Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Wiem, że czekacie na wyniki konkursu. Jeśli o mnie chodzi, to ja post miałam już napisany wczoraj, czekam jednak jeszcze na zatwierdzenie przez sponsora. Także jeszcze chwilkę cierpliwości. Jak tylko będę mieć odpowiedź, to post zaraz się pojawi.

Tymczasem zapraszam Was dzisiaj na wegańskie pierogi ruskie. Pojawiają się u nas dosyć często (min 1-2 razy w miesiącu), są tak dobre, że nawet nie weganie mieli problem z rozróżnieniem ich od zwykłych ruskich na twarogu. 🙂 Zapraszam

Poniżej zdjęcia z naszego wczorajszego lepienia. Z poniższych składników wychodzi 30-40 pierogów (w sam raz dla 4 osobowej rodziny) 🙂 My zawsze robimy trochę więcej farszu, zawsze jak coś zostanie, to potworki chętnie zjadają sam. 🙂

SAM_4174

Wegańskie pierogi ruskie

Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąką gryczana i ryżowa 1:1)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • łyżka oleju

na farsz:

  •  5 średnich ziemniaków,
  • 1 kostka tofu (u mnie naturalne od Polsoji),
  • 2 duże cebule,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiać do miski, wymieszać, wlewać strumieniem gorącą (nie wrzącą) wodę równocześnie mieszając np widelcem. Dodać olej, wymieszać i na chwilę do ostygnięcia. Wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.

Ziemniaki obrać i ugotować. Dodać odsączone tofu, utłuc wszystko tłuczkiem do ziemniaków, dodać sok z cytryny (ok 2 łyżek), wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oliwie. Dodać do farszy, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby farsz był bardziej mokry i gładki można dodać 1-2 łyżki roślinnej śmietany lub mleka.

Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować jak najcieniej (2-3 mm), wycinać szklanką lub obręczą koła, na każde nakładać łyżeczką farsz, lepić pierogi.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać pierogi, zmniejszyć gaz, gotować 5 minut od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Po przestudzeniu pierogi super smakują podsmażone na oliwie, albo roślinnym smalczyku np tym od smakowitej pajdy, który ostatnio u nas zagościł. 🙂

SAM_8154

SAM_8158

SAM_8160

SAM_8156

 


Wegetariański obiad VI

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


16 thoughts on “Wegańskie pierogi ruskie”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.