Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegański, orzechowy, torcik lodowy

Wegański, orzechowy, torcik lodowy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Jak wczoraj obiecałam mam coś dla fanów masła orzechowego. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, najlepiej z orzechami, coś jak lody o smaku masła orzechowego z lidla. 🙂 W Polsce są dostępne jedynie podczas tygodnia amerykańskiego, więc nie zostało mi nic innego jak samej zrobić sobie deser. Postawiłam na torcik lodowy. Na kruchym spodzie z mieszanych migdałów z karobem, z pyszną masą orzechową, wszystko posłodzone syropem klonowym, zwieńczone wegańską polewą karobową. 🙂 To opcja dla alergików oczywiście, pozostali mogą karob zastąpić gorzkim kakao. 🙂

Nie jest on absolutnie dietetyczny,  za to nie ma w nim ani krztyny białego cukru. 🙂 Osoby na diecie zapraszam do poszukania sobie innego przepisu na deser. 🙂 Torcik jest szybki w przygotowaniu, jednak trzeba na niego trochę poczekać, ale uwierzcie mi.. warto!

Zapraszam na wegański, orzechowy, torcik lodowy. 🙂 Może zrobicie taki do jutrzejszej kawy? 🙂

SAM_7949

SAM_7975

Wegański, orzechowy, torcik lodowy

Składniki:

Na spód

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1/4 szklanki karobu (ew, kakao)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Na masę orzechową

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 3/4 szklanki orzechowego mleka roślinnego (ew wody)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • niecała łyżeczka soli morskiej (jeśli używacie solonego masła,wtedy 1/4 łyżeczki)

Polewa karobowa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki karobu

Sposób przygotowania:

Dno 18cm tortownicy wyłożyć pergaminem. (Możecie użyć większej średnicy, jednak wtedy torcik będzie dużo niższy).

Wszystkie składniki na spód wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to blenderem), wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć.

Składniki na masę orzechową również zblenderować na gładką masę, którą wylać na spód. Włożyć do zamrażalnika na 4-6 godzin.

Po tym czasie wyjąć torcik z zamrażalki, polać wegańską polewą (wszystkie składniki podgrzać do otrzymania gładkiej polewy), która pod wpływem zimnej masy od razu się zsiądzie.

Jeść 15 minut po wyjęciu z zamrażalki. 🙂

 

SAM_7932

SAM_7934

SAM_7956

SAM_7966

 

szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


41 thoughts on “Wegański, orzechowy, torcik lodowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.