Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

SyS zupa z soczewicy

SyS zupa z soczewicy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Lubicie soczewicę? Bo ja bardzo. A co powiecie na zupę z jej udziałem? Dzisiaj zapraszam Was na zupę z soczewicy autorstwa Babci Zosi (klik).  W jej składzie nie ma nic niepokojącego- naturalne składniki, soczewica suszona, mieszanka przypraw, odrobina kaszy i mąki jako zacierki. A jak wygląda jej smak? O tym za chwilę 🙂

SAM_6718

Opakowanie: 

Zupka, jak zresztą wszystkie dania marki SyS zapakowana jest w bardzo proste, fajne kartonowe opakowanie. W środku znajdują się dwie foliowe saszetki, jedna z soczewicą, suszonymi warzywami i zacierką, a  druga z przyprawami. Co ważne, do przypraw nie zostały dodane żadne substancje przeciwzbrylające, więc na jednym woreczki widnieje informacja, że mogą tworzyć się grudki. U mnie nic takiego nie nastąpiło, co będzie zresztą widać na zdjęciach.

SAM_6613

SAM_6616
Składniki:
soczewica czerwona (min. 35%), warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), zacierka (mąka pszenna, jaja), kasza manna, mleko w proszku odtłuszczone, sól, mieszanka przypraw typu curry (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon – 4,1 %, imbir – 2,5%, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż).
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju. Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać.

Moja opinia:

W pierwszej chwili zupa wydaje się być bardzo rzadka, po dodaniu śmietany, sytuacja się nieco poprawia. W smaku czuć curry (które osobiście uwielbiam), smak soczewicy dociera do nas dopiero po kilku łyżkach. Kluseczki są miękkie i zwarte, jest ich bardzo malutko.  Kolejnym minusem jest to, że zupa jak zwykle została przewidziana na 4 porcje, ale musiałyby to być bardzo malutkie porcje. Ja rozlałam ja na dwa talerze. Starsza córka i tak nie mogła jej zjeść ze względu na jaja i gluten. Ale mąż zjadł ze smakiem, powiedział, że smakuje jak trochę taka grochówka. 🙂 Co jeszcze? Znowu pojawia się ta sama sytuacja z solą, dla mnie zupka jest odrobinę za słona, pisałam już ostatnio, że producent mógłby całkiem z niej zrezygnować, wtedy każdy posolił by tyle ile uważa. Ale ja na sól jestem bardzo wyczulona, więc to pewnie przez to. Jak mówiłam, mąż był zadowolony. 🙂

SAM_6717

Na ile oceniam?

Jak zawsze wielki plus za same naturalne składniki, szybkość przygotowania i prosty sposób na smaczną, zdrową i domową zupę.

Odejmuję punkty za sól, ilość zacierki i gęstość. W sumie:

7/10

SAM_6716

SAM_6720

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


34 thoughts on “SyS zupa z soczewicy”

          • Dasz radę – wytrwasz 🙂 Nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 Trzymam kciuki <3 A mogę spytać co studiowałaś? 🙂

            Ja jajka tylko to naleśników 😛 Sera żółtego nie lubię a twarogi jem coraz rzadziej 😉

          • a po co jajka do naleśników?

            Pewnie, pedagogika 🙂 na razie tylko wczesnoszkolna i przedszkolna ale od marca albo października idę dalej 😉

        • Próbowałam bez jajek i kleiły mi się do patelni ;/ A zwłaszcza te razowe ;/

          Serki wiejskie kiedyś lubiłam a teraz już nie.. w 2015 roku zjadłam ich 3 lub 4 😛 Przejadły mi się i wcale mi ich nie brakuje 🙂 Co do jogurtów wegańskich to sojowych nie mogę bo mój organizm nie trawi i nie toleruje niczego co sojowe

          A mogłabyś tak po Polsku a nie tutaj profesjonalnymi nazwami mi strzelać? ;P

          • oczywiście kochana:
            Zastanawiam się nad magisterką z pedagogiki zajmującej się: albo dziećmi, które nie widzą lub niedowidzą (tyflopedagogika), albo z dziećmi, które nie słyszą lub niedosłyszą (surdopedagogika), a później na podyplomowe z dziećmi opóźnionymi w rozwoju (oligofrenopedagogika).

        • Kochana jesteś – teraz wszystko jasne 😉
          To bardzo pięknie i wspaniale z Twojej strony 🙂 To miłe, że chcesz pomagać właśnie takim dzieciom A skąd właśnie takie plany? 🙂

          Patelnię mam ceramiczną, nowa – i te razowe się przyklejają ;/ Na wodzie też próbowałam i jak wylałam ciasto to na powierzchni robiły mi się takie bąbelki i w pewnych miejscach ciasto rosło do góry i nie dało się odwrócić ;/

  • O tych zupach pisałam u Pand, że gotuję je kilka godzin, a niektóre warzywa i tak są takie, hmm, plastikowawe. Z soczewicy akurat nie jadłam, ale przypomina mi grochówkę z dzieciństwa, którą jadło się w wakacje (?) na poligonie podczas zawodów (skoków) konnych. Kawał wspomnień 🙂

  • nieskromnie powiem, że moja mama robi najlepszą zupę soczewicową ever, smakuje jakby była z mięsem! Bardzo ją lubię, tylko kiedy ja ją ostatnio jadłam 🙂

    • Natalko zgadzam się z Tobą po raz kolejny, soczewica, soczewicą, ale ciecierzyca wygrywa! 🙂 Na słodko, słono.. do obiadu, na śniadanie, do deseru, wszędzie się sprawdzi!

  • U mnie ciężko dostać te zupki. Bardzo lubię czerwoną soczewicę, toteż ta wersja mnie ciekawi. Widać, że naturalna i zdrowa, więc dlaczego by nie? 🙂

  • Bardzo polubiłam tę firmę ze względu na prostotę i naturalność. Fakt, ilość soli również mnie nieco zraził, gdyż sama używam jej jak najmniej w moich daniach. Na zupkę jeszcze nie trafiłam, może kiedyś nadejdzie jej czas 🙂

    • 🙂 cieszę się, że mamy podobne zdanie 🙂 Ja mam jeszcze kilka ich zup, których recenzje się pojawią. Jedna jakiej na pewno Ci nie polecam to ta z cieciorką. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.