Fit mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)

Kolejna propozycja na wielkanocnego mazurka. Coś dla osób będących na dietach dietach. Fit mazurek bez białej mąki, cukru, bez jaj i produktów mlecznych. A więc bezmleczny (wegański), bezglutenowy i zdrowy. Kto się skusi? Jest naprawdę pyszny, na migdałowo-jaglanym spodzie z lekko kwaśną, cytrynową górą. Myślę, że zasmakuje nie tylko alergikom i fir freakom. 🙂
Fit mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)
przepis autorski
Składniki (na okrąg o średnicy 21-24cm):
na spód
- pół szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 125g oleju kokosowego (5 dużych łyżek)
- 1/4 szklanki ksylitolu (zmieliłam na puder, aby łatwiej połączył się z ciastem)
na krem
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 1 cała, duża cytryna (potrzebny będzie zarówno sok i skórka)
- 2-3 łyżki syropu z agawy (lub innego, dowolnego słodzika)
- 2 łyżeczki nasion chia
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ręcznie spód. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na dno i boki formy.
Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego na 180 stopni. Piec 12-15minut. Wystudzić.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie wodą, wsypać do garnka, zalać mlekiem, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Gotować pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż kasza wypije całe mleko.
Przełożyć do blendera, dodać słodzik, zmielone nasionka chia, odrobinę mleka, zmiksować wszystko na gładki krem. Wyłożyć na ostudzony spód, wystudzić, po czym włożyć do lodówki. Dowolnie udekorować. U mnie są to suszone chabry, płatki migdałów i czekoladowe jajeczka.
Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:
Lub Fanpage Oleania
Jest przepiękny 🙂
dziękuję!!!
No i przepiękny, przewspaniały mazurek! Co ja widzę – jest tak uroczo udekorowany. Po prostu wielka, wielkanocna inspiracja, a jakże! Pyszności! Dla oczu i dla smaku same wspaniałości.
Pozdrowionka! 🙂
ale miło się czyta takie komentarze z rana! dziękuję bardzo Madziu, serduszko rośnie! ;*
Myślę, że w wersji bez cytryny bardzo by mi smakował 😀
zawsze można dodać inny owoc 🙂 np. jabłko albo pomarańcz. 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Pycha 🙂
smakuje też pycha 🙂
Lubię aromatyczną cytrynę – świetnie orzeźwia wszelkie łakocie 🙂
dokładnie! wypieki z cytryna sa najlepsze 🙂 a jeszcze do kaszy jaglanej pasuje super
Świetny patent na kaszę jaglaną 🙂 Po takim mazurku już nikt nie powie, że jej nie lubi 🙂
taki właśnie był zamiar 😀
Ale ślicznie ustrojony 😉 Jajeczka i niebieska posypka robi swoje 😉 Składniki super, więc na 10000% by nam smakował 😉
wyszedł super, ta masa jaglana mnie zaskoczyła 🙂 dziękuję za komplement 🙂
Lubię cytrynowe słodycze. Najbardziej wafelki z cytrynowym kremem. W związku z mazurkami z kolei nie mam żadnych wspomnień, bo mama ich nie piekła. Na Wielkanoc był keks i sernik, pewnie czasem babka (nie pamiętam) i jakieś inne makowce, murzynki,rodzynki.
u mnie w domu też się raczej z mazurkami nie szalało, dopiero jak ja zaczęłam piec to zaczęłam rodzinkę zachęcać. Teraz na swoim wolnoć Tomku w swoim domku 😀
Mazurka już w tym roku nie będę wypiekać ale bardzo podoba mi się przepis na krem, na pewno go gdzieś wykorzystam 😉
zachęcam serdecznie 🙂