Fit babka Wielkanocna

Dziś coś dla tych, którzy nawet podczas Świąt nie chcą rezygnować z diety. Nieco uzdrowiona i pozbawiona kalorii fit babka wielkanocna! Przy czym ciągle pyszna, puszysta i słodka 🙂 Babka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Można jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzutów sumienia. Zresztą, sprawdźcie sami 🙂
Fit babka Wielkanocna
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru brzozowego
- 1 szklanka mąki (pszennej lub jaglano-ryżowej)
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka dobrego oleju (u mnie olej rzepakowy, świeżo tłoczony od Oleania)
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem brzozowym ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian przesiane mąki z proszkiem i olej, mieszać na najmniejszych obrotach (najlepiej robić to etapami, dodawać po trochu mieszanki mąk i oleju, mieszać i tak stopniowo). . Zmiksowaną masę przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 150 stopni przez ok. 50-60 min. (do suchego patyczka)
Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:
Lub Fanpage Oleania
Jaka żółciutka, pulchniutka… z pewnością przepyszna 😉
Moja mama bardzo lubi babki – wprawdzie te ucierane ale jestem pewna, że taka również by jej posmakowała 😉 Idealna na Święta i na tak piękną pogodę jaką mamy dzisiaj za oknem 🙂
Kochana w taką pogode jaką mamy dzisiaj ja gotuję jak dla wojska (zupa z soczewicy wielki gar) i całą górę kotlecików z soczewicy 😀 A babkę polecam 🙂
Prostota składników i prostota smaku – to mi się podoba 🙂
czyli tak jak lubię najbardziej 🙂 Pozdrawiam
Przydała by sie taka odchudzona babka na naszym stole,bo nie ukrywam ze nie jest u nas ,,lekko,, 😉
to koniecznie upieczcie i ulżyjcie sobie dziewczyny ;D
Pycha! Wygląda na bardzo puszystą:)
i taka wyszła 🙂 pyszna!
Super! Babki jadam zwykle raz do roku, na Wielkanoc. Ta bardzo mi się spodobała. Idealna propozycja dla mnie.
Pomimo, że do świąt jeszcze chwilka – zjadłabym ją ze smakiem już dziś 😀
Pozdrawiam serdecznie 🙂
🙂 u nas mała jadłaby tylko suche ciasta i babki, więc mogę poszaleć i przygotować Wielkanocne przepisy szybciej 🙂
Ja zrobię na Święta chyba babkę jogurtową i nie będę jej jakoś specjalnie uzdrawiać i nie będę fit 😀
A Twoja wygląda przepysznie, do tego receptura bardzo mi się podoba 😉
jogurtowa jest przecież i tak zdrowa 🙂 Poza tym Tobie fit przepisy nie są potrzebne 😉
Pysznie wygląda 🙂 Daj kawałeczek… 😉
zapraszam, już kroję 🙂
Jakoś nie jesteśmy fankami tego rodzaju babek ale w okresie Wielkanocnym z chęcią je kosztujemy ;P
no ja za babkami jakoś super też nie przepadam, piekę je głownie dla maluchów 🙂 szczególnie dla tej najmłodszej 🙂
Babka kojarzy mi się z dobrym smakiem, ale i przesadną suchością. Nawet w czasach, gdy żarłam ciacho na kilogramy, nie przepadałam za nią.
ona nie jest bardzo sucha 🙂 ale co kto lubi. Jedni wolą ciasta suche, inni z galaretką, jeszcze inni jakieś pianki, kremy… 🙂
Wygląda obłędnie !;)
dziękuję! 🙂
O mniam ! Wygląda na puchatą i ma piękny piękny kolor 🙂
mega puchata 🙂
hmmm a w którym miejscu jest ona odchudzona? 🙂
hmm a mąka i cukier to nic?
Dobrze przygotowany tekst więc dobrze się go czyta.
dziękuje bardzo 🙂
Zrobiłam babkę z razową mąką orkiszową, dodałam mniej ksylitilu ale wrzuciłam garść żurawiny. Dla mnie wystarczająco słodka i naprawdę dobra
cieszę się, że smakowała 🙂