Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Vitaquell – Majonez naturalny bez jaj

Vitaquell – Majonez naturalny bez jaj
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Dzisiaj nieco inna recenzja, bo nie na słodko. 🙂 Vitaquell – Majonez naturalny bez jaj. Odkąd urodziła się nasza starsza córka, rzadko pojawiał się w naszym domu majonez. Ona sama nie miała przyjemności spróbować go.. właściwie wcale. Najpierw była za mała, później wyszła na jaw jedna z jej alergii pokarmowych – białko jaja kurzego, która z czasem pogłębiła się i objęła całe jajko, a nawet mięso z kury. W ten sposób w ciągu ostatnich 3 lat na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy kupiłam majonez (zazwyczaj było to na jakieś większe imprezy do sałatek itd, kiedy dzieciaki i tak miały inne jedzenie). Kiedy dostałam propozycję wybrania sobie asortymentu do testów i wykorzystania w przepisach, moją uwagę przykuł wegański majonez. No bo jak to, bez jaj, w dodatku z takim fajnym składem? Czy to w ogóle może smakować jak majonez? Jaką ma konsystencję? Nie dawało mi to spokoju, znalazł się więc na liście rzeczy, które chcę aby znalazły się w mojej paczce. Jak myślicie? Warto było? Zapraszam

SAM_7254

Opakowanie:

Jak przystało na majonez, jest w szklanym słoiczku. Tak wiem, że są tez majonezy w plastikowych tubkach, ja jednak nie ufam żadnym sosom z plastikowych opakowań. jakoś tak nie wiem.. podświadomie po nie nie sięgam. Jedynym wyjątkiem jest ketchup (chociaż wolę te w szklanych butelkach, ale mąż ma jeden swój ulubiony, więc jemu kupuje jego, dzieciakom kupuję taki jaki ja chcę, a ja właściwie nie jem go wcale). Wracając do majonezu: słoiczek ma pojemność 250 ml. Po otwarciu widać, że producent nie poskąpił produktu, gdyż nalał go prawie do samej nakrętki.

Na opakowaniu znajdziemy znaczki mówiące nam, że produkt został stworzony ze składników ekologicznych, pochodzących z UE oraz, że jest odpowiedni dla Vegan.

SAM_7241

SAM_7243

Skład:

olej słonecznikowy*(50%), woda, cukier trzcinowy*, ocet winny brandy*, nasiona gorczycy*, ocet jabłkowy*, sól morska, białko groszku, dekstroza*, substancja zagęszczająca: guma guar*,curry* (zawiera seler*) (*certyfikowane składniki ekologiczne)

Wartość energetyczna 1943kJ / 472kcal
Tłuszcz: 50g;
w tym kwasy nasycone: 6g;
Węglowodany: 4,5g;
w tym cukry: 4,5g;
Białko: 0,92g;
Sól: 1,1g

SAM_7252

SAM_7258

Moja opinia:

Po otworzeniu majonezu i przybliżeniu do niego nosa, poczułam dosyć ostrą mieszaninę octu, brandy i gorczycy. Trochę mnie to przeraziło, ale jeszcze nie zniechęciło. Konsystencja majonezu przypominała mi galaretkę, jaką możemy otrzymać po wymieszaniu zmielonych nasion chia z płynem. Nie do końca stała, ale też nie płynna. Nabrałam majonez na łyżeczkę, włożyłam do buzi i… zamarłam. Poczułam jajka, autentycznie jajka! Z niedowierzania czytałam skład jeszcze kilka razy. Nie mam pojęcia jak w tych składników udało się producentowi otrzymać taki smak. Majonez nie smakuje co prawda jak klasyczny Winiary, Hellmann’s czy też inny konkurent. Jest, jak na ironię, dużo bardziej wyrazisty w smaku, dodatek brandy i gorczycy dodaje mu fajnej ostrości, ocet jabłkowy delikatnego kwasku a cukier trzcinowy słodyczy. Nie jest do końca gładki, widac w nim drobinki przypraw. Jest też jakby lżejszy od niewegańskich kolegów. Dla mnie jest odrobinę za słony. Córka, co prawda fanką majonezu nie została, ale w sumie to dobrze. 🙂 W sałatce jednak zjadła z przyjemnością. Mąż z kolei dostał domowy sos czosnkowy na tym majonezie i nie zorientował się w ogóle, że jest to “jakiś kolejny, wegański twór”, co więcej sos pochwalił, powiedział, że wyszedł bardzo dobry. 🙂 Nawet dzisiejsze kanapki do pracy dostał z majonezem, zobaczymy czy coś powie jak wróci.

Co to jest dekstroza?

Jest najważniejszym „cukrem prostym” ogólnie zwanym „cukrem gronowym”, a w medycynie „glukozą”. Dekstroza jest cukrem występujący naturalnie np. w słodkich owocach i miodzie. Pozyskuje się ją także ze skrobi, np. skrobi kukurydzianej, która z pomocą enzymów jest rozbijana na jej pojedyncze elementy.

SAM_7249

SAM_7250

Na ile oceniam:

Jest to zdecydowanie najlepszy majonez jaki jadłam. Nie tylko wegański. Jest top najlepszy majonez jaki jadłam w ogóle. Jedyne do czego mogę się przyczepić to konsystencja. Osoby przyzwyczajone do gęstej konsystencji majonezu dekoracyjnego Winiary mogą być rozczarowane, ale w końcu nawet zwykłe majonezy (te na jajach) czy to kupne czy gotowe, każdy ma nieco inną konsystencję, bo jest ona uwarunkowana recepturą, każdy producent ma swoją i z niej korzysta. Poza tym w tym majonezie nie znajdziemy żadnych sztucznych stabilizatorów, ani wzmacniaczy smaku, więc właściwie czemu miałby być tak gęsty jak konkurenci? Za całość dostaje ode mnie

9,5/10.

Gdzie i za ile?

Green Essence, cena około 9-10 złotych.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


21 thoughts on “Vitaquell – Majonez naturalny bez jaj”

    • w takim razie należysz do grupy antyfanów majonezu. Go się albo kocha albo nie. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Czerń albo biel. Szarości brak 😉

  • a widzisz, super, że pozytywnie Cię zaskoczył, że nie zauważył rożnicy też smakosz majonezów 😉 Myślę, że dzisiaj mało kto może jeść naprawdę wszystko, dlatego dobrze, że jest tyle alternatyw.

    • to prawda niestety.. mało kto dzisiaj jest odporny na cała tą wszechobecną chemię.. a jak może jeść wszystko, to ma za to jakieś inne anomalie. :/

  • O jej, wieki temu jadłyśmy majonez. Zawsze był niezbędnym dodatkiem do sałatki jarzynowej ale odkąd zastąpiłyśmy go jogurtem to nawet za nim nie tęskniłyśmy. Mimo to taki wegański majonez z ciekawością byśmy wypróbowały (i oczywiście szybko zrobiły wspomnianą sałatkę :D).

    • no właśnie ja też od dawna robię bez majonezu, ale kiedyś lubiłam tak troszkę na kanapkę dać. 🙂 Fajnie, że teraz mogę robić to bez wyrzutów sumienia

    • jak już pisałam Agnieszce na facebooku, majonez się albo kocha albo nienawidzi, nie ma tu miejsca na kompromisy 🙂

  • Niby lubię jajka z majonezem oraz jajka faszerowane, nawet bardzo!, tak samo sałatkę jarzynową, ale sam majonez mnie obrzydza. Nigdy nie próbowałam innego niż zwykły. W gimnazjum miałam nawet fazę jedzenia na okrągło chleba z żółtym serem i górą majonezu. Dziś… jakoś nie wiem, nie 😛

  • Nie lubię majonezu, chyba że jakieś śladowe ilości w produkcie, to jeszcze mogę zjeść. Nie kupię go, ale cieszę się, że są dobre wegańskie alternatywy. O tej firmie słyszałem i miałem kiedyś margarynę, chyba rzepakową, pól kilograma. Była smaczna. 🙂

    • Bardzo mądra mamusia! Moje dzieci też nie jedzą majonezu (starsza dostała spróbowac, ale nie posmakował jej) a młodsza jeszcze długo nie zasmakuje tego dobrodziejstwa 😛 o margarynie nie wspomnę

    • Nikt do tego nie namawia. 🙂 Dla nas jest to super opcja ze względu na alergię córki. Jak ktoś lubi majonez to powinien być zadowolony 🙂

  • Majonez wegański jadłam tylko w burgerze, sama nie robiłam i nie kupowałam. Standardowy jem kilka razy w roku, właśnie na jakichś uroczystościach i jak jest go w daniu za dużo to mi psuje smak całości 😛
    Ale zachęciłaś mnie, jak spotkam to na pewno kupię 🙂

    • Aniu mam takie samo zdanie. Wszystko z umiarem – złoty środek. 🙂
      Jak ktoś lubi ten niezdrowy krem/sos to będzie to dla niego świetna alternatywa. 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.