Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Zbliża się Wielkanoc. Już za moment, już za chwilkę siądziemy wszyscy przy świątecznym stole, by podzielić się jajkiem i złożyć sobie Wielkanocne życzenia.
Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może oczywiście zabraknąć mazurka. Jego klasyczna wersja jest połączeniem przesłodkiego lukru i marmolady, więc jest to prawdziwa bomba kaloryczna. Chciałam Wam dzisiaj pokazać, że można zrobić fit mazurek, który będzie smaczny i zdrowy. Nasz organizm nam za to podziękuje, a dodatkowe kalorie możemy zawsze uzupełnić dodatkowym kawałkiem babki (również tej zdrowej np. takiej, albo takiej) albo kawałkiem pasztetu 🙂

Żeby się nie ograniczać do tylko jednego smaku, jeszcze dziś na blogu pojawi się druga propozycja na zdrowy, świąteczny, fit mazurek (bezglutenowy). Także bądźcie czujni!

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

przepis autorski

Składniki:

spód

  • 2 szklanki mąki żytniej (ew pełnoziarnistej pszennej)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (150g)
  • 4 łyżki syropu z agawy (ew miodu)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zimna woda (kilka łyżek)

masa kajmakowa

  • 200-250 g suszonych daktyli
  • wrzątek
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka w proszku (u mnie roślinne, ale może być dowolne)

 

Sposób przygotowania:

Mąkę i olej włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach to momentu powstania tzw. mokrego piasku. Dodać pozostałe składniki i miksować alej aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto, które łatwo da się uformować w kulę (na początku dodać 3-4 łyżki wody, jeśli będzie potrzeba dodawać jeszcze stopniowo po 1, ilość zależy od użytej mąki, mi wystarczyły 4 łyżki). Przełożyć do woreczka i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć na naczynie wyłożone pergaminem (tak jak kruche). Jeśli masa jest za twarda wystarczy ją ogrzać w dłoniach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.

Daktyle zalać gorącą wodą (tylko tyle aby zakryć daktyle). Odstawić aż całkowicie wystygną. Po tym czasie odlać wodę z moczenia (do osobnego pojemnika, przyda się podczas blenderowania). Daktyle wrzucić do blendera, dodać masło orzechowe i mleko w proszku. Wlać odrobine wody z moczenia daktyli. Zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby dolewać po trochu wody z daktyli).

Wyłożyć na całkowicie wystudzony spód. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

 


Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:

Lub Fanpage Oleania


 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


20 thoughts on “Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)”

  • My odbiegamy od tej zasady 😛 W moim domu nigdy nie było mazurka. Raz jeden jedyny robiłam na lekcji techniki w szkole, ale to był mazurek na waflach tortowych 😛 Nigdy potem mazurka nie robiłam i nie jadłam, ale kto wie…. może w tym roku to się zmieni 🙂 Bardzo fajny przepis 🙂

    Please wait...
    • dziękuję bardzo 🙂 to może zależy od regionu. U nas mazurek zawsze w domu był 🙂 chociaż taki malutki, albo kupny, ale był 🙂

      Please wait...
  • Ale świetny! Ciekawe czy uda mi sie przekonać mamę do zrobienia go ;D

    Please wait...
    • a może ten drugi? chociaż oba pyszne 🙂

      Please wait...
  • Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuje 🙂

    Please wait...
    • zapraszam i czekam na rezultaty

      Please wait...
  • Ta masa kajmakowa musi smakować nieziemsko 🙂 Spód zresztą też :))

    Please wait...
    • masa rzeczywiście smakuje nieziemsko, spód te z jest pyszny, w sumie mnie zaskoczył, bo myslałąm, że będzie taki cierpki (kwaśno-gorzki) a smakuje bardzo fajnie, jeszcze z dodatkiem kremu, prawdziwa petarda smakowa 🙂

      Please wait...
  • Jeeeżu! Nie lubię mazurków, ale tym bym nie pogardziła 🙂

    Please wait...
    • w takim razie częstuj się Natalko!

      Please wait...
  • Bardzo fajna propozycja mazurka. Ma naprawdę pyszne składniki (daktyle, olej kokosowy, masło orzechowe). Chciałabym go spróbować 🙂 Nie znałam takiego przepisu. Na Wielkanoc jak znalazł! Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Please wait...
    • Oba przepisy powstały w mojej kuchni wczoraj, nie inspirowałam się żadnym przepisem, tak więc miło mi to słyszeć 🙂

      Please wait...
  • I ja właśnie będę robić mazurka dokładnie z taką masą – tylko dam chyba jeszcze troszkę mleczka kokosowego 😀 Zainspirowałam się “Karmelovym” od Legal Cakes 😀

    Please wait...
    • mleczko kokosowe pasowałoby tu idealnie, ja akurat nie miałam więc dodałam w proszku 🙂

      Please wait...
  • Ciekawie wystrojony 😉 Najlepiej mieć przynajmniej 2 rodzaje mazurka,,, bo to takie cienki i szybko się zjada, prawie się nie liczy xD

    Please wait...
    • ale za to te zdrowe bardziej sycą 🙂 Ja zrobiłam dwa, żeby było w czym wybierać 🙂

      Please wait...
  • Mąka żytnia razowa (2000) czy jaka? Mleko musi byc w proszku czy moze byc plynne?

    Please wait...
    • ja dałam w proszku bo chciałam zagęścić, to może lepiej jakieś mascarpone albo troszkę kremówki? Nie wiem czy ma być wersja wege czy normalna?

      Please wait...
    • ps ja miałam dokładnie taką:
      http://melvit.pl/p_maka-zytnia-razowa-typ-2000-1-kg_61
      to jest bodażje 2000 właśnie

      Please wait...
  • Kolorystyka… ekhm 😛 Za to smak kajmaku nie pozwoliłby mi ukończyć robienia takiego ciasta, bo wyżarłabym nadzienie w trakcie 😉

    Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.