Wegańskie danie jednogarnkowe – wegańskie curry z ciecierzycy z pieczarkami

Kuchnię indyjską uwielbiam. Za jej bogactwo aromatów, szybkość wykonania, prostotę, no i cudowne kolory dań. Mimo, że cała kuchnia opiera się na dosłownie kilku przyprawach, to uwierzcie mi, można z nich ugotować wiele, naprawdę smacznych dań.
To pyszne indyjskie danie można przygotować w niecałe pół godziny, jest pyszne, aromatyczne, cały dom pachnie jego aromatem.
Wegańskie curry to po prostu cieciorka, pieczarki i groszek duszone w sosie masala.
Wegańskie curry
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 5 ząbków czosnku (posiekanych)
- kawałek imbiru (2-3cm)
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju
- 2 duże pomidory
- ¼ szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez 15 minut)
- ½ łyżeczki garam masala (przepis -klik-)
- 1 ½ łyżeczki papryki
- 250g pokrojonych w plasterki pieczarek
- ¾ szklanki lub więcej groszku
- ½ łyżeczki soli lub więcej
- ¼ łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciecierzycy (z puszki)
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, imbir, chilli i kilka łyżek wody zmiksować na puree. Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie. Dodać puree. Gotować przez 5 do 7 minut lub do momentu zapach cebuli nie jest surowe. Mieszać od czasu do czasu. Tymczasem w blenderze zmiksować pomidory i orzechy nerkowca, dodać przecier, garam masala, paprykę, wrzucić wszystko do garnka. Wymieszać. Gotować przez 7 do 8 minut. Mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać grzyby, groszek, w tym momencie można dodać też inne warzywa np. ciecierzycę, paprykę itd wodę, sól, cukier. Ja dodałam jeszcze ciecierzycę z puszki. Wszystko dobrze wymieszać. Przykryć i gotować przez 10 minut lub do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku. Podawać z gotowanym ryżem. makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Jejku,jakie to jest świetne! KOCHAM pieczarki,kocham curry,czego chcec więcej?Musze spróbować!
rób, jest pyszne 😀
Nie ma to jak domowe jedzonko 😀
to prawda, najprostsze najlepsze 😀
Ja też uwielbiam indyjską kuchnię, a Twoje danie bardzo mi się podoba 😀
to byśmy się dogadały w kwestii jadłospisu, nie pierwszy raz zresztą 🙂
Takie szybkie potrawki są wybawieniem w zalatane dni 🙂
Świetne! Pyszne i pewnie syci odpowiednio. Z ryżem idealnie się komponuje 🙂 Dawno nie jadłam curry. Ostatni raz właśnie z wegańskiej restauracji i bardzo mi smakowało. Nawet wyglądało podobnie do tego, które prezentujesz 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
syci bardzo! 🙂 jest gęste (nie dodawałam żadnej wody, oprócz tam odrobinki do blendowania) do tego ryż i nie trzeba nic więcej 🙂
Bardzo lubię indyjską kuchnie i te przyprawy, dlatego z miłą chęcią powtórzę ten przepis w domu i myślę, że będzie mi bardzo smakowało 🙂
Koniecznie daj znać jak było 🙂 my powtórzymy na pewno 🙂
Lubię takie dania jednogarnkowe. Wrzucasz wszystko jak leci, dodajesz wspaniałych przypraw, mieszasz i robi się samo 🙂 A potem tylko podjadasz, najlepiej przez kilka dni 🙂
Dokładnie! Raz z ryżem, raz z makaronem, raz z chlebkiem i już malutka odmiana 😀
nie wiem jak przeszłaby ta papryka, ale danie ogólnie ok 🙂 lubię jednogarnkowe propozycje 🙂
Apetyczne i sycące danie 🙂 Twoja wersja curry jest bardzo ciekawa 😀
nie da się ukryć, że wygląda to nieziemsko!
a jak smakuje… 😀 prawdziwa bomba smaków 🙂