Bezglutenowy kopiec kreta

Dzisiaj mam ciacho dla bezglutenowców. Klasyka przerobiona na wersję bezglutenową. Kopiec kreta jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i na pewno może znaleźć swoje miejsce na wielkanocnym stole alergików. Zapraszam na bezglutenowy kopiec kreta. Banany możecie zastąpić jakimikolwiek innymi owocami (kiwi, truskawki, brzoskwinie) na co tylko macie ochotę.
Bezglutenowy kopiec kreta
Składniki:
• 2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie ryżowo-owsiana)
• 100 g masła
• ½ szklanki cukru brzozowego
• 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 4 łyżki bezglutenowego kakao
• 500 ml śmietany 36%
• 2 fixy do śmietany
• 2-3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
• 3 banany
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, masło, cukier, jogurt, proszek, sodę i kakao. Wylać na wysmarowaną i wysypaną mąką tortownicę (u mnie 24 cm). Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić do momentu, aż będzie jeszcze lekko ciepłe.
Za pomocą łyżki wydrążyć środek, tak aby zostawić spód na min 1 cm, i boki na 1 – 1,5 cm.
Schłodzoną minimum 12h w lodówce kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem.
Banany obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na ciasto, skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć ubitą śmietanę za pomocą szpatułki uformować kopczyk. Całość posypać wcześniej wydrążonym, pokruszonym ciastem. Schłodzić minimum 2-3h w lodówce a najlepiej całą noc. Gotowe 🙂
Co ja widzę? Kopiec kreta bez żelatyny? *,* Chyba, że ślepa jestem.
Nawet mimo kremu śmietanowego, to chętnie bym spróbowała.
właśnie muszę spróbować go zrobić jeszcze w wersji wegańskiej, tylko muszę mleczka kokosowe nakupić 🙂
Oburza mnie perspektywa jedzenia Kopca Kreta z owocami innymi niż banany 😀 Twoje ciacho wygląda rewelacyjnie <3
dziękuję ;* niektózy lubią więc zawsze muszę napisac taką opcję 😀 A niektórzy jak ja nie lubią bananów 🙂 ale dałam mało więc dało się zjeść 🙂
Robiłam kiedyś babeczki kopce kreta(nie,nie takie z kartonu :P) i wyszły przepyszne,w ogóle kpoiec kreta to super ciasto-w moim stylu XD
też mam zamiar zrobić w formie babeczek 🙂
Nigdy w życu nie jadłam tego ciasta – przeraża mnie ilość masy… 😛 Mimo tego Twojej wersji bym spróbowała 😀
ale ciacho jest bardzo leciutkie, nie zapycha, fajne jest 🙂
Wstyd się przyznać, ale ja nawet oryginału nigdy nie próbowałam 🙂
ono wygląda dosyć trudno, a naprawdę jest banalne w przygotowaniu. Koniecznie zrób 🙂
Od daaawna mamy zamiar zrobić bezglutkową wersję tego ciacha 😀
Wygląda bardzo apetycznie ^^ Koniecznie musi być z banankami 🙂
ja mam w planach jeszcze bezglutkową i wegańską 😀
To koniecznie czekamy na zastąpienie śmietany inną opcją 😀 Boimy się, że śmietana kokosowa może już nie być tak sztywna i w ogóle, dlatego ciągle zbieramy myśli do tego przepisu xD
może z agarem dałaby radę? 🙂
Agar często odwala nam różne skecze więc coraz mniej się na niego decydujemy xD
Aż ślina cieknie, mimo że nie przepadam za ciastami ze śmietaną. 🙂
Polecam. Mam w planach zrobić ze śmietanką kokosową i całkiem w wersji wegańskiej, zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Własnie się zastanawiałam nad ciastem na święta, dzięki za pomysł 😀 tylko chyba zrobię jasne z niezdrowym zielonym barwnikiem i będzie trawiasty kopiec kopiec a na nim jajeczka czekoladowe 😀
to lepiej zrób ciasto leśny mech ze szpinakiem 🙂 Dam Ci przepis jak chcesz bo sama będę robić na święta 🙂
Jak ja dawno nie jadłam kopca kreta. A tak bardzo go uwielbiałam. Zupełnie o nim zapomniałam. To niedopuszczalne. Wprawdzie raczej nie mam uczulenia na gluten, ale interesuję się zdrowym i jak najmniej przetworzonym odżywianiem, więc przepis z nieukrywaną przyjemnością przygarnę 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
zachęcam i czekam na rezultaty 🙂
Ale mi narobiłaś ochoty na kopiec kreta!
to nie czekać tylko piec! 🙂
Robiłam kilka razy, ale wersji bezglutenowej nigdy i z ksylitolem nigdy. Wygląda bardzo smacznie i może zrobię w najbliższy weekend 😉
zrób i daj znać jak wyszedł! 🙂
super, i w wersji bezglutenowej – wypróbujemy na święta. Dzięki wielkie ;)))
Polecam się na przyszłość 🙂
ale takie pytanie – bez jajek?
dokładnie tak. 🙂 U nas często wypieki są bez jaj lub z przepiórczymi. Tutaj akurat jajka zastępuje jogurt naturalny 😉