Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Witajcie kochani. Dzisiaj dzień znowu zapowiada się pięknie, więc szybko piszę posta i usiekamy z dzieciakami na dwór! W weekend nie pojawi się już żaden nowy post, bo będziemy mieli gościa, a poza tym jutro idziemy do rodziny na kinderparty, żeby dzieciaki się trochę wyszalały. Na imprezę mam zamiar upiec Vivien torcik leśny mech, w wersji bez glutenu i jaj. Jak wyjdzie satysfakcjonująco, to na pewno przepis pojawi się na blogu. Postaram się jutro pokazać efekt na instargamie, gdzie Was zapraszam. 🙂 Ale za to w przyszłym tygodniu na blogu pojawi się sporo przepisów, zarówno na słodko jak i wytrwanie, a w weekend mam w planach przygotowanie jeszcze kilku. 🙂

Jak już wam wczoraj pisałam wdrażamy się znowu, po półrocznej przerwie, w pieczenie potworkowi bezglutenowego chleba. Postanowiłam wypróbować nowy przepis z książki Atelier smaku, o której Wam pisałam tu. Z podanych proporcji wychodzą dwa chlebki pieczone w tradycyjnej keksówce. Dzieciakom chlebek bardzo zasmakował, szczególnie młodszej, do tego stopnia, że zjadły cały chlebek jednego dnia. 🙂 Na zdjęciach w wegańską pastą od Luntera, suszonym pomidorem, a całość posypana babką płesznik, żeby było zdrowiej. 🙂

SAM_8946

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 g suszonych pomidorów (razem z oliwą)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 200 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać wrzątkiem, zmiksować na gładką masę, odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do nich odrobinę cukru i odstawić na bok aby zaczęły pracować.

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać przestudzone siemię lniane i powoli zmiksować. W trakcie miksowania dolewać rozczyn drożdżowy, na koniec wrzucić posiekane suszone pomidory i wlać oliwę. Całość chwilę wymieszać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Przykryć ściereczką, wstawić do piekarnika, który nagrzewamy na 40 stopni i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie, zwiększamy temperaturę na 200 stopni, zdejmujemy ściereczkę, pieczemy chlebki 60 minut. 🙂

SAM_8909

SAM_8945

SAM_8948

SAM_8949

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


29 thoughts on “Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami”

  • Domowy chlebek… ten zapach, chrupiaca skórka, niepowtarzalny smak…. Mniam, mniam 🙂 Wersji kukurydzianej jeszcze nie jadłam i najwyższy czas to zmienić bo Twój bochen aż krzyczy aby go upiec 😉

    • hahaha kochana, Ty to potrafisz pisać komentarze! 😀 Może przekonam Cię do bezglutenowych wypieków? Bo w najbliższym czasie będzie ich sporo. 🙂

    • Coś źle napisałam? 🙂

      Pewnie nie jednego przekonasz a na taką dawkę, tak pysznych wypieków to tylko można czekać z niecierpliwością 😉

  • Chyba muszę wypróbować – kolor ma cudowny, a wszystko co jest gluten free od razu bardziej mi smakuje 🙂
    Twój potworek ma z Tobą dobrze :):)

    • 😀 zazwyczaj ludziom glutenfree smakuje gorzej, nam po prostu inaczej, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić.

  • Nawet nie wiesz jak kocham suszone pomidory!I bulkinkukurydziane tez!Czemu nie mzona przesylsc internetem jedzenia? xd Albo chociaz kromki 😀

  • Domowe chlebki absolutnie są najlepsze na świecie. Kocham je 🙂 Kukurydzianego nie robiłam, ale wygląda bardzo zachęcająco. Suszone pomidory super się komponują. Pozdrowionka!

  • no proszę, chleba kukurydzianego jeszcze w mojej kuchni nie było! A cała torebka mąki leży i czeka na wykorzystanie:) mam nadzieję, ze mój też tak ładnie wyrośnie!

  • Babka płesznik – dzięki Tobie sprawdziłam, co to i jestem Ci za to bardzo wdzięczna. A chlebek wygląda smakowicie, myślę że dziecię byłoby zachwycone tak jak Twoja młodsza. Jestem o krok od tego, żeby się przemóc, wejść do kuchni i spróbować 😀

    • Cieszę się 🙂 Jest naprawdę bardzo prosty i wbrew pozorom mało pracochłonny (nie trzeba wyrabiać jak inne drożdżowe ciasta), spróbuj! cieplutki pycha! 🙂

  • Dobrej zabawy w weekend ;* Nawet ja – aspołeczny dziwak – pojechałam wczoraj do znajomych i pobyłam trochę poza domem 😀

    Patrząc na chleb (kolor, konsystencję, kształt), jestem PEWNA, że moja mama piekła kiedyś chleby z alternatywnych mąk (kukurydzianej, ziemniaczanej). Jak jest świeży i jeszcze ciepły, to najlepiej posmarować go odrobiną masła lub po prostu położyć soczystego pomidora. Nic lepszego <3

    • no to naprawdę robisz postępy 😀 Do nas przyjeżdża brat męża, więc w sumie to on się nim zajmuje (chodzą gdzieś do barów czy coś), a ja muszę tylko sprzątać i szykować 😛 Ale idziemy na urodziny to trochę odpocznę i pobawię się z dzieciakami 🙂

  • często piekę chlebki ale żeby kukurydziany.. 🙂 ? wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza z tym suszonym pomidorkiem, uwielbiam 🙂

    • 🙂 u nas chlebki muszą być kukurydziane. Polecam gorąco bo jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu 🙂 Pozdrawiam!

    • dziękuję bardzo za zaproszenie, już kiedyś nawet myślałam o Waszej grupie, jednak nie posiadam swojego profilu facebookowego (jestem podpięta pod konto męża). Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.