Czekoladowe ciasto z cukinią

Co powiecie na baaaardzo czekoladowe ciasto, mięciutkie, wilgotne, dużo lżejsze niż brownie. Ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej. Mimo cukinii, która jest jednym z głównych składników, próbując go w życiu byście tego nie zgadli. 🙂 Ciasto idealne, zdrowe, wegańskie, długo zachowujące świeżość. Zapraszam. 🙂 Czekoladowe ciasto z cukinią.
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
- 100 g utwardzonego oleju kokosowego (lub miękkiego masła)
- pół szklanki płynnego oleju
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki namoczonego siemienia lnianego
- pół szklanki jogurtu sojowego (ew. naturalnego)
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki startej na dużych oczkach cukini
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy zmiksować z płynnym. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować wszystko razem. Następnie dodać namoczone siemię lniane, miksować dodając stopniowo na przemian mąkę i jogurt. Pod koniec miksowania dodać kawę, następnie wsypać startą na tarce cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać (ręcznie). Ciasto wyłożyć do tortownicy (u mnie 24cm), piec w 160 stopniach przez 80-90 minut (do suchego patyczka).
Ciasto można polać z wierzchu polewą czekoladową (gorzka czekolada + olej kokosowy, rozpuszczone w kąpieli wodnej).
Nigdy nie jadłam cukinii w cieście 🙂 Twoje wygląda cudownie – poprosze o kawałeczek 🙂
zapraszam na kawę 🙂
Kawki nie piję ale herbatkę z chęcią, tylko prosze o adres 🙂
Ale nie taką zwykła, mam z topinamburu, kilka rodzajów zielonej i z cykorii, wszystkie naturalne i zdrowe 🙂
O takiej to nie piłam 🙂 Byłaby degustacja 😀
Nigdy nie jadłam ciasta z cukinią, a tyle dobrego słyszałam! Brownie, czekoladowe…ogólnie nie przepadam za warzywami na słodko, ale tutaj widzę wygląda bosko 🙂
tutaj nie czuć cukinii, a ciasto jest fajne sprężyste, wilgotne i duuuużo lżejsze niż brownie 🙂
I duuużo zdrowsze 😉
święta prawda 🙂
jadłam! Jest obledne, jedne z lepszych jakie jadłam! Ale bym pojadła! 🙂 A cio to za łapki? Potworka kochanego? 🙂 Hahaha on stanowi najlepszą rekomendację 😀
dokładnie! 😀
Zrobię taki jak tylko pojawi się cukinia. 😀
Kusisz.
no tak w sezonie najlepiej, ale ja akurat dostałam 3 i nie miałam co z nimi zrobić 🙂
Olej kokosowy to mi się teraz będzie kojarzyć z pierwiastkiem zimnych ogni w batonie Aloha 😛 Ciasto wygląda przepięknie 🙂
a ja myślałam, że takie przeciętne zdjęcia, że nie chciałam w ogóle wrzucać. Bardzo mi miło, dziękuję ;*
PS dobry olej kokosowy jest naprawdę dobry 😀
Musi być pyszne 🙂 Cukinia nadaje świetnej wilgoci takim ciachom 🙂
dokładnie tak 🙂 i ma taką fajną leciutką piankowa konsystencję 🙂
Wygląda cudnie 🙂
Z cukinii robię często placki w sezonie, a w tym roku na pewno zrobię podobne ciasto 🙂
bardzo polecam 🙂
Jejku jak to ciacho pysznie wygląda 🙂
a jak pysznie smakuje.. 😀
Na takie ciasto na pewno bym się skusiła
🙂 i na pewno byś nie pożałowała! 🙂