Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańska biała czekolada

Wegańska biała czekolada
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Wczoraj ruszył mój konkurs, a zarazem akcja na zdrowe desery, słodzone ksylitolem. Do nagród moje zgłoszenia co prawda nie będą brane pod uwagę, jednak chcę Wam pokazać, że naprawdę da się robić super desery i jedyne co nas ogranicza w tej kwestii to nasza wyobraźnia. Jak mogliście zauważyć większość deserów na blogu jest słodzona właśnie cukrem brzozowym.

Dlaczego akurat nim?

  • Ma niski indeks glikemiczny (8)
  • Pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości (jego odczyn ph wynosi 7)
  • Jest mniej kaloryczny (5g ma tylko 9 kalorii)
  • Ma właściwości bakteriobójcze

Ksylitol to dietetyczny cukier brzozowy posiadający wiele pożądanych właściwości, w tym niski indeks glikemiczny. Zdrowa dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemiczny nie powoduje skoków glukozy we krwi i daje wrażenie sytości przez dłuższy czas, wspomagając tym samym odchudzanie.Jeśli chcecie wiedzieć więcej to zapraszam Was na stronę sponsora nagród – Brzozowy Cukier,SAM_7371no i zapraszam Was na dzisiejszy przepis: wegańska biała czekolada. Możecie ją zrobić zarówno w formie tabliczki, na którą wysypiecie swoje ulubione dodatki, jak również w formie małych czekoladek, tak jak ja to zrobiłam. ja dodałam ziarna konopii (niełuskane) i to był strzał w 10. Chrupią bardziej niż orzechy, super przyjemne uczucie, a do tego są bardzo zdrowe, spróbujcie! Po zapakowaniu w celofan, idealnie nadadzą się na prezent. A, że niedługo Walentynki, to warto o tym pamiętać. Czekoladki smakują podobnie jak znane wszystkim pralinki rafaello. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam! Zapraszam :)Jeszcze ap ropo prezentów, to postanowiłam zrobić nową zakładkę, gdzie zbiorę wszystkie przepisy, które można podarować komuś w prezencie. Jeśli będziecie potrzebować inspiracji, po prostu tam zajrzyjcie. 🙂

Wegańska biała czekolada

Składniki (1 tabliczka lub 8 czekoladek):

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy olej kokosowy (40g to około 3 łyżeczki) roztapiamy go na małym ogniu.

Do foremki wsypujemy wybrane dodatki  i zalewamy je masą. Jeśli chcecie, możecie dodatki wsypać do garnka z płynna czekoladą i od razu je wymieszać. Jeśli robicie czekoladę w formie tabliczki, będzie to wygodniejszy sposób, jednak mi bardziej podoba się taka czekolada, która  jest tylko od spodu posypana dodatkami- wylewam najpierw masę, a następnie posypuję ją mieszanką ulubionych dodatków- kwestia gustu. 🙂
Czekoladę schładzamy minimum godzinę w lodówce. Gotowe. 🙂

SAM_7366

SAM_7370

SAM_7375

SAM_7378

SAM_7372

SAM_7385

SAM_7391

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


40 thoughts on “Wegańska biała czekolada”

    • ja długo zwlekałam z jego zakupem – cena, a teraz nie wyobrażam sobie nie mieć go w szafce i zastanawiam się jak wcześniej funkcjonowałam bez niego! 🙂

    • właśnie nie miałam suszonych malin, morwy też się jak na złość skończyły.. ale następnym razem! 🙂

        • haha akurat sąsiad ma takie na na loty wysyła ;p Dużo nagród mają, to chyba szybkie są, zaraz pójdę jednego upolowac 😛

          • O widzisz 😛 Dobrze się składa 😀 Mój tato hoduje gołębie ale takich wytresowanych to nie ma 😛

          • ;D nie wiem w jaki sposób one sa trenowane, ale wiem, że co jakiś czas je gdzieś wywożą, i później one wracają a oni jakimiś licznikami specjalnymi im czas mierzą 🙂

          • A to każdy gołąb wraca o ile nie złapie go jastrząb lub hodowca gołębi 🙂 A w zawodach to liczy się czas 🙂 Gołębie Twojego sąsiada lecą na niezłych dopalaczach 😛

  • Trudno trafić na dobrą białą czekoladę. Trudność ta przełożyła się na moją niechęć wobec białych tabliczek, które w rankingu stoją najniżej (pierwsza jest oczywiście mleczna). Wegańskiej nie jadłam nigdy, ale po długim czasie odwiedzania Twojego bloga ufam Twoim umiejętnościom, nawet jeśli dań nie próbowałam, a z przepisów nie skorzystałam. Dopisz czekoladki do listy rzeczy, które mi przyrządzisz, jak się wprowadzę na ten ustalony tydzień 😀 Tylko poproszę wersję z makiem.

    • A może wersję figa z makiem? ;> Mam taką konfiturę akurat, dostałam do testów 🙂

      Olga jak kiedyś do mnie w końcu przyjedziesz to sama ustalisz sobie menu na każdy dzień, a ja Ci to zrobię! 🙂

  • O tak! Poziom trudności w sam raz dla mnie a do tego na słodko! Przepis idealny, dzięki 😀 Muszę tylko rozejrzeć się za tym cukrem brzozowym. Jest szansa, że dostanę go w sklepie stacjonarnym, czy raczej tylko przez Internet? 🙂

  • To się powinno nazywać kokolada ;). Czekolada musi zawierać w sobie surowce kakaowe. Można zrobić wegańską prawdziwą białą czekoladę (choć w domu raczej będzie ciężko), a najlepszym przykładem na to jest Zotter.

    • co nie zmienia faktu, że ludzie i tak nazywają białe twory bez kakaowca czekoladami 🙂 ale zotter już nie jest zrobiony w domu 😀

  • hej, zrobiłam dziś dokładnie wg twoich wskazówek i nic nie wyszło 🙁 mleko nie chciało się rozpuścić w oleju kokosowym, zrobiły się grudki które stwardniały na kość w miarę podgrzewania, mam wleko w proszku sojowe waniliowe, wiesz może co zrobiłam nie tak?

      • Wsypywalam do gorącego (rozpuszczonego) oleju kokosowego i od razu mieszalam, próbowałam 2x, efekt taki sam, drugi raz dłużej mieszalam lekko podgrzewajac i została w garnku jakby woda i twardy glut osobno. Kurczę zuzylam cały olej kokosowy. Może powinien być nierafinowany? Mój ma napis “rafinowany”. A może źle mleko sojowe?

        • ciężko mi powiedzieć, kilka osób już robiło i im wyszło.. olej nie ma nic do tego. ja robiłam na mleku kokosowym, migdałowym i ryżowym. A ty znalazłaś sojowe w proszku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.