Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Domowe sajgonki

Domowe sajgonki
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Kto lubi kuchnię azjatycką? Ja uwielbiam, szczególnie tą typu fast food. Może nie jest do końca zdrowa, ale za to jaka pyszna… Jedną z moich ulubionych potraw są sajgonki, czyli takie mini krokieciki z papieru ryżowego. 🙂 Chrupiące, idealne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować. Łapcie przepis na domowe sajgonki!

Domowe sajgonki

Składniki:

  • arkusze papieru ryżowego
  • ok. 10 średnich podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek kapusty pekińskiej (niedużo, ok 3 większe liście)
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (dowolna, u mnie czerwona)
  • kilka grzybów mun (można pominąć, lub zastąpić podsmażonymi pieczarkami)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • *ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wrzucić startą na tarce marchew i pietruszkę + drobno pokrojone liście kapusty, poddusić wszystko chwilę pod przykryciem, wrzucić soczewicę, grzyby (zalane na 20 min. wodą)i  pokrojone w cieniutkie paseczki, sos sojowy i pieprz. Jeśli farsz jest za mokry dodać łyżkę mąki kukurydzianej.

Gotowy farsz nakładać po łyżce na wcześniej zmoczony arkusz papieru ryżowego (instrukcja na opakowaniu), i zawijać jak gołąbki. Smażyć na złoty kolor na gorącym, tłuszczu.

Najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym 🙂

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


7 thoughts on “Domowe sajgonki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.