Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem

Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(167)

Odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem, ciasto, które smakuje wszystkim, bez względu na to czy jest się mięsożercą czy roślinożercą. Wersja z jajkami wyszła spod rąk mojej ukochanej Ann Olson. Od dawna miałam ochotę spróbować tego ciasta, zweganizować je. Jest to pierwsze ciasto, którego nie jadłam w wersji oryginalnej, tylko przerobiłam je na wersję bezglutenowo-wegańską i od razu był to strzał w 10! Jest pyszne, leciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, pachnie palonym cukrem.. Jest IDEALNE. Ja przepadłam. Koniec. Ciągle o nim myślę. 🙂 Koniecznie musicie go spróbować. Nie ważne w jakiej wersji. Po prostu je upieczcie!

Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu, można je upiec w patelni :).

PS Jutro jedziemy do gastroenterologa, wyjaśni się nam sprawa z glutenem, trzymajcie kciuki, żeby wyszła tylko nietolerancja.

odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem

Składniki:

Na wierzch:

  • 60g oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 7  plastrów ananasa (świeżego lub puszkowanego)

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki roślinnego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanka oleju
  • 3 łyżki siemienia lnianego namoczone w 9 łyżkach gorącej wody
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie ryżowo-kukurydziana)
  • 1/3 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (bezglutenowych)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy z cukrem, zostawić go samemu sobie aż zacznie mocno bulgotać, zmniejszyć gaz, wlać sok z cytryny, włożyć plastry ananasa, chwilę razem potrzymać na ogniu.

Składniki mokre wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Zawartość obu misek krótko razem zmiksować (tylko do połączenia składników). Piec 35 minut (do suchego patyczka). Następnie wyjąc, odstawić na 30minut, po czym przykryć talerzem, odwrócić do góry dnem i wyjąc ciasto z formy. Można zajadać, pycha!

odwrócone ciasto z ananasem
odwrócone ciasto z ananasem
SAM_8926
SAM_8927
SAM_8936
SAM_8937
SAM_8939
SAM_8940

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 167

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


27 thoughts on “Wegańskie, odwrócone ciasto z ananasem”

  • Mimo iż nie lubię ananasa i nigdy nie lubiłam ciasto bym zjadła – wyślij kawałek… nie daj się prosić 😉

      • Może dlatego, że jedyny ananas jaki jadłam to ten z puszki? 🙂 A Ty za dobrze pieczesz i gotujesz… Wstydziłabyś się albo założyła restaurację lub jakąś inną knajpkę 😉

        • w takim razie się wstydzę 🙁
          coś Ty, wiele mi brakuje, ja dopiero początkująca Pani domu, a już na ścieżce wegańskiej i bezglutenowej tym bardziej (bezglutenowo gotujemy dopiero 2 lata z czego 6 miesięcy było przerwy)

  • Wegańskiego jeszcze nie jadłam. I jak tu się nie skusić? 😀 Nie lubię ananasa, ale i tak bym z chęcią spróbowała.

  • Kocham patent odwracanych ciast. Ale ananasowego gagatka w takiej odsłonie jeszcze nie robiłam, a tym bardziej nie jadłam. Szkoda, bo wygląda tak pysznie. A jeszcze to wiosenne otoczenie jest takie na miejscu, aż szkoda, że pogoda się zepsuła (przynajmniej w Krakowie) 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • u nas niestety też :(Dlatego cieszę się, że udało mi się zrobić zdjęcia jak jeszcze była piękna wiosenna pogoda 🙂

  • Ale świetnie wygląda! *.* A jakbym zastąpiła mąkę kukurydzianą i dodała tylko ryżową?Albo zamiast kukurydzianej orkiszową?Bo mam tylko te 2 i jeszcze kokosową

    • możesz pomieszać te obie albo nawet dać tylko pszenną 🙂 Albo daj ryżową i kokosową (będzie jeszcze lepiej bo mocniejszy aromat kokosa)

  • Wygląda bardzo apetycznie chociaż nie przepadam za ananasem.. Ale mogę sobie wyobrazić, że zamiast niego są np. brzoskwinie i cieszyć się wymyślonym w mojej głowie przepysznym smakiem 😉

  • Nigdy nie słyszałam o czymś takim, jak ciasto odwrócone. Samo w sobie wygląda jak biszkoptowy spód z supermarketu albo coś, co dawno temu piekła moja mama. Może jadłam i nie wiem?

    P.S. A nietolerancji nie da się cofnąć, nie?

    • nie, ale chodzi o to, że jak będzie miała nietolerancję, to nie będzie mogła co prawda jeść nic zawierającego gluten (bo będzie się zle czuła, będzie mieć objawy takie jak ma teraz), ale nie będzie to miało aż tak wpływu na jej pózniejsze życie, a jeśli okaże się, że ma celiakię (to musi mieć też dietę bezglutenową do końca życia, ale każda najmniejsza ilość glutenu już jest dla niej bardzo niebezpieczna, zanikną jej kosmki jelitowe, będzie miała dużo większe ryzyko raka jelit w przyszłości i szereg innych dolegliwości, mających bardzo duży wpływ na jej zdrowie, jak chcesz to poczytaj sobie np tutaj:
      http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/

    • hahaha no faktycznie można tak pomyśleć patrząc na same zdjęcia. 🙂 Ja w swojej kuchni ogólnie unikam smażenia (chyba, że domowych frytek, do których mamy słabość, ale to nie często) 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.