Wegańska zupa cebulowa z klopsikami

Wegańska zupa cebulowa z klopsikami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Temperatura za oknem ciągle na minusie, przydałoby się więc coś na rozgrzewkę. Jak wiadomo na rozgrzanie najlepsza jest porządna zupa. Taka tez jest moja dzisiejsza propozycja: aromatyczna, sycąca i mocno rozgrzewająca. Francuska zupa cebulowa, w wegańskim wydaniu. 🙂

Wegańska zupa cebulowa

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego (u mnie bulion wegański CEBULOWY BIO 1000ml AMANDIN)
  • 7 średniej wielkości cebuli
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 3 łyżki tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, wsypujemy tymianek, bazylię, liście laurowe, oregano i cukier po czym smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 20 minut, do czasu aż cebula będzie bardzo miękka. Następnie wsypujemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dolewamy wina. Całość dusimy i czekamy aż alkohol wyparuje (ok 15 minut na małym ogniu).

Cebule przekładamy do większego garnka, zalewany bulionem. Dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy razem przez około 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zupę można podać z grzankami i serem (wegańskim oczywiście) lub z wegańskimi klopsikami np. takimi z bakłażana
do zupy wykorzystałam bulion wegański CEBULOWY BIO firmy AMANDIN:

produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


22 thoughts on “Wegańska zupa cebulowa z klopsikami”

    • oj tak, teraz mam swój punkt dostępu, więc już nie będzie wymówek :d jakoś za długo u nas trwały święta, goście, choroby… wszystko się nałożyło naraz 🙂 apropo zupy, nie każdy lubi to samo :d my lubimy szczególnie zimą 😀

      • Zawsze można znaleźć powód do świętowania 🙂
        Idzie wiosna i mam nadzieję, że teraz będziecie zdrowi… Życzę Wam dużo, dużo zdrowia ♥

  • Zupa cebulowa? Mniam! Jedna z moich ulubionych. Świetna! Przepyszna musi być. A te klopsiki? Ekstra. Wszystko prezentuje się smakowicie i stanowi integralną całość. Danie na medal. Pozdrowionka. 🙂

  • Właśnie nazwa mnie trochę zmyliła, bo tak patrzę i myślę że jak to wegańskie danie, skoro z klopsikami 😉 Ale te buraczkowe klopsy brzmią pysznie, na pewno wypróbuję niedługo!

  • Zupa cebulowa w wegańskim wydaniu? Nie miałam styczności nawet z taką tradycyjną ;D Zupa z tymi klopsikami wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Ja w tamtym tygodniu zrobiłam wielki gar cebulowej i jedliśmy ją jako pierwsze danie obiadowe przez prawie cały tydzień. Z grzankami razowymi. Uwielbiam ją, zwłaszcza posypaną śmierdzącym serem 🙂

    • 😀 u nas jemy z grzanka i klopsikami, ale do tego już nic nie podaję 😀 idealny zimowy obiad 🙂

  • Dobra zupa cebulowa to naprawdę wyzwanie. Niby każdy może ją zrobić, ale są niuanse, takie jak długość zeszklenia cebuli czy jej gotowania, żeby zupa smakowała naprawdę wyjątkowo. To prawda co widziałam w innych komentarzach, to idealna zupka na zimę. Na lato lepsze są chyba kremy. ostatnio jadłam pyszny krem z pora, absolutny klasyk jak krem z pomidorów . Chyba widziałam przepis na ten pierwszy na blogu? Ja osobiście do kremu z pomidorów daję listek mięty zamiast bazylii, tak jak to robią w większości knajp.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.