Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie

Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym-  bez glutenu, wegańskie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Leśny mech

Pamiętacie jak w zeszłym tygodniu pisałam Wam, że robię bezglutenowe, wegańskie ciacho dla córy? Dzisiaj pokazuję Wam efekty moich zmagań no i przedstawiam przepis. 🙂 Ciacho wyszło pyszne, zajadali się nim nawet pozostali goście. Wyszło bardzo delikatnie słodkie, wilgotne i bardzo lekkie (mimo tego, że biszkopt po upieczeniu zrobił się raczej zbity, co nawet ułatwiło zadanie). Polecam, ciacho jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe, no i przemyca znienawidzony przez dzieci szpinak do diety. 🙂 Jako, że pierwotnie miało to być ciacho tylko dla córy to robiłam je w malutkiej tortownicy, ale jeśli chcecie użyć takiej np 24 – 26 cm to po prostu pomnóżcie razy dwa podaną ilość składników. 🙂

IMG_20160416_105628

Leśny mech

Składniki:

na ciasto

  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 1 mały banan
  • 125 ml oleju rzepakowego*
  • 40g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mrożonego szpinaku

pozostałe:

  • śmietanka do ubijania (u mnie ryżowa)
  • wegański twarożek kanapkowy
  • łyżka syropu roślinnego (ew melasy)
  • dowolne owoce (u nas borówki)

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odsączyć. Banana z cukrem zblenderować na gładką masę, dodać szpinak, wszystko razem zblenderować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto około 45 minut w temp. 180 c. Wystudzić, przekroić na 3 części (górna najcieńsza).

Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i syrop chwilę razem zmiksować. Wyłożyć na dolną warstwę ciasta, posypać borówkami, przykryć drugą warstwą, dać pozostała bitą śmietanę w którą powtykać borówki (starając się je całkowicie zakryć), na wierzch posypać pokruszonym najcieńszym blatem ciasta. Na wierzchu można posypać dowolnymi owocami, lub zrobić takie urocze grzybki (pałeczki ptysiowe, wegańska czekolada z sokiem z buraka i ananasa).

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego w naszej kuchni jest stałym bywalcem. 

IMG_20160416_105638

I na koniec jedyne zdjęcie z przekroju robione na szybko pod koniec imprezy, więc ciacho się już trochę rozjeżdżało (wiadomo bita śmietana bez lodówki) 🙂

IMG_20160416_154202


logo


 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


27 thoughts on “Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie”

  • Słyszałam o tym cieście ale nie miałam okazji jeść 🙂 Twoja wersja wygląda na prawdę uroczo 😉

    Please wait...
    • jest pyszne i mega zdrowe 🙂

      Please wait...
      • No ja myślę 😀 Zresztą tak też wygląda 🙂

        Please wait...
        • 😀 dzisiaj piekę bezglutenową, wegańską i bez białego cukru tartę pomarańczową (ale można dać zamiast pomarańczy cytrynę), jak będzie dobra to dodam na bloga w przyszłym tygodniu 😀

          Please wait...
  • Sama bym nie zrobiła, za dużo zachodu, ale rozczulają mnie wszystkie dania a la mech, leśne runo, las itd. Przepiękna robota!

    Please wait...
    • dziękuję! 🙂 to tylko pozory, ciasto jest banalnie proste 🙂

      Please wait...
  • Fikuśnie wygląda 🙂

    Please wait...
    • taki był zamysł 😀 Dzięki! 🙂

      Please wait...
  • Uwielbiam ciasta ze śmietanką i Twoje wygląda bardzo smacznie – nie zawiera żadnych składników, które mogłyby mi zburzyć smak 🙂

    Please wait...
    • Taki był zamysł, proste, smaczne, żeby dzieciaki zjadły, a wiadomo co lepszego jak nie śmietanka? 😀

      Please wait...
  • Powiem jedno – CZAD! Zawsze chciałam spróbować tego ciacha, ale u mnie w domu nikt by jeśc nie chciał więc na razie pozostaje mi do niego wzdychać heh 😉

    Please wait...
    • jest pyszne! w ogóle nie czuć szpinaku! 🙂 może akurat by się skusili. Jak nie, to wpadaj do nas w sierpniu na 4 urodziny potworka, obowiązkowo znajdzie się na naszym stole 🙂

      Please wait...
  • Prawdziwy las na talerzu. Smakowity mech, aż by się chciało go… skosztować 😀 Jadłam to ciasto w klasycznej wersji. Smakowało mi i jego wygląd absolutnie mi się spodobał. Wegańskie, bezglutenowe brzmi ekstra! Pozdrowionka cieplutkie 🙂

    Please wait...
    • dziękuję bardzo, cieszę się, że wszyscy to widzą a nie tylko ja, bo właśnie taki efekt chciałam otrzymać 🙂

      Please wait...
  • Czekałyśmy na to ciacho! 😀 Ale urocze wyszło a najwięcej dają te grzybki ^^
    Widać, że jest wilgotne i pyszne! Takie to byśmy chciały na jedną osobę żeby go w ogóle nie kroić xD

    Please wait...
    • dziękuję, chociaż do Waszych cudeniek to mi daleko! 😀 Cieszę się, że przy dzieciakach udało mi się zrobić takie dosyć fajnie prezentujące się ciacho, w dodatku nie było ani czaso- ani praco-chłonne 🙂

      Please wait...
  • Cudownie leśny widok…nawet grzybki zbierać można 😀 pycha ciacho!

    Please wait...
    • haha 😀 prawdziwe grzybobranie 😀 kusiło mnie żeby muchomorki zrobić, ale nie chciałam dzieci deprymować 😀

      Please wait...
  • Wspaniale wygląda i z chęcią bym spróbowała kawałek a może i dwa 🙂

    Please wait...
    • z chęcią bym poczęstowała kawałkiem, lub dwoma 🙂

      Please wait...
  • Chciałabym dać świeży szpinak, jednak nie wiem jaką ilość. Czy mogłabyś mi pomóc ;-)?

    Please wait...
  • Czy mogę zastąpić szpinak mrożony świeżym? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Please wait...
    • około szklanki zmiksowanego lub posiekanego 🙂

      Please wait...
  • A jaki twarożek wegański oddałaś ?

    Please wait...
    • Miało być dodalas 😀 przepraszam słownik mi przekręcił 😂

      Please wait...
      • z migdałów 🙂 ale może być dowolny, nawet taki domowy

        Please wait...
  • Dzięki za info 😀

    Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.