Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem

Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem, ciasto, które smakuje wszystkim, bez względu na to czy jest się mięsożercom czy roślinożercom. Wersja z jajkami wyszła spod rąk mojej ukochanej Ann Olson. Od dawna miałam ochotę spróbować tego ciasta, zweganizować je. Jest to pierwsze ciasto, którego nie jadłam w wersji oryginalnej, tylko od razu przerobiłam je na wersję bezglutenowo-wegańską i od razu był to strzał w 10! Jest pyszne, leciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, pachnie palonym cukrem.. Jest IDEALNE. Ja przepadłam. Koniec. Ciągle o nim myślę. 🙂 Koniecznie musicie go spróbować. Nie ważne w jakiej wersji. Po prostu je upieczcie!

Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu, można je upiec w patelni :).

PS Jutro jedziemy do gastroenterologa, wyjaśni się nam sprawa z glutenem, trzymajcie kciuki, żeby wyszła tylko nietolerancja.

SAM_8921

Odwrócone ciasto z ananasem

Składniki:

Na wierzch:

  • 60g oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 7  plastrów ananasa (świeżego lub puszkowanego)

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki roślinnego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanka oleju
  • 3 łyżki siemienia lnianego namoczone w 9 łyżkach gorącej wody
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie ryżowo-kukurydziana)
  • 1/3 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (bezglutenowych)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy z cukrem, zostawić go samemu sobie aż zacznie mocno bulgotać, zmniejszyć gaz, wlać sok z cytryny, włożyć plastry ananasa, chwilę razem potrzymać na ogniu.

Składniki mokre wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Zawartość obu misek krótko razem zmiksować (tylko do połączenia składników). Piec 35 minut (do suchego patyczka). Następnie wyjąc, opdstawić na 30minut, po czym przykryć talerzem, odwrócić do góry dnem i wyjąc ciasto z formy. Można zajadać, pycha!

SAM_8919

SAM_8920

SAM_8926

SAM_8927

SAM_8936

 

SAM_8937

SAM_8939

SAM_8940

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


27 thoughts on “Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem”

  • Świetnie się prezentuje, a sądząc po składzie trafiłoby w mój gust 🙂
    Trzymam kciuki 😉

    Please wait...
    • dziękujemy Aniu! 🙂

      Please wait...
  • Piękne i z ananasem, więc musi smakować obłędnie ;D

    Please wait...
    • To prawda, jest obłędne 🙂

      Please wait...
  • Mimo iż nie lubię ananasa i nigdy nie lubiłam ciasto bym zjadła – wyślij kawałek… nie daj się prosić 😉

    Please wait...
    • no to wpadnij 😀 jest pyszne! Jak można nie lubić ananasa?! 😀

      Please wait...
      • Może dlatego, że jedyny ananas jaki jadłam to ten z puszki? 🙂 A Ty za dobrze pieczesz i gotujesz… Wstydziłabyś się albo założyła restaurację lub jakąś inną knajpkę 😉

        Please wait...
        • w takim razie się wstydzę 🙁
          coś Ty, wiele mi brakuje, ja dopiero początkująca Pani domu, a już na ścieżce wegańskiej i bezglutenowej tym bardziej (bezglutenowo gotujemy dopiero 2 lata z czego 6 miesięcy było przerwy)

          Please wait...
  • Wegańskiego jeszcze nie jadłam. I jak tu się nie skusić? 😀 Nie lubię ananasa, ale i tak bym z chęcią spróbowała.

    Please wait...
    • no nie wierzę, tyle osób anansa nie lubi.. 😀

      Please wait...
  • Kocham patent odwracanych ciast. Ale ananasowego gagatka w takiej odsłonie jeszcze nie robiłam, a tym bardziej nie jadłam. Szkoda, bo wygląda tak pysznie. A jeszcze to wiosenne otoczenie jest takie na miejscu, aż szkoda, że pogoda się zepsuła (przynajmniej w Krakowie) 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Please wait...
    • u nas niestety też :(Dlatego cieszę się, że udało mi się zrobić zdjęcia jak jeszcze była piękna wiosenna pogoda 🙂

      Please wait...
  • Ananasy kocham, ale świeżego jeść nie mogę 🙁 Jednak na pewno tu by mi nie zaszkodził, bo jest po obróbce! Jadłabym 😀

    Please wait...
    • powiem Ci, że jak ja zjem za dużo świeżego to też mam różne ekscesy żołądkowe

      Please wait...
  • Ale świetnie wygląda! *.* A jakbym zastąpiła mąkę kukurydzianą i dodała tylko ryżową?Albo zamiast kukurydzianej orkiszową?Bo mam tylko te 2 i jeszcze kokosową

    Please wait...
    • możesz pomieszać te obie albo nawet dać tylko pszenną 🙂 Albo daj ryżową i kokosową (będzie jeszcze lepiej bo mocniejszy aromat kokosa)

      Please wait...
  • Wygląda bardzo apetycznie chociaż nie przepadam za ananasem.. Ale mogę sobie wyobrazić, że zamiast niego są np. brzoskwinie i cieszyć się wymyślonym w mojej głowie przepysznym smakiem 😉

    Please wait...
    • a można, albo np pokrojone w plastry jabłka 🙂

      Please wait...
  • Nigdy nie słyszałam o czymś takim, jak ciasto odwrócone. Samo w sobie wygląda jak biszkoptowy spód z supermarketu albo coś, co dawno temu piekła moja mama. Może jadłam i nie wiem?

    P.S. A nietolerancji nie da się cofnąć, nie?

    Please wait...
    • nie, ale chodzi o to, że jak będzie miała nietolerancję, to nie będzie mogła co prawda jeść nic zawierającego gluten (bo będzie się zle czuła, będzie mieć objawy takie jak ma teraz), ale nie będzie to miało aż tak wpływu na jej pózniejsze życie, a jeśli okaże się, że ma celiakię (to musi mieć też dietę bezglutenową do końca życia, ale każda najmniejsza ilość glutenu już jest dla niej bardzo niebezpieczna, zanikną jej kosmki jelitowe, będzie miała dużo większe ryzyko raka jelit w przyszłości i szereg innych dolegliwości, mających bardzo duży wpływ na jej zdrowie, jak chcesz to poczytaj sobie np tutaj:
      http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/

      Please wait...
  • Mniam 🙂 Robiłam kiedyś takie ciacho odwrócone z ananasami, trochę inny przepis, ale nie ważne. Ważne, że ananas smakuje po upieczeniu bosko !

    Please wait...
    • mój po prostu przetworzony na wegański 🙂

      Please wait...
  • To ciacho z patelni jest imponujące! Na początku myślałyśmy, że je usmażyłaś xD

    Please wait...
    • Aha no i mamy nadzieję, że to nietolerancja jak już (tak jak u jednej z nas). Jak sobie przypomnimy wizytę u gastro to aż mamy ciary xD

      Please wait...
    • hahaha no faktycznie można tak pomyśleć patrząc na same zdjęcia. 🙂 Ja w swojej kuchni ogólnie unikam smażenia (chyba, że domowych frytek, do których mamy słabość, ale to nie często) 🙂

      Please wait...
  • Wygląda obłędnie!

    Please wait...
    • dziękuję! <3

      Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.