Wegański, orzechowy, torcik lodowy

Wegański, orzechowy, torcik lodowy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Jak wczoraj obiecałam mam coś dla fanów masła orzechowego. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, najlepiej z orzechami, coś jak lody o smaku masła orzechowego z lidla. 🙂 W Polsce są dostępne jedynie podczas tygodnia amerykańskiego, więc nie zostało mi nic innego jak samej zrobić sobie deser. Postawiłam na torcik lodowy. Na kruchym spodzie z mieszanych migdałów z karobem, z pyszną masą orzechową, wszystko posłodzone syropem klonowym, zwieńczone wegańską polewą karobową. 🙂 To opcja dla alergików oczywiście, pozostali mogą karob zastąpić gorzkim kakao. 🙂

Nie jest on absolutnie dietetyczny,  za to nie ma w nim ani krztyny białego cukru. 🙂 Osoby na diecie zapraszam do poszukania sobie innego przepisu na deser. 🙂 Torcik jest szybki w przygotowaniu, jednak trzeba na niego trochę poczekać, ale uwierzcie mi.. warto!

Zapraszam na wegański, orzechowy, torcik lodowy. 🙂 Może zrobicie taki do jutrzejszej kawy? 🙂

SAM_7949

SAM_7975

Wegański, orzechowy, torcik lodowy

Składniki:

Na spód

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1/4 szklanki karobu (ew, kakao)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Na masę orzechową

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 3/4 szklanki orzechowego mleka roślinnego (ew wody)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • niecała łyżeczka soli morskiej (jeśli używacie solonego masła,wtedy 1/4 łyżeczki)

Polewa karobowa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki karobu

Sposób przygotowania:

Dno 18cm tortownicy wyłożyć pergaminem. (Możecie użyć większej średnicy, jednak wtedy torcik będzie dużo niższy).

Wszystkie składniki na spód wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to blenderem), wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć.

Składniki na masę orzechową również zblenderować na gładką masę, którą wylać na spód. Włożyć do zamrażalnika na 4-6 godzin.

Po tym czasie wyjąć torcik z zamrażalki, polać wegańską polewą (wszystkie składniki podgrzać do otrzymania gładkiej polewy), która pod wpływem zimnej masy od razu się zsiądzie.

Jeść 15 minut po wyjęciu z zamrażalki. 🙂

 

SAM_7932

SAM_7934

SAM_7956

SAM_7966

 

szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


41 thoughts on “Wegański, orzechowy, torcik lodowy”

  • nigdy nie jadłam torciku lodowego, nie umiem sobie wyobrazić jak smakuje… i może nie jest dietetyczny… Ale co z tego!? I tak bym zjadła 😀 Moje ulubione połączenie to słodko-słone, ale nie zawsze mi podchodzi. Ale w maśle je kocham ^.^

    Jak tam robota? Jak praca? Wystarczy mi odpowiedź jednym zdaniem Asiu 🙂

    • 🙂 Natalko, Tobie jako fance masła orzechowego na pewno będzie smakować! 🙂 Ale do Świat jeszcze kilka ciach dodam, obiecuję 🙂

  • Pycha. Muszę zrobić kiedyś torcik, bo nie przypominam sobie, żebym kiedyś sam go zrobił. 🙂

    • a warto! zobacz jaki ładny ma skład! nie masz się do czego przyczepić, bo nawet cukru nie ma! No chyba, że do soli.. ale wtedy polecam zdrowsza himalajska albo czarna 🙂 ja uzywam wszystkich, morska tez czasami potrzebna 🙂

      • Dużo nie solę, więc mi nie przeszkadza. Morską i himalajską sól już używałem, ale tej czarnej nigdzie nie spotkałem. Może dlatego, że rzadko kupuję przez internet. 🙂

  • O mniam! Zjadlabym taki torcik, ale jak na zlosc skoczyl mi sie woczraj syrop klonowy, jak robilam ciasto marchewkowe xd No trudno, musze obejsc sie ze smakiem i apetycznymi zdjeciami 🙂

    • zawsze możesz na przyszłość użyć innego syropu, melasy, albo miodku 🙂 a ciacho marchewkowe uwielbiam! Będzie przepis na Twoje jak rozumiem? 🙂 Moje już gdzieś tam wisi na blogu 🙂

      • Przepis z Jadlonomii, wiec nie bede sie dublowala i udawala ze moj 🙂 Ale wyszlo przepsyzne,wiec polecam 🙂

        • 🙂 tego z jadłonomii jeszcze nie jadłam, ja robiłam z moich wypieków, ale zmieniłam wszystko żeby było dla nad dobre więc powstał całkiem nowy przepis 🙂

  • Każda z warstw sama w sobie brzmi cudownie (orzechowa najcudowniej :D), a takie połączenie to musi być przepyszne i postaram się zrobić podobny 😀

  • Ej, ale w maśle orzechowym jest cukier, nie oszukuj! 😛 Trzeba było zaznaczyć, żeby ludzie czytali skład masła. Co do tortu – tak jak pisałam u siebie, naprawdę żałuję, że nie zostało mi już żadne Oreo. Mogłabym czytać przepis i zagryzać.

    • hm w takim razie szkoda, że nie zobaczyłaś jakiego masełka ja użyłam (jest i w linku i na zdjęciach), jest 100% orzechów bez soli i cukru 🙂

        • 😀 dlatego jest na zdjęciu to, którego ja użyłam i jeszcze podlinkowane. jak już ktoś dalej nie zauważy to przykro mi 😀 nie jestem urażona tylko Ci odpowiedziałam, że w tym którego ja użyłam nie ma cukru ;*

        • poza tym masz w sumie rację bo jacyś hejterzy zawsze moga sie znaleźć, co sie doczepia wszystkiego, to wole jak Ty mi napiszesz! Zawsze czujna ;*

          • wiem wiem ;* w końcu taka Cię lubię najbardziej 😛 (zawsze czytam Twoje komentarze u innych i szukam tej nutki sarkastycznej albo dopytywania o jakiś szczególik) 😀

  • Czytając przepis sprawdzałam czy wszystkie składniki mam w domu, i mam! 🙂 Czas zrobić, wygląda obłędnie, na pewno cieszy kubki smakowe i moje oko.

    • haha w takim razie koniecznie rób! Jest pyszny! 🙂 A maż niech nosi, zasługujesz! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.