Konkurs – Desery słodzone ksylitolem

Jakiś czas temu obiecałam Wam kolejny konkurs. Oto i on. 🙂
Karnawał trwa, a wraz z nim czas zabawy, przyjęć, słodkich i często tłustych słodkości.
Pokażmy, że można stworzyć pyszne, zdrowe desery bez dodatku białego cukru! Myślę, że taka akcja jest szczególnie potrzebna dla rodziców małych dzieci, ale nie tylko, w końcu (przyznać szczerze) kto postanowił w Nowym Roku zadbać o swoją figurę?
Nie jest żadną tajemnicą, że ulubionym smakiem większości dzieci jest słodki. Można nawet powiedzieć, że ten smak rządzi kubkami smakowymi większości w ogóle. Nie jest łatwo nieustannie odmawiać słodkości ani sobie, ani dzieciom. Można jednak te słodycze uczynić zdrowymi i wartościowymi.
Zachęcam Was do dodawania przepisów wraz ze zdjęciami, na dowolne zdrowe desery słodzone ksylitolem (cukrem brzozowym). Max 3 przepisy od 1 osoby!
Dwie zasady:
– ksylitol powinien być jedynym występującym w przepisie słodzikiem,
– forma potraw dowolna (ciasto, ciasteczka, deser na gorąco, zimno),
Spośród wszystkich przepisów wraz ze sponsorem (brzozowy-cukier.pl) wybierzemy 1 osobę, która zajmie pierwsze miejsce i otrzyma 3 opakowania naturalnego, fińskiego cukru brzozowego (ksylitolu).
Oprócz tego równolegle za facebooku z wdzięczności za udostępnienie posta o naszym konkursie będziemy zwiększać pulę nagród. Każde 10 udostępnień posta konkursowego, oznacza, że sponsor dorzuci dodatkową nagrodę pocieszenia, która zostanie rozlosowana spośród wszystkich uczestników.
Regulamin akcji w skrócie:
- Organizatorem konkursu jestem ja, natomiast sponsorem nagród brzozowy-cukier (klik)
- Konkurs trwa od 30.01.2016 r. do 29.02.2016 r. do północy. Wyniki zostaną ogłoszone do 7 dni od zakończenia konkursu.
- Zadanie konkursowe będzie polegało na przygotowaniu potrawy (deseru), którego jedynym słodzikiem będzie cukier brzozowy (ksylitol).
- Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie mój Fanpage (klik) oraz Fanpage sponsora (klik), nie jest to jednak warunek konieczny do wzięcia udziału w konkursie.
- Dodatkowo spośród wszystkich osób, które wezmą udział w konkursie, wylosuję osoby, które otrzymają 1 opakowanie cukru brzozowego. Sponsor przewidział 1 nagrodę na 10 udostępnień posta. Im więcej udostępnień, tym więcej osób ma szansę otrzymać nagrodę. 🙂
- Przepisy możecie zamieszczać pod tym postem w komentarzach, zgłaszać w akcji na durszlaku (banerek pod postem), wysyłać na facebooku lub na adres email: cotakpachnie@wp.pl.
- Z nadesłanych zdjęć utworze na facebooku galerię konkursową, gdzie zamieszczę przepisy i adresy do Waszych blogów, lub wymienię po prostu imię i pierwszą literę nazwiska autora.
- W konkursie mogą brać udział osoby Anonimowe, lecz wymagany jest podpis. Zgłoszenia bez podpisu nie będą brane pod uwagę.
- Osoby, które wygrają mają 3 dni na przesłanie swoich danych adresowych, w przeciwnym wypadku wybrane zostaną inne osoby.
Bardzo fajny konkurs 🙂 Życzę powodzenia wszystkim uczestnikom!
Natalko czekam na Twoje propozycje! 🙂
Może w reszcie kupię ksylitol, jeszcze nigdy go nie używałam 😀
Albo idz do eko sklepu po jakieś bezpłatne próbki, wymyśl deser z jego użyciem i go wygraj! 🙂
Czyli konkurs idealny dla nas ;P Spodziewaj się naszych zgłoszeń xD
Pandusie, liczę na Was! 🙂
Takie pytanko 🙂
Jasne, że jedyny słodzik musi być ksylitolem ale czy np. ozdoby na torcie z gorzkiej czekolady liczą się jako słodzik? Bo w sumie są to tylko dodatki i nie osładzają deseru 😉
Mnie interesuje przepis, nie będę się czepiała czy ozdoby były słodzone ksylitolem, cukrem, stewią czy czymkolwiek innym.;) apropo krem speculoos wyszedł petarda! Na domowej białej czekoladzie ‘;)
O super 😀
Krem korzenny z białą czekoladą? nie będziemy dzisiaj mogły spać!!!!! 😀
Teraz mam zagwozdkę co najpierw opublikować czekoladę czy krem 😉
Ciasteczka 🙂
Składniki:
– 3 jajka
– pół szklanki cukru brzozowego
– 1 kostka masła (200 g)
– 510 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 170 g płatków kukurydzianych
– szklanka bakalii (morele, rodzynki, migdały
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem brzozowym i cukrem z wanilią, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy płatki kukurydziane i bakalie – migdały i orzechy nerkowca posiekać, morele pokroić na mniejsze kawałki.
Wsypujemy posiekaną czekoladę – 3/4 tabliczki. Wszystko mieszamy rękami. Formujemy kulki (dowolnej wielkości – ja ciut większe niż orzech włoski) i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy formując palcami ciastko. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciasteczek – 40 sztuk. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Ja piekłam 18 minut. Ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w pojemniku.
Marzena
Dziękuję bardzo za wzięcie udziału w konkursie! 🙂
życzę powodzenia innym! Dajcie czadu 😀
No Agniesia Ty chyba też spróbujesz co? 🙂
musiałabym napaść na sklep ze zdrową żywnością 🙂 Ale będę innym kibicować z przyjemnością! :* 🙂
nie musiałabyś! Wymyśl jakiś przepis, udostępnij post na tablicy na facebooku i zawsze możesz zostać wylosowana i dostać 1 paczuszkę tego białego skarbu <3
kurde mole, czy ty musisz mnie zawsze tak omotać!? 😀 Tylko zdradź mi kochana o ile razy stewia jest słodsza od cukru, nie chcę przegiąć 😀
suszone liście stewii są około 30 razy słodsze od cukru, ksylitol natomiast jest mniej więcej tak samo słodki jak cukier, może trochę bardziej. Np zamiast dać 3/4 szklanki cukru daj 1/2 szklanki ksylitolu
ja pierniczę xDD Ale nie mam szans 😀 Widzę, że Pandy dadzą czadu, jednak ich nie pobiję 😀 Szkoda moich nerwów 😀
ale jest 1 nagroda a reszta to losowanie 🙂 Każdy ma szansę, im więcej udostępnień, tym więcej nagród
1 dla pand… a reszta w losach szczęścia. Już Ci sama nie wiem xDD
Pandy nie wysłały jeszcze żadnego zgłoszenia a mam już kilka naprawdę interesujących. Wszyscy mają równe szanse 🙂
zrobią wielkie Bum zobaczysz, ja im szczerze kibicuje, ale pozostałym również 😀
w zdolności pandusi nie wątpię 🙂
Śniadaniowa bomba witaminowa czyli jogurt naturalny z Chia i musem truskawkowo-brówkowym
1 jogurt naturalny
1 łyżka nasion Chia
10 truskawek
2 łyżki borówek
1 łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
świeża mięta do dekoracji
Nasiona Chia mieszamy z jogurtem i pozostawiamy na 30 minut do napęcznienia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera razem z borówkami i łyżką cukru brzozowego. Mielimy na gładki mus. Do wysokiej szklanki lub pucharka wlewamy jogurt z nasionami chia, a następnie mus owocowy. Dekorujemy świeżą miętą.
Dziękuję bardzo Basiu za udział! 🙂
Dodałam też przepis na durszlaku 🙂 Ja akurat niemal całkowicie zamieniłam zwykły cukier na ksylitol 🙂
To dokładnie tak jak ja. Poza nim używam jeszcze inne naturalne słoidziki – melasy, syrop klonowy i czasami do wypieków cukier trzcinowy
To znowu my 😛 Przepis, który wykonamy możemy również opublikować na naszym blogu przed wynikami konkursu? Mamy nadzieję, że tak xD
Oczywiście! Możecie dodać też wpis archiwalny 🙂 (tylko wtedy nie możecie tego zrobić na durszlaku) 🙂
Czy miód będzie uznawany też jako słodzik. Bo mam pomysł 😀
zamień miód na ksylitol i będzie ok 🙂
To ja jeszcze jeden dodaję przepis 🙂 Mój popisowy dżem 🙂
Domowy dżem truskawkowy z wanilią i cukrem brzozowym
1 kg truskawek
250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
1/2 cytryny
1 laska wanilii
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Następnie przekładamy truskawki na głęboką patelnię, dodajemy ksylitol, sok z 1/2 cytryny i nasionka z laski wanilii (laskę nacinamy wzdłuż, rozchylamy brzegi i nożem wyskrobujemy środek). Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po godzinie przekładamy odrobinę dżemu na zimny talerzyk i sprawdzamy w ten sposób, jak będzie konsystencja dżemu po wystygnięciu. Jeśli jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę gotujemy dżem. Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, stawiamy „do góry nogami” i czekamy, aż wystygnie. Jeśli wieczko nie zaciągnie, musimy słoiki z dżemem dodatkowo wygotować (wypasteryzować) chyba, że chcemy zjeść dżem w ciągu najbliższych dni – wtedy po prostu wkładamy go do lodówki.
super dżemik! 🙂 na pewno wypróbuję 🙂
Znów przepisy… no nic, w końcu blog kulinarny 😀
obiecuję, że po tym konkursie, zorganizuję jakiś związany z kreatywnością słowną. Mam już nawet pewien pomysł, ale wtedy będę chciała aby do wygrania była jakaś książka, albo ewentualnie zdrowe słodycze 😉 Tutaj ksylitol, więc ciężko coś literackiego dać, chociaż wczoraj dostałam przepis napisany wierszem, a Pani nawet przygotowała specjalny kostium, w którym zrobiła sobie zdjęcie, tak więc da się 🙂
Tylko mi nie mów, że ten kostium to robot, bo w każdym konkursie chyba już go widziałam…
Ooo naprawdę? Czyli to taki sposób? Konkurs i wiersz na wygraną? Ale i tak Basieńko w tym konkursie najważniejszy jest przepis 🙂
Od 1,5 roku słodzę tylko ksylitolem. Wszystko co ma być dosłodzone:)
🙂 uwielbiam ksylitol. W= wypiekach czasami stosuję jeszcze trzcinowy, syropy roślinne i melasy, ale ksylitol jest u nas zawsze, chociażby w cukierniczce 🙂