Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Konkurs – Desery słodzone ksylitolem

Konkurs – Desery słodzone ksylitolem
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Jakiś czas temu obiecałam Wam kolejny konkurs. Oto i on. 🙂

Karnawał trwa, a wraz z nim czas zabawy, przyjęć, słodkich i często tłustych słodkości.
Pokażmy, że można stworzyć pyszne, zdrowe desery bez dodatku białego cukru! Myślę, że taka akcja jest szczególnie potrzebna dla rodziców małych dzieci, ale nie tylko, w końcu (przyznać szczerze) kto postanowił w Nowym Roku zadbać o swoją figurę?

Nie jest żadną tajemnicą, że ulubionym smakiem większości dzieci jest słodki. Można nawet powiedzieć, że ten smak rządzi kubkami smakowymi większości w ogóle. Nie jest łatwo nieustannie odmawiać słodkości ani sobie, ani dzieciom. Można jednak te słodycze uczynić zdrowymi i wartościowymi.

Zachęcam Was do dodawania przepisów wraz ze zdjęciami, na dowolne zdrowe desery słodzone ksylitolem (cukrem brzozowym). Max 3 przepisy od 1 osoby!

Dwie zasady:
– ksylitol powinien być jedynym występującym w przepisie słodzikiem,
– forma potraw dowolna (ciasto, ciasteczka, deser na gorąco, zimno),

Spośród wszystkich przepisów wraz ze sponsorem (brzozowy-cukier.pl) wybierzemy 1 osobę, która zajmie pierwsze miejsce i otrzyma 3 opakowania naturalnego, fińskiego cukru brzozowego (ksylitolu).

Oprócz tego równolegle za facebooku z wdzięczności za udostępnienie posta o  naszym konkursie będziemy zwiększać pulę nagród. Każde 10 udostępnień posta konkursowego, oznacza, że sponsor dorzuci dodatkową nagrodę pocieszenia, która zostanie rozlosowana spośród wszystkich uczestników.

 

Regulamin akcji w skrócie:

  1. Organizatorem konkursu jestem ja, natomiast sponsorem nagród brzozowy-cukier (klik)
  2. Konkurs trwa od 30.01.2016 r. do 29.02.2016 r. do północy. Wyniki zostaną ogłoszone do 7 dni od zakończenia konkursu.
  3. Zadanie konkursowe będzie polegało na przygotowaniu potrawy (deseru), którego jedynym słodzikiem będzie cukier brzozowy (ksylitol).
  4. Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie mój Fanpage (klik) oraz Fanpage sponsora (klik), nie jest to jednak warunek konieczny do wzięcia udziału w konkursie.
  5. Dodatkowo spośród wszystkich osób, które wezmą udział w konkursie, wylosuję osoby, które otrzymają 1 opakowanie cukru brzozowego. Sponsor przewidział 1 nagrodę na 10 udostępnień posta. Im więcej udostępnień, tym więcej osób ma szansę otrzymać nagrodę. 🙂
  6. Przepisy możecie zamieszczać pod tym postem w komentarzach, zgłaszać w akcji na durszlaku (banerek pod postem), wysyłać na facebooku lub na adres email: cotakpachnie@wp.pl.
  7. Z nadesłanych zdjęć utworze na facebooku galerię konkursową, gdzie zamieszczę przepisy i adresy do Waszych blogów, lub wymienię po prostu imię i pierwszą literę nazwiska autora.
  8. W konkursie mogą brać udział osoby Anonimowe, lecz wymagany jest podpis. Zgłoszenia bez podpisu nie będą brane pod uwagę.
  9. Osoby, które wygrają mają 3 dni na przesłanie swoich danych adresowych, w przeciwnym wypadku wybrane zostaną inne osoby.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


40 thoughts on “Konkurs – Desery słodzone ksylitolem”

  • Ciasteczka 🙂

    Składniki:

    – 3 jajka
    – pół szklanki cukru brzozowego
    – 1 kostka masła (200 g)
    – 510 g mąki pszennej
    – 1 łyżeczka cukru z wanilią
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 170 g płatków kukurydzianych
    – szklanka bakalii (morele, rodzynki, migdały
    – 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

    Wykonanie:

    Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem brzozowym i cukrem z wanilią, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy płatki kukurydziane i bakalie – migdały i orzechy nerkowca posiekać, morele pokroić na mniejsze kawałki.
    Wsypujemy posiekaną czekoladę – 3/4 tabliczki. Wszystko mieszamy rękami. Formujemy kulki (dowolnej wielkości – ja ciut większe niż orzech włoski) i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy formując palcami ciastko. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciasteczek – 40 sztuk. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Ja piekłam 18 minut. Ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w pojemniku.
    Marzena

        • nie musiałabyś! Wymyśl jakiś przepis, udostępnij post na tablicy na facebooku i zawsze możesz zostać wylosowana i dostać 1 paczuszkę tego białego skarbu <3

          • kurde mole, czy ty musisz mnie zawsze tak omotać!? 😀 Tylko zdradź mi kochana o ile razy stewia jest słodsza od cukru, nie chcę przegiąć 😀

          • suszone liście stewii są około 30 razy słodsze od cukru, ksylitol natomiast jest mniej więcej tak samo słodki jak cukier, może trochę bardziej. Np zamiast dać 3/4 szklanki cukru daj 1/2 szklanki ksylitolu

  • Śniadaniowa bomba witaminowa czyli jogurt naturalny z Chia i musem truskawkowo-brówkowym

    1 jogurt naturalny
    1 łyżka nasion Chia
    10 truskawek
    2 łyżki borówek
    1 łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
    świeża mięta do dekoracji

    Nasiona Chia mieszamy z jogurtem i pozostawiamy na 30 minut do napęcznienia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera razem z borówkami i łyżką cukru brzozowego. Mielimy na gładki mus. Do wysokiej szklanki lub pucharka wlewamy jogurt z nasionami chia, a następnie mus owocowy. Dekorujemy świeżą miętą.

    • Oczywiście! Możecie dodać też wpis archiwalny 🙂 (tylko wtedy nie możecie tego zrobić na durszlaku) 🙂

  • To ja jeszcze jeden dodaję przepis 🙂 Mój popisowy dżem 🙂

    Domowy dżem truskawkowy z wanilią i cukrem brzozowym

    1 kg truskawek
    250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
    1/2 cytryny
    1 laska wanilii

    Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Następnie przekładamy truskawki na głęboką patelnię, dodajemy ksylitol, sok z 1/2 cytryny i nasionka z laski wanilii (laskę nacinamy wzdłuż, rozchylamy brzegi i nożem wyskrobujemy środek). Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po godzinie przekładamy odrobinę dżemu na zimny talerzyk i sprawdzamy w ten sposób, jak będzie konsystencja dżemu po wystygnięciu. Jeśli jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę gotujemy dżem. Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, stawiamy „do góry nogami” i czekamy, aż wystygnie. Jeśli wieczko nie zaciągnie, musimy słoiki z dżemem dodatkowo wygotować (wypasteryzować) chyba, że chcemy zjeść dżem w ciągu najbliższych dni – wtedy po prostu wkładamy go do lodówki.

    • obiecuję, że po tym konkursie, zorganizuję jakiś związany z kreatywnością słowną. Mam już nawet pewien pomysł, ale wtedy będę chciała aby do wygrania była jakaś książka, albo ewentualnie zdrowe słodycze 😉 Tutaj ksylitol, więc ciężko coś literackiego dać, chociaż wczoraj dostałam przepis napisany wierszem, a Pani nawet przygotowała specjalny kostium, w którym zrobiła sobie zdjęcie, tak więc da się 🙂

    • 🙂 uwielbiam ksylitol. W= wypiekach czasami stosuję jeszcze trzcinowy, syropy roślinne i melasy, ale ksylitol jest u nas zawsze, chociażby w cukierniczce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.