Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie

Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym-  bez glutenu, wegańskie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Leśny mech

Pamiętacie jak w zeszłym tygodniu pisałam Wam, że robię bezglutenowe, wegańskie ciacho dla córy? Dzisiaj pokazuję Wam efekty moich zmagań no i przedstawiam przepis. 🙂 Ciacho wyszło pyszne, zajadali się nim nawet pozostali goście. Wyszło bardzo delikatnie słodkie, wilgotne i bardzo lekkie (mimo tego, że biszkopt po upieczeniu zrobił się raczej zbity, co nawet ułatwiło zadanie). Polecam, ciacho jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe, no i przemyca znienawidzony przez dzieci szpinak do diety. 🙂 Jako, że pierwotnie miało to być ciacho tylko dla córy to robiłam je w malutkiej tortownicy, ale jeśli chcecie użyć takiej np 24 – 26 cm to po prostu pomnóżcie razy dwa podaną ilość składników. 🙂

IMG_20160416_105628

Leśny mech

Składniki:

na ciasto

  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 1 mały banan
  • 125 ml oleju rzepakowego*
  • 40g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mrożonego szpinaku

pozostałe:

  • śmietanka do ubijania (u mnie ryżowa)
  • wegański twarożek kanapkowy
  • łyżka syropu roślinnego (ew melasy)
  • dowolne owoce (u nas borówki)

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odsączyć. Banana z cukrem zblenderować na gładką masę, dodać szpinak, wszystko razem zblenderować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto około 45 minut w temp. 180 c. Wystudzić, przekroić na 3 części (górna najcieńsza).

Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i syrop chwilę razem zmiksować. Wyłożyć na dolną warstwę ciasta, posypać borówkami, przykryć drugą warstwą, dać pozostała bitą śmietanę w którą powtykać borówki (starając się je całkowicie zakryć), na wierzch posypać pokruszonym najcieńszym blatem ciasta. Na wierzchu można posypać dowolnymi owocami, lub zrobić takie urocze grzybki (pałeczki ptysiowe, wegańska czekolada z sokiem z buraka i ananasa).

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego w naszej kuchni jest stałym bywalcem. 

IMG_20160416_105638

I na koniec jedyne zdjęcie z przekroju robione na szybko pod koniec imprezy, więc ciacho się już trochę rozjeżdżało (wiadomo bita śmietana bez lodówki) 🙂

IMG_20160416_154202


logo


 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


27 thoughts on “Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.