Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami

Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)


Składniki (ok 15 sztuk) 

  • 500g mąki (u mnie 150g orkiszowej, 200g pełnoziarnistej i 150g pszennej)
  • 100g oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( u mnie napój owsiany z kokosem BIO 1000ml AMANDIN)
  • 25g świeżych drożdży
  • 70g cukru brzozowego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • pół szklanki cukru brzozowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • około 1 szklanka orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej, resztę cukru i sól. Wlać wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiać, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta, który posypać mieszanką cukru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Posypać posiekanymi nerkowcami.  Zawinąć w rulon i pokroić na około 15 kawałków. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami.
Piec w 220°C około 15minut.

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem, polać lukrem (zmielony na pył ksylitol + odrobinka wody), lub wcinać same, najlepiej takie jeszcze ciepłe 🙂

Do przygotowania ciasta wykorzystałam napój owsiany z kokosem BIO 1000ml firmy AMANDIN:

 


produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj:
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


13 thoughts on “Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.