś nadziać (idealnie sprawdzi się tu kostka gorzkiej lub białej czekolady lub łyżka owocowej konfitury a nawet domowego budyniu!).

Możecie również po prostu po upieczeniu babeczki cytrynowo – kokosowe przekroić na pół, jak bułeczkę, i zjeść np z dżemem.

Wszystkie sposoby są dobre, a i babeczki można upiec na każdą okazję lub bez niej po prostu na śniadanie lub podwieczorek. 🙂

Babeczki cytrynowo-kokosowe:

12 babeczek składa się z:
Składniki suche

  •  2 szklanki mąki (po 1 kokosowej owsianej)
  • pół szklanki ksylitol (ew cukru)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mleka
  • 50ml oleju (u mnie kokosowy)
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania: 

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. W dużej misce wymieszać łyżką suche skladniki, w małej mokre. Połączyć zawartość obu misek, nakładać do papilotek. Piec w 180°C przez ok 20min.
Ja swoje babeczki przed pieczeniem posypałam chipsami kokosowymi, a po upieczeniu zmielonym na puder ksylitolem.


Bądź fit na wiosnę!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


5 thoughts on “Babeczki cytrynowo – kokosowe”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


%d bloggers like this: