Domowe sajgonki

Domowe sajgonki
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Kto lubi kuchnię azjatycką? Ja uwielbiam, szczególnie tą typu fast food. Może nie jest do końca zdrowa, ale za to jaka pyszna… Jedną z moich ulubionych potraw są sajgonki, czyli takie mini krokieciki z papieru ryżowego. 🙂 Chrupiące, idealne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować. Łapcie przepis na domowe sajgonki!

Domowe sajgonki

Składniki:

  • arkusze papieru ryżowego
  • ok. 10 średnich podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek kapusty pekińskiej (niedużo, ok 3 większe liście)
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (dowolna, u mnie czerwona)
  • kilka grzybów mun (można pominąć, lub zastąpić podsmażonymi pieczarkami)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • *ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wrzucić startą na tarce marchew i pietruszkę + drobno pokrojone liście kapusty, poddusić wszystko chwilę pod przykryciem, wrzucić soczewicę, grzyby (zalane na 20 min. wodą)i  pokrojone w cieniutkie paseczki, sos sojowy i pieprz. Jeśli farsz jest za mokry dodać łyżkę mąki kukurydzianej.

Gotowy farsz nakładać po łyżce na wcześniej zmoczony arkusz papieru ryżowego (instrukcja na opakowaniu), i zawijać jak gołąbki. Smażyć na złoty kolor na gorącym, tłuszczu.

Najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym 🙂

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


7 thoughts on “Domowe sajgonki”

  • Bardzo fajnie, że promujesz kuchnię wietnamską. Ja ostatnio też mam wielką fazę na potrawy tej kuchni i nawet opublikowałam spis potraw, które polecam (zajął aż 3 posty). Sajgonki, czy – jak mawiają Wietnamczycy – nem lubię, ale przyznam szczerze, że wolę je w wersji bez smażenia (tzw. nem cuốn). Jest to wersja – wiadomo – lżejsza, ale też łatwiej wyczuć smak składników w środku. Polecam spróbować kiedyś także tej wersji.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • dziękuję za rady, sajgonki nie smażone również robię i przyznam, że mają wtedy więcej smaku. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.