Obiad w 15 minut. Spaghetti carbonara z suszonymi pomidorami

Obiad w 15 minut. Dawno obiecana spaghetti carbonara z suszonymi pomidorami.Włoski klasyk, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować w nieco innym, wegetariańskim wydaniu. W oryginale mamy szynkę parmeńską. Na przygotowanie mojej wersji plusuje też fakt, że to pyszne danie przygotujecie a w jedyne 15 minut!Może ktoś z Was zrobi na Obiad? ? mięsożercy niech wymienią suszone pomidory na wędzony boczek (Taki w cieniutkich plasterkach np z biedronki albo Lidla, przygotowanie identyczne jak poniżej).
Carbonara z suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osobowej rodziny:
- 4 żółtka
- 350g makaronu do spaghetti
- 300ml śmietanki do gotowania (taka w kartoniku, u mnie 12%)
5-6 suszonych pomidorów
40g parmezanu
oliwa - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić spaghetti carbonara:
Makaron ugotować według instrukcji (ma być al dente).
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy, zalać odrobiną wody i chwilę poddusić.
Żółtka wymieszać dokładnie ze słodką śmietanką i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).
Gotową miksturę wlać na patelnię i dusić kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
Do gotowego sosu dodać starty na tarce parmezan i ugotowany + odcedzony makaron.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Podawać ze świeżą natką pietruszki. Zjadać póki gorący (bo taki przygotowany na świeżo jest najsmaczniejszy).




Bardzo lubię pomidory suszone, również podawane z makaronem tagiatelle.