Chleb z formy – idealny dla dzieci

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Chleb z formy – według mnie najprostszy chleb na świecie. Pszenny, na drożdżach. Z formy, więc nic nie ucieka. Mięciutki, puszysty i delikatny. Idealny dla dzieci. Można dodać do niego dowolne dodatki, dzięki czemu za każdym razem będzie smakował inaczej. Właściwie nie da się go zepsuć, więc jest idealny dla osób dopiero zaczynających zabawę w domową piekarnię.
Szybki i niewymagający specjalnych zdolności. Pyszny po prostu. A jak pachnie… 🙂
Szybki i niewymagający specjalnych zdolności. Pyszny po prostu. A jak pachnie… 🙂

Chleb z formy
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 350 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- dowolne dodatki: u mnie sezam
Sposób przygotowania:
Pokruszone drożdże wrzucić do miseczki, wymieszać z cukrem i szklanką letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia składników i odstawić na 10 minut.
Na blat przesiać mąkę, robić w niej dołek, wlać przygotowany rozczyn, zagnieść ciasto stopniowo dodawając mleko, masło i sól. Wyrabiać przez 10minut, aż powstanie gładka, lśniąca kula. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłym miejscu na około godzinę.
Po tym czasie naszykować keksówkę (nasmarować całą masłem) i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30minut.
Następnie wierzch chleba posmarować wodą, posypać dowolnymi dodatkami (u nas sezam), wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec około 45-60 minut (do suchego patyczka).
Chleb odkroić od blachy nożem na około i wyciągnąć z formy, ostudzić (ważne, aby chleb całkowicie ostygnął, ponieważ inaczej będzie się źle kroić) i jeść z czymkolwiek chcecie 🙂



Chleb z formy najlepiej smakuje świeży np. z taką pastą z orzechów włoskich BIO Amandin:
produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj:
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
No i mamy pyszny domowy chlebek tostowy 😀 Zresztą nie tylko tosty smakują z takim wybornie 😀
akurat tostowy robię inaczej, ale ten się do tostów też nadaje – to fakt 🙂
Wyglada przepysznie,a na pewno smakuje swietnie z tą pastą konopną z orzechami laskowymi 😀 Mega podoba mi sie kolor tego chlebka…poproszę taki z dostawa do domu! 😀
pasta konopna z orzechami laskowymi? A co to? :d chlebek już wysyłam 😀
Pyszny chlebuś 🙂 Fajny ma kształt. Podoba mi się. Ale bym teraz zjadła 🙂 Idealny na kolację. Poproszę kromkę.
Pozdrawiam 🙂
a proszę! Już kroję 🙂 Piętka czy środek? 🙂
Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie ?
tak, wyszedł pyszny 🙂
Pycha, uwielbiam takie domowy chlebek, jeszcze jak jest prosty w przygotowaniu to po prostu bajka.
🙂 ja też najbardziej lubię te proste przepisy 🙂
Widać, że jest mięciusi <3 a z masełkiem prawdziwym musi smakować obłędnie!
oj tak, dziewczynki lubią jeszcze z domowym dżemem 🙂
O, właśnie z takiej blaszki (formy) robiła chleby moja mama, zanim kupiła lidlową maszynę. Pamiętam ich smak, zapach, mmm… Wydaje mi się, że ten z mąki ziemniaczanej miał najciekawszą konsystencję. No ale było to tak dawno…
taki z mąką ziemniaczaną tez robimy i lubimy 🙂 Ale ten też jest mięciutki i super dla dzieciaków 🙂 ja o tej maszynie też myślałam swego czasu, ale jednak wolę swój piekarnik 🙂
przygotowujemy systematyczny, ale w wersji bez glutenu 🙂
bez glutenu też jest pyszny 🙂 my na szczęście już nie musimy na niego uważać 🙂