Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Bezglutenowy kopiec kreta

Bezglutenowy kopiec kreta
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dzisiaj mam ciacho dla bezglutenowców. Klasyka przerobiona na wersję bezglutenową. Kopiec kreta jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i na pewno może znaleźć swoje miejsce na wielkanocnym stole alergików. Zapraszam na bezglutenowy kopiec kreta. Banany możecie zastąpić jakimikolwiek innymi owocami (kiwi, truskawki, brzoskwinie) na co tylko macie ochotę.

SAM_8153

SAM_8138

Bezglutenowy kopiec kreta

Składniki:

• 2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie ryżowo-owsiana)

• 100 g masła

• ½ szklanki cukru brzozowego

• 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego

• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 4 łyżki bezglutenowego kakao

• 500 ml śmietany 36%

• 2 fixy do śmietany

• 2-3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu

• 3 banany

• sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, masło, cukier, jogurt, proszek, sodę i kakao. Wylać na wysmarowaną i wysypaną mąką tortownicę (u mnie 24 cm). Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić do momentu, aż będzie jeszcze lekko ciepłe.

Za pomocą łyżki wydrążyć środek, tak aby zostawić spód na min 1 cm, i boki na 1 – 1,5 cm.

Schłodzoną minimum 12h w lodówce kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem.

Banany obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na ciasto, skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć ubitą śmietanę za pomocą szpatułki uformować kopczyk. Całość posypać wcześniej wydrążonym, pokruszonym ciastem. Schłodzić minimum 2-3h w lodówce a najlepiej całą noc. Gotowe 🙂

SAM_8124

SAM_8135

SAM_8136

SAM_8141

SAM_8150

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


30 thoughts on “Bezglutenowy kopiec kreta”

  • Co ja widzę? Kopiec kreta bez żelatyny? *,* Chyba, że ślepa jestem.
    Nawet mimo kremu śmietanowego, to chętnie bym spróbowała.

    Please wait...
    • właśnie muszę spróbować go zrobić jeszcze w wersji wegańskiej, tylko muszę mleczka kokosowe nakupić 🙂

      Please wait...
  • Oburza mnie perspektywa jedzenia Kopca Kreta z owocami innymi niż banany 😀 Twoje ciacho wygląda rewelacyjnie <3

    Please wait...
    • dziękuję ;* niektózy lubią więc zawsze muszę napisac taką opcję 😀 A niektórzy jak ja nie lubią bananów 🙂 ale dałam mało więc dało się zjeść 🙂

      Please wait...
  • Robiłam kiedyś babeczki kopce kreta(nie,nie takie z kartonu :P) i wyszły przepyszne,w ogóle kpoiec kreta to super ciasto-w moim stylu XD

    Please wait...
    • też mam zamiar zrobić w formie babeczek 🙂

      Please wait...
  • Nigdy w życu nie jadłam tego ciasta – przeraża mnie ilość masy… 😛 Mimo tego Twojej wersji bym spróbowała 😀

    Please wait...
    • ale ciacho jest bardzo leciutkie, nie zapycha, fajne jest 🙂

      Please wait...
  • Wstyd się przyznać, ale ja nawet oryginału nigdy nie próbowałam 🙂

    Please wait...
    • ono wygląda dosyć trudno, a naprawdę jest banalne w przygotowaniu. Koniecznie zrób 🙂

      Please wait...
  • Od daaawna mamy zamiar zrobić bezglutkową wersję tego ciacha 😀
    Wygląda bardzo apetycznie ^^ Koniecznie musi być z banankami 🙂

    Please wait...
    • ja mam w planach jeszcze bezglutkową i wegańską 😀

      Please wait...
      • To koniecznie czekamy na zastąpienie śmietany inną opcją 😀 Boimy się, że śmietana kokosowa może już nie być tak sztywna i w ogóle, dlatego ciągle zbieramy myśli do tego przepisu xD

        Please wait...
        • może z agarem dałaby radę? 🙂

          Please wait...
          • Agar często odwala nam różne skecze więc coraz mniej się na niego decydujemy xD

            Please wait...
  • Aż ślina cieknie, mimo że nie przepadam za ciastami ze śmietaną. 🙂

    Please wait...
    • Polecam. Mam w planach zrobić ze śmietanką kokosową i całkiem w wersji wegańskiej, zobaczymy jak wyjdzie 🙂

      Please wait...
  • Własnie się zastanawiałam nad ciastem na święta, dzięki za pomysł 😀 tylko chyba zrobię jasne z niezdrowym zielonym barwnikiem i będzie trawiasty kopiec kopiec a na nim jajeczka czekoladowe 😀

    Please wait...
    • to lepiej zrób ciasto leśny mech ze szpinakiem 🙂 Dam Ci przepis jak chcesz bo sama będę robić na święta 🙂

      Please wait...
  • Jak ja dawno nie jadłam kopca kreta. A tak bardzo go uwielbiałam. Zupełnie o nim zapomniałam. To niedopuszczalne. Wprawdzie raczej nie mam uczulenia na gluten, ale interesuję się zdrowym i jak najmniej przetworzonym odżywianiem, więc przepis z nieukrywaną przyjemnością przygarnę 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Please wait...
    • zachęcam i czekam na rezultaty 🙂

      Please wait...
  • Ale mi narobiłaś ochoty na kopiec kreta!

    Please wait...
    • to nie czekać tylko piec! 🙂

      Please wait...
  • Robiłam kilka razy, ale wersji bezglutenowej nigdy i z ksylitolem nigdy. Wygląda bardzo smacznie i może zrobię w najbliższy weekend 😉

    Please wait...
    • zrób i daj znać jak wyszedł! 🙂

      Please wait...
  • super, i w wersji bezglutenowej – wypróbujemy na święta. Dzięki wielkie ;)))

    Please wait...
    • Polecam się na przyszłość 🙂

      Please wait...
  • ale takie pytanie – bez jajek?

    Please wait...
    • dokładnie tak. 🙂 U nas często wypieki są bez jaj lub z przepiórczymi. Tutaj akurat jajka zastępuje jogurt naturalny 😉

      Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.