Makaron z sosem z pieczonej papryki

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki. Bezglutenowy, bardzo kremowy i bardzo.. smaczny. Za samą czerwoną papryką nie przepadam, ale ta pieczona i zrobiony z niej sos smakuje po prostu wspaniale. Odkąd pierwszy raz zrobiłam to danie, nie wyobrażam już sobie innego wykorzystania czerwonej papryki jak właśnie w ten sposób. Spróbujcie, jest naprawdę pyszny!
A jeśli macie ochotę na pyszne, orzechowe ciasteczka dla dzieci, to zapraszam Was -tutaj-.
Makaron z sosem z pieczonej papryki
Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 drobno posiekane cebule
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane)
- sól morska i pieprz
- 360 ml roślinnej śmietanki (najlepsza jest tu migdałowa)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- płatki chilli (opcjonalnie)
- 350 g makaronu spaghetti (u nas GF)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Paprykę położyć na blaszce i piec – około 25-30 minut aż skórka zrobi się lekko czarna. Przykryć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skóry, wyjąć nasiona i odłożyć na bok.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją poodaną na opakowaniu; odced zić, skropić odrobiną oliwy z oliwek, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor – około 4-5 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wrzucamy wszystko do blendera (papryka, cebula z czosnkiem, płatki drożdżowe, śmietanka, skrobia, płatki chilli), miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby dosolić i dodać pieprzu, według uznania można dodać też więcej płatków.
Sos przelać z powrotem na patelnie i podgotować na średnim ogniu aż zacznie gęstnieć. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i pozwolić mu jeszcze chwilę się pogotować.
Do gęstego sosu dodać makaron. Wszystko razem wymieszać, potrzymać chwilę na gazie, żeby makaron dobrze połączył się z sosem i podawać. Najlepiej ze świeżą natką pietruszki lub świeżą bazylią. Pycha!
Na pewno wypróbuję – całość wygląda pysznie, kremowo i ma świetny kolor 🙂
🙂 jest naprawdę pyszny 🙂
Fajnie wygląda, strasznie żółciutki
zasługa papryki 🙂
Wyglada bardzo smacznie 🙂 Jeszcze nie jadłam makaronu w takim wydaniu 🙂
więc koniecznie nadrób Beatko!
Uwielbiam makarony w sosach 🙂 Ten jest bardzo apetyczny. Gęsty, smakowity. No i tak dawno już nie jadłam paprykowego sosu 🙁 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
bardzo polecam, jest pyszny, a niedługo papryka będzie w normalnej cenie 🙂
Sos ma bardzo ładny i apetyczny kolor 🙂 Taki obiad nam pasuje 😀
🙂 do tego pyszny, a przy pełnoziarnistym makaronie też bardzo zdrowy 🙂
Świetny przepis!Zrobiłabym taki makaron,ale nie mam śmietanki migdałowej,ani gdzie jej kupić 🙁 A jakbym zastąpiła ją sojową?Albo w osteteczności zwykłą śmietaną 12%?
możesz taką zwykłą śmietaną do zup (w kartoniku, żeby była lejąca), ostatecznie użyj zwykłej albo sojowej. Nadaje się każda, ale wiadomo każda da minimalnie inny smak. Migdałowa jest delikatnie słodka, a sojowa ma inny posmak. Lepiej daj zwykła 🙂
Pychatości. Jeszcze nigdy co prawda nie jadlam takiego sosu, ale chętnie sobie go zrobię jak
jest pyszny, rób koniecznie jak tylko dorwiesz paprykę 🙂
Ten sos wygląda boosko <3 Niczym serowy! 🙂
wegański serowy jeszcze będzie 😀 ale żeby zrobić taki kolor serowego musiałabym użyć chyba jakiegoś cheddara albo nie wiem jakiego sera o takim kolorze (nigdy nie byłam wielką fanką serów) 🙂
Świetny ten sos wyszedł ! Taki gęsty i idealnie oblepiający makaron 😀
taki najlepszy! 🙂
Ze względu na składniki sos zupełnie nie dla mnie (szkoda, bo wygląda OBŁĘDNIE!!!), ale jeśli przyjmujesz zamówienia na wpisy, to ja bym poprosiła jakiś (zbiorczy?) wpis z sosami domowymi, takimi do wykonania szybko i prosto. Wiesz… ja jadę na sosach z torby albo słoika, marzy mi się własny :/
dobrze, pomyślę o takim wpisie specjalnie dla Ciebie, mając na względzie Twoje dobro i dobro Twojego żołądka 🙂
Mozna czyms innym zastapic platki drozdzowe? Nigdy z takim specyfikiem sie nie spotkalam 🙂
pewnie, serem np 🙂 a płatki drożdżowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, lub zrobić samemu w domu, wychodzi dużo taniej. Jak ogarnę wszystko co muszę, to postaram się wczesną jesienią zrobić taki poradnik i wstawić na blog. Pozdrawiam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Czy sos nie jest zbyt słodki od papryki?
sos nie jest w ogóle słodki, jest pyszny 🙂