Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Nie da się przeoczyć, że nadchodzą święta. Większe sklepy informują nas o tym już od przeszło dwóch tygodni (rekordzista – pewien niemiecki dyskont, świąteczny asortyment wprowadził już w grudniu). Co za tym idzie, możemy poczynić już pewne przygotowania, żeby później nie musieć robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Nie wyobrażam sobie żadnych świątecznych wypieków, w ogóle świąt bez zapachu pomarańczy, które zresztą jak wiecie uwielbiam. Skórkę pomarańczową kandyzuję zawsze już w listopadzie (przed Bożym Narodzeniem) lub w lutym (przed Wielkanocą), by później piekąc świąteczne ciasta, czy też dekorując ciasteczka, sięgnąć po gotowy słoiczek. Miłośnikom polecam również wyjadanie samej ze słoiczka lub dodawanie do porannej owsianki, gryczanki, jaglanki, puddingu, tostów… czegokolwiek chcecie. 🙂 Wspaniałym pomysłem jest też kandyzowana skórka pomarańczowa polana gorzką czekoladą i podarowana komuś w prezencie (wtedy polecam pokroić ją w paski a nie kosteczkę).

Z podanych składników wychodzi 4-5 małych słoiczków. Miąższ pomarańczy oczywiście polecam zjeść, wycisnąć z nich sok, albo zrobić galaretkę. 🙂

SAM_8327

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć, obrać. Odciąć nadmiar białej skórki, która jest gorzka. Pokroić w paseczki lub kostkę. Zalać skórki wrzątkiem, gotować 10 minut, po tym czasie wodę wylać, czynność powtórzyć. Po dwukrotnym wyparzeniu i wylaniu wody, zasypujemy skórkę szklanką cukru i wlewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu najpierw pod przykryciem przez 45minut, następnie 15 minut bez pokrywki. Ostudzić i wysuszyć, przechowywać w lodówce/zamrażalce/jak wyschnie można przechowywać również po prostu w strunowym woreczku.

Uwaga: skórkę możecie najpierw pokroić w paski, a dopiero po ostudzeniu i wyschnięciu (na drugi dzień) pokroić w kosteczkę. W taki sposób łatwiej jest ją wysuszyć.

SAM_8328

SAM_8325

SAM_8329

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


18 thoughts on “Kandyzowana skórka pomarańczowa”

  • nie lubię skórki pomarańczowej i nigdzie jej nie dodaję, bo mi psuje smak 😀 ale pomarańczę ze środka to bym zjadła 😉

  • Nigdy nie sądziłam, że można robić własną skórkę pomarańczową, a przecież można! Jak lubisz się bawić cytrusami, polecam przepis… byłego faceta mamy mojego byłego faceta (serio :P): skórki cytryny namoczyć w spirycie i zasuszyć. W zimie po kilka takich suszków do gorącej herbaty i huhu 😀

  • Od dwóch tygodni? Już w lutym w Kauflandzie czy Lidlu pojawiły się świąteczne produkty na Wielkanoc. Nie jestem pewna czy to nie było jeszcze w styczniu.
    Lubię skórkę pomarańczową.

    • napisałam, że rekordzista już w grudniu 😀 chodziło mi o takie normalne sklepy 🙂

  • Jeszcze nigdy nie robiłam jej sama. A tak bardzo ją lubię jako dodatek do ciast. W końcu się dzięki Tobie skuszę i na tę Wielkanoc będę miała własnoręcznie robioną 😉 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  • Super pomysł! Własne na pewno lepsze,a ile przy tym zabawy i radości!U nas niestety nigdy nie gości i nie gościła skórka pomarańczowa,i wątpię,żeby udało mi sie przekonać do nie domowników(a szkoda,bo jest pyszna!) 😉

    • 😀 ja kiedyś kupowałam gotowa w czekoladzie i jadłam w samotności szczęśliwa, że nie muszę się nią z nikim dzielić 😀

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.