Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Witajcie kochani. Dzisiaj dzień znowu zapowiada się pięknie, więc szybko piszę posta i usiekamy z dzieciakami na dwór! W weekend nie pojawi się już żaden nowy post, bo będziemy mieli gościa, a poza tym jutro idziemy do rodziny na kinderparty, żeby dzieciaki się trochę wyszalały. Na imprezę mam zamiar upiec Vivien torcik leśny mech, w wersji bez glutenu i jaj. Jak wyjdzie satysfakcjonująco, to na pewno przepis pojawi się na blogu. Postaram się jutro pokazać efekt na instargamie, gdzie Was zapraszam. 🙂 Ale za to w przyszłym tygodniu na blogu pojawi się sporo przepisów, zarówno na słodko jak i wytrwanie, a w weekend mam w planach przygotowanie jeszcze kilku. 🙂

Jak już wam wczoraj pisałam wdrażamy się znowu, po półrocznej przerwie, w pieczenie potworkowi bezglutenowego chleba. Postanowiłam wypróbować nowy przepis z książki Atelier smaku, o której Wam pisałam tu. Z podanych proporcji wychodzą dwa chlebki pieczone w tradycyjnej keksówce. Dzieciakom chlebek bardzo zasmakował, szczególnie młodszej, do tego stopnia, że zjadły cały chlebek jednego dnia. 🙂 Na zdjęciach w wegańską pastą od Luntera, suszonym pomidorem, a całość posypana babką płesznik, żeby było zdrowiej. 🙂

SAM_8946

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 g suszonych pomidorów (razem z oliwą)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 200 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać wrzątkiem, zmiksować na gładką masę, odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do nich odrobinę cukru i odstawić na bok aby zaczęły pracować.

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać przestudzone siemię lniane i powoli zmiksować. W trakcie miksowania dolewać rozczyn drożdżowy, na koniec wrzucić posiekane suszone pomidory i wlać oliwę. Całość chwilę wymieszać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Przykryć ściereczką, wstawić do piekarnika, który nagrzewamy na 40 stopni i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie, zwiększamy temperaturę na 200 stopni, zdejmujemy ściereczkę, pieczemy chlebki 60 minut. 🙂

SAM_8909

SAM_8945

SAM_8948

SAM_8949

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


29 thoughts on “Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami”

  • Domowy chlebek… ten zapach, chrupiaca skórka, niepowtarzalny smak…. Mniam, mniam 🙂 Wersji kukurydzianej jeszcze nie jadłam i najwyższy czas to zmienić bo Twój bochen aż krzyczy aby go upiec 😉

    Please wait...
    • hahaha kochana, Ty to potrafisz pisać komentarze! 😀 Może przekonam Cię do bezglutenowych wypieków? Bo w najbliższym czasie będzie ich sporo. 🙂

      Please wait...
    • Coś źle napisałam? 🙂

      Pewnie nie jednego przekonasz a na taką dawkę, tak pysznych wypieków to tylko można czekać z niecierpliwością 😉

      Please wait...
  • Chyba muszę wypróbować – kolor ma cudowny, a wszystko co jest gluten free od razu bardziej mi smakuje 🙂
    Twój potworek ma z Tobą dobrze :):)

    Please wait...
    • 😀 zazwyczaj ludziom glutenfree smakuje gorzej, nam po prostu inaczej, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić.

      Please wait...
  • Nawet nie wiesz jak kocham suszone pomidory!I bulkinkukurydziane tez!Czemu nie mzona przesylsc internetem jedzenia? xd Albo chociaz kromki 😀

    Please wait...
    • gdyby się dało wysłałabym Ci cały bochenek! 🙂

      Please wait...
  • Chlebek wyszedł zacny 🙂 I to z ostatnio ukochanym pomidorami suszonymi 🙂
    O matko! nam już padło na noski i normalnie czujemy jego zapach xD

    Please wait...
    • 😀 ach gdyby się dało chociaż powąchać przez monitor.. 😀

      Please wait...
  • A jak pięknie wyrósł ! Porywam piętkę 😉

    Please wait...
    • moja babcia zawsze uwielbia piętki, ale tym razem mamy 4 więc możesz dostać 🙂

      Please wait...
  • Domowe chlebki absolutnie są najlepsze na świecie. Kocham je 🙂 Kukurydzianego nie robiłam, ale wygląda bardzo zachęcająco. Suszone pomidory super się komponują. Pozdrowionka!

    Please wait...
    • można je zastąpić kaparami, oliwkami, co kto lubi 🙂

      Please wait...
  • Tak jak nie lubię świeżych pomidorów to suszone mogłabym jeść garściami! Dawaj mi tu tego chlebka 😀

    Please wait...
    • częstuj się! 🙂

      Please wait...
  • no proszę, chleba kukurydzianego jeszcze w mojej kuchni nie było! A cała torebka mąki leży i czeka na wykorzystanie:) mam nadzieję, ze mój też tak ładnie wyrośnie!

    Please wait...
    • na pewno, mi za każdym razem wyrasta 🙂

      Please wait...
  • Babka płesznik – dzięki Tobie sprawdziłam, co to i jestem Ci za to bardzo wdzięczna. A chlebek wygląda smakowicie, myślę że dziecię byłoby zachwycone tak jak Twoja młodsza. Jestem o krok od tego, żeby się przemóc, wejść do kuchni i spróbować 😀

    Please wait...
    • Cieszę się 🙂 Jest naprawdę bardzo prosty i wbrew pozorom mało pracochłonny (nie trzeba wyrabiać jak inne drożdżowe ciasta), spróbuj! cieplutki pycha! 🙂

      Please wait...
  • Dobrej zabawy w weekend ;* Nawet ja – aspołeczny dziwak – pojechałam wczoraj do znajomych i pobyłam trochę poza domem 😀

    Patrząc na chleb (kolor, konsystencję, kształt), jestem PEWNA, że moja mama piekła kiedyś chleby z alternatywnych mąk (kukurydzianej, ziemniaczanej). Jak jest świeży i jeszcze ciepły, to najlepiej posmarować go odrobiną masła lub po prostu położyć soczystego pomidora. Nic lepszego <3

    Please wait...
    • no to naprawdę robisz postępy 😀 Do nas przyjeżdża brat męża, więc w sumie to on się nim zajmuje (chodzą gdzieś do barów czy coś), a ja muszę tylko sprzątać i szykować 😛 Ale idziemy na urodziny to trochę odpocznę i pobawię się z dzieciakami 🙂

      Please wait...
  • Potworkowi? Rozumiem, że dziecku. 😉
    Bardzo fajny chelbek. Szkoda, że piekarnik popsuty.

    Please wait...
    • w mniej więcej co drugim poście tak piszę (zawsze w odniesieniu do dzieciaków) 🙂

      Please wait...
  • Świetny chlebuś 🙂 porywam kromeczkę na kolację 🙂

    Please wait...
  • często piekę chlebki ale żeby kukurydziany.. 🙂 ? wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza z tym suszonym pomidorkiem, uwielbiam 🙂

    Please wait...
    • 🙂 u nas chlebki muszą być kukurydziane. Polecam gorąco bo jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu 🙂 Pozdrawiam!

      Please wait...
  • wygląda bardzo apetycznie 🙂 nie jestem fanką kanapek, ale takich ze zdjęć zjadłabym kilka

    ps. zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    Please wait...
    • dziękuję bardzo za zaproszenie, już kiedyś nawet myślałam o Waszej grupie, jednak nie posiadam swojego profilu facebookowego (jestem podpięta pod konto męża). Pozdrawiam 🙂

      Please wait...
  • na Ukrainie jest to jeden z popularniejszych chlebów, moim zdaniem bardzo smaczny 🙂

    Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.