Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Mus czekoladowy – wegański

Mus czekoladowy – wegański
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Mus czekoladowy z użyciem aquafaby robiłam już wiele razy, jednak nigdy nie myślałam o tym, żeby opublikować go na blogu. Właściwie nie wiem czemu. Zawsze robiłam go po prostu z myślą o córce, która nie może jaj. Przyzwyczailiśmy się do niego na tyle, że nie pamiętam kiedy robiłam taki prawdziwy, jajeczny. Mus jest naprawdę pyszny, wody po cieciorce wcale w nim nie czuć i smakuje… jak prawdziwy mus czekoladowy!

SAM_6887

Mus czekoladowy – wegański

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 ml wody po ciecierzycy w puszce (standardowa puszka 400 g)
  • 1 – 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu (opcjonalnie, można całkiem pominąć, zależy od czekolady)
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciecierzycę odsączyć. Wodę z cieciorki wlać do naczynia, miksować na wysokich obrotach przez około 10-15 minut, aż będzie miało konsystencję jak sztywna piana z białek. Do piany stopniowo dodawać ksylitol, długo ubijając po dodaniu każdej łyżki. Do ubitej piany dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Przełożyć do szklanek/pucharków i schłodzić minimum godzinę w lodówce. Jeść sam lub podawać z owocami

SAM_6899
SAM_6908

SAM_6912

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


23 thoughts on “Mus czekoladowy – wegański”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.