fit krakersy

Domowe krakersy w wersji fit. Bardzo proste w przygotowaniu – świetnie wkomponują się w każde imprezowe menu, ale są też idealne do chrupania przed telewizorem!
Fit krakersy
Składniki:
- 500g mąka pełnoziarnistej
- 100g oleju kokosowego (w formie stałej)
- 150ml wody niegazowana
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione dodatki (mak, czarnuszka, bazylia, papryka, sezam itd)
- 1 łyżka soli himalajskiej lub czarnej
Sposób przygotowania:
Mąkę z solą i sodą wymieszać. Dodać olej, wodę i jajka. Wyrobić ciasto – konsystencja powinna być zbita i elastyczna.
Na blacie rozsypać trochę mąki, rozwałkować ciasto na pożądaną grubość (u mnie ok. 3 mm). Pod koniec wałkowania posypać ciasto dowolnymi dodatkami i wałkując docisnąć je wgłąb ciasta.
Ciasto pokroić w dowolny kształt (paski, trójkąty, kółka, a nawet foremkami aby zachęcić dzieciaki).
Piec do czasu aż się ładnie przyrumienią (ok. 10-15 minut) w temperaturze 180°C (termoobieg).
Zajadać same lub z dodatkiem hummusu, pasty warzywnej, salsy, sosu itd.
Nie sądziłam, że da się zrobić ich zdrowszą wersję:) Ciekawy pomysł:D
wszystko się da 🙂
Sprawiaja wrażenie bardzo chrupiacych 🙂
Ciekawa kompozycja, choć to chyba nie moje smaki 😉
Bardzo fajnie wyglądają!Kocham takie krakersy 😉
Pyszne krakersiki 🙂 Do pochrupania idealne 🙂
Nie miałam okazji jeszcze testować takich pyszności.
Bardzo fajne propozycje.
Gdzieś już widziałam podobne krakersikii 😉
Smak – na pewno obłędny 🙂
Pozdrowionka 🙂
Już czujemy jak pysznie chrupią! Na pewno są przepyszne 🙂