Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Naleśniki kukurydziane w 3 odsłonach

Naleśniki kukurydziane w 3 odsłonach
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kto nie lubi naleśników? Chyba nie ma takiej osoby. Jedni wolą ich wytrawne wersie, inni lubują się w tych na słodko.. Ale szczerze nie znam osoby, która powiedziałaby, że nie lubi ich w ogóle.

Dzisiaj chciałam Wam pokazać trzy wersje naszych naleśników na słodko. Jako, że każdy z domowników ma swoją ulubioną wersję. 🙂 Zapraszam na naleśniki kukurydziane w trzech smakach.

SAM_8696

Naleśniki kukurydziane

Składniki:

  • około 1l wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie za pomocą rózgi lub miksera. Patelnię rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem (tylko na pierwszy naleśnik), nalewamy ciasto, smażymy naleśniki z obu stron przez około 1-2 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SAM_8660
Moja ulubiona wersja z wegańskim twarożkiem (u mnie Valsoia), cukrem trzcinowym, suszoną morwą (klik), zawinięte i polane musem z owoców leśnych (zblenderowane zamrożone maliny, porzeczki, jagody, jeżyny, plus łyżka syropu z agawy).
SAM_8661
SAM_8663
SAM_8669
SAM_8672
Ulubiona wersja męża i starszego potworaka: z kremem czekoladowym (domowym i zdrowym –kliklub kupnym)  i bananem, dodatkowo z kleksem musu owocowego. 🙂
SAM_8677
SAM_8679
SAM_8682
SAM_8685
SAM_8689
Ulubiona wersja najmłodszego potworka z kremem czekoladowym (polecam ten) i płatkami kokosowymi
SAM_8692
SAM_8693
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


30 thoughts on “Naleśniki kukurydziane w 3 odsłonach”

  • Ale Ci dziś pomarudzę 😀 Valsoia ble, płatki kokosa ble, a całe wnętrze w Nutelli to chyba już nie ten wiek (chociaż potworzastej się nie dziwię, w dzieciństwie kochaaałam to połączenie. Tzn. Nutella, banan i bita śmietana – wszystko w naleśniku, 8663556 kalorii). Poprosiłabym albo z twarożkiem, albo zwykłym truskawkowym dżemorem.

    Please wait...
    • 😀 A z czekoladowym kremem awokado?
      z samym dżemem też lubię, a valsoie można zastąpić zwykłym twarożkiem kanapkowym typu almette 😀

      Please wait...
      • Awokado? Ty mnie jednak nie lubisz ;(

        Please wait...
        • No właśnie tak mi się zdawało, że Ty awokado nie lubisz.. ale mam jakiś fajny eko-bio krem od pand 😀

          Please wait...
  • Kochamy i to te na słodko oczywiście 😀 Kukurydziane mają piękny kolorek ale w smaku najbardziej odpowiadają nam gryczane 🙂

    Please wait...
    • 🙂 kukurydziane smakują jak zwykłe pszenne 🙂 Gryczane nie podeszły smakiem córze, więc zostały nam na razie kukurydziane tylko 🙂

      Please wait...
      • My lubimy ten charakterystyczny smak gryki ale zdajemy sobie sprawę, że niektórzy (nasz dziadek!) już nie a my ciągle katujemy dziadka mąką gryczaną xD

        Please wait...
        • dlatego ja lubię tą niepaloną, ona jest bardziej neutralna w smaku. 🙂

          Please wait...
  • A ja znam osobę, która naleśników wręcz nienawidzi! To moja przyjaciółka i zawsze jej się dziwię, jak ona tak może 😛
    Kradnę jednego!

    Please wait...
    • Którego? 😀
      Oo tow takim razie dla mnie jest podejrzana! 😀

      Please wait...
  • Akurat jutro robię sobie naleśniki na śniadnie,czytasz mi w myślach! 😀 Na pewno są pyszne,jak namówię rodzinkę ,to któregoś dnia zrobię takie,bo tu całkiem dużo wyjdzie ,a ja wolę jedną porcję XD

    Please wait...
    • zawsze możesz sobie podzielić proporcje 🙂

      Please wait...
  • Ojoj ale cudowne naleśniki 🙂 mniam 🙂

    Please wait...
    • Polecam 🙂

      Please wait...
  • U mnie na obiadek też dziś były podobne naleśniki. Tyle, że nie kukurydziane. Ale te pokochałabym już za sam kolor chociażby 😉 Pyszności! Zdecydowanie lubię. Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Please wait...
    • Zasługa mąki kukurydzianej. 🙂 No i maluchy lubią jak jest kolorowo 🙂

      Please wait...
  • Wszystkie wersje wyglądają cudownie i nawet nie umiem wybrać najlepszej i będę musiała wypróbować 🙂
    Póki co, jeśli chodzi o naleśniki wegańskie, to najbardziej lubię je z kremem z tofu i syropu klonowego + orzechy włoskie 🙂

    Please wait...
    • Oo widzisz Aniu, takie proste połączenie, a na nie nie wpadłam! Dzięki!

      Please wait...
  • Nie mogę napatrzeć się na ich kolorek! Muszą być wspaniałe 🙂

    Please wait...
    • Smakują bardzo podobnie do pszennych, ale są bardzo mięciutkie, bo dzieciaki takie najbardziej lubią. 🙂

      Please wait...
  • Ale cudnie żółty kolor Ci wyszedł! 🙂
    Z płatkami kokosowymi najlepszy <3

    Please wait...
    • Też tak uważam! 🙂 Kolor to kwestia mąki

      Please wait...
  • Sama nie wiem, którą wersję bym wybrała bo wszystkie wyglądają apetycznie 😉 Chyba opcja numer dwa ale z domowym kremem i tutaj bardziej pasowałyby mi wiśnie bo za bananami nie przepadam ale od biedy moze być i banan (chyba że nie obraziłabyś się gdybym przyniosła dla Ciebie kilka woreczków mrożonych wiśni:P )

    Please wait...
    • Przyjęłabym z otwartymi ramionami, bo ja też bananów nie lubię! 🙂 A w domu miałam tylko jeszcze kiwi, pomarańcze, jabłka i mandarynki. Więc nic za bardzo nie pasowało. 🙂

      Please wait...
  • Mmmm! Uwielbiam naleśniki! Chyba bardziej wytrawne niż słodkie, ale tych z kokosem chętnie bym posmakowała 🙂

    Please wait...
    • 🙂 a jakie wytrawne najbardziej lubisz? 🙂

      Please wait...
  • Co Tu takie pyszne? 😀 Naleśniki cudne!

    Please wait...
    • dziękuję bardzo 🙂

      Please wait...
  • Mniami, kukurydziane mają też ten atut, że mają piękny kolor 🙂

    Please wait...
    • O tak. Kolor mi też się bardzo podoba 🙂

      Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.