Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Zbliża się Wielkanoc. Już za moment, już za chwilkę siądziemy wszyscy przy świątecznym stole, by podzielić się jajkiem i złożyć sobie Wielkanocne życzenia.
Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może oczywiście zabraknąć mazurka. Jego klasyczna wersja jest połączeniem przesłodkiego lukru i marmolady, więc jest to prawdziwa bomba kaloryczna. Chciałam Wam dzisiaj pokazać, że można zrobić fit mazurek, który będzie smaczny i zdrowy. Nasz organizm nam za to podziękuje, a dodatkowe kalorie możemy zawsze uzupełnić dodatkowym kawałkiem babki (również tej zdrowej np. takiej, albo takiej) albo kawałkiem pasztetu 🙂

Żeby się nie ograniczać do tylko jednego smaku, jeszcze dziś na blogu pojawi się druga propozycja na zdrowy, świąteczny, fit mazurek (bezglutenowy). Także bądźcie czujni!

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

przepis autorski

Składniki:

spód

  • 2 szklank i mąki żytniej (ew pełnoziarnistej pszennej)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (150g)
  • 4 łyżki syropu z agawy (ew miodu)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zimna woda (kilka łyżek)

masa kajmakowa

  • 200-250 g suszonych daktyli
  • wrzątek
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka w proszku (u mnie roślinne, ale może być dowolne)

 

Sposób przygotowania:

Mąkę i olej włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach to momentu powstania tzw. mokrego piasku. Dodać pozostałe składniki i miksować alej aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto, które łatwo da się uformować w kulę (na początku dodać 3-4 łyżki wody, jeśli będzie potrzeba dodawać jeszcze stopniowo po 1, ilość zależy od użytej mąki, mi wystarczyły 4 łyżki). Przełożyć do woreczka i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć na naczynie wyłożone pergaminem (tak jak kruche). Jeśli masa jest za twarda wystarczy ją ogrzać w dłoniach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.

Daktyle zalać gorącą wodą (tylko tyle aby zakryć daktyle). Odstawić aż całkowicie wystygną. Po tym czasie odlać wodę z moczenia (do osobnego pojemnika, przyda się podczas blenderowania). Daktyle wrzucić do blendera, dodać masło orzechowe i mleko w proszku. Wlać odrobine wody z moczenia daktyli. Zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby dolewać po trochu wody z daktyli).

Wyłożyć na całkowicie wystudzony spód. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

 


Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:

Lub Fanpage Oleania


 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


21 thoughts on “Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.