Wegański tort snickers


Kochani z okazji 200 lajków na facebooku obiecałam Wam, że spróbuję upiec wegańską wersję tortu, który będzie takim zdrowszym odpowiednikiem batonika Snickers (który z mężem uwielbiamy!). Jak się obiecało, to słowa trzeba dotrzymać 🙂 Wczoraj od rana piekłam biszkopty i szykowałam krem, ponieważ biszkopty do tortu najlepsze są takie upieczone co najmniej dzień przed składaniem tortu. Krem z mleka kokosowego również musi odsiedzieć 24h w lodówce, dlatego zabierzcie się za niego co najmniej dzień przed! Najpierw chciałam zrobić taki jakby klasyczny, wegański biszkopt z aquafabą, który na pewno większość blogosfery (szczególnie tej wegańskiej) zna. Wiecie na pewno, że świetnie zastępuje ona pianę z białek w ciastach, deserach i bezach (moja pavlova od dawna jest na blogu). Zresztą skupię się na niej trochę bardziej w najbliższym czasie i pokażę Wam jeszcze kilka fajnych deserów z jej udziałem, które w mojej kuchni zagościły na dobre, a których nie było jeszcze na blogu. Wracając do tematu tortu – nie zrobiłam jednak blatów typowo biszkoptowych, ponieważ te na bazie aquafaby są bardzo kapryśne. Raz wychodzą, raz nie. Raz wyrastają pięknie i równiutko, innym razem na środku mają dziurę. Potrzeba do nich trochę wprawy. Aby Was nie zniechęcać do wegańskich ciast, postanowiłam pokazać Wam przepis na bardzo proste blaty tortowe, które możecie upiec nawet 2-3 dni przed składaniem tortu, nie kruszą się, są wilgotne, idealne do tortu. 🙂
Jeśli chcecie upiec biszkopt kakaowy, do podanego niżej przepisu wystarczy dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Swój biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 18cm. Tort jest zarówno wegański jak i bezglutenowy.
Wkrótce na blogu pojawi się również przepis na wegański wariant batonika snickers.
Już bez przedłużania. Zapraszam na wegański tort snickers. 🙂
Wegański biszkopt
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- pół szklanki ksylitolu (lub innego cukru)
- pół szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Mąki z sodą przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać płynny olej kokosowy. Do mleka roślinnego dodac sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wlać do miski z mąką i cukrem, wymieszać wszystko razem mikserem (krótko, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną tortownicę, piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.

Masa “karmelowa”:
- 150g daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać masło orzechowe i mleko, zblenderować wszystko na gładką masę.
Krem czekoladowy:
- pół puszki mleka kokosowego (pełnotłustego, puszka 400ml)
- 50g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)
- 2 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do lodówki na całą dobę. Po tym czasie masę wyjąć i ubić jak bitą śmietanę.
Jeśli boicie się, że masa jest za rzadka, dodajcie do łyżkę zmiksowanych w młynku do kawy nasionek chia i wstawcie na godzinę do lodówki.
Ponadto:
- masło orzechowe z kawałkami orzechów
- coś na wierzch do dekoracji (orzeszki ziemne, domowy snickers itd)
Składanie tortu:
Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, dolny blat posmarować masą karmelową, na którą położyć blat posmarowany masłem orzechowym (masłem do masy karmelowej), czynność powtórzyć, przykryć 3 blatem. Ma to wyglądać tak:
biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt. Z wierzchu i po bokach tort pokryć kremem czekoladowym.

Gotowy tort udekorować orzeszkami lub kawałeczkami domowego snickersa. 🙂
Przechowywać w lodówce. najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂







prosze o przepis na tego domowego snicera co jest na gorze tortu! 🙂
Będzie na blogu. 🙂 Postaram się jeszcze w tym tygodniu. 🙂 Tylko nowy sort do zdjęć zrobię 🙂
Snickers to mój ulubiony baton. Już się nie mogę doczekać, co zrobisz z okazji 300 lajków 😀
Poprzeczka pójdzie w górę. 😉 mam już kilka pomysłów, które na razie są ciągle w sferze planowania. 😉
Gratuluję 200 i życzę kolejnych 200 🙂 Co ja gadam kolejnych 2000 albo i 20 000 😀 Tort wygląda genialnie i wierzę, ze tak smakuje 🙂 No jak świętować to z klasą a ten tort tą klase ma 😀
Dziękuję bardzo! 🙂 Ale o tylu to nawet nie marzę 🙂 Jestem zadowolona, że mam już tyle osób, które lubią moją stronę, chociaż w żaden sposób nigdzie się nie udostępniam, nie proszę też nikogo o to, ani nie każę nikomu tego robić np podczas konkursów. Cieszę się, że te osoby same od siebie polubiły mojego bloga i w jakiś sposób sa ze mną codziennie, czytają moje posty 🙂
Widzisz wybiłaś się na tle innych 😀 Strona jest świetna a Ty masz świetną osobowość, więc się nie dziw ♥
Och Beatko dziękuję bardzo, ale już mi tak nie dosładzaj bo cukrzycy dostanę! 🙂
Spokojnie cukrzyca Tobie nie grozi 🙂 Słodyczy nigdy za wiele 😉
Padam na kolana i daję Ci pokłony! Ten tort jest niesamowity! Snickersa kocham, to chyba jeden z lepszych batonów, a tort o tym smaku? I to wegański?! Miłość od pierwszego wejrzenia 😀
😉 Snickers to i mój ulubiony baton, a teraz jeszcze wydali go w ciemnej czekoladzie.. Musiałam coś zrobić, żeby przypomnieć sobie ten cudowny smak 😉
Ten w ciemnej czeko jest najlepszy! Kupiłam chyba 10 sztuk na zapas 😀
Zgadzam się w 100% Natalko! Tez muszę sobie nakupić, jakby go chcieli wycofać! 🙂
Prezentuje się przepysznie 🙂
smakuje również 🙂
Rezprezentuje się iście królewsko! Świetna robota! <3 Takich nagród za lajki chce więcej 😀 Kocham snikersa ale w Twoim wydaniu jest niesamoiwty! Chce pragnę, aż zatopić w nim swoje ząbki… jak ta osóbka czająca się na zdjęciu 😀 Która to pociecha? 🙂
to ta 3 letnia potwora 😉 Wyżerała z drugiej strony krem czekoladowy 😛
Hahaha moja krew 😀
Jesteśmy bardzo ciekawe biszkoptu! Kilka razy próbowałyśmy upiec wegański jednak były… słabe 😛
Dlatego nadal wykorzystujemy jajka ale ciągle myślimy nad ich zastąpieniem.
Pod koniec lutego będziemy mieć więcej czasu w rodzinnym domu (piekarnik!) więc mamy nadzieję, że będziemy mogły pochwalić się wegańskim biszkoptem 😉
Generalnie cały tort wygląda mega apetycznie 😀
to właściwie nie jest biszkopt, jest bardziej wilgotny, i taki idealny do tortu. Taki typowy biszkopt robię na bazie aquafaby 🙂
Tak, widać, że jest taki wilgotny ale może zastąpić biszkopt 😉
A masełko od Primaviki ma ciekawy smak 😉
🙂 To prawda, bardzo specyficzny, dlatego pasowało mi do tego ciasta. 🙂
Jakie to musiało być pyszne !! 🙂 Wszystkie warstwy brzmią cudownie, więc wyobrażam sobie to połączenie 😀
Gratuluję 200 lajków 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Jest boski! 😀
dziękuję bardzo! 🙂
ale pyszności 🙂 medal dla Ciebie za pomysł 🙂
dziękuję bardzo! 🙂
Pyszny torcik, aż ślinka cieknie. Za Snickersem nie szalałem, ale torcik – dlaczego nie. 🙂
Taki torcik zasmakuje nawet osobom, które za odpowiednikiem w postaci batona nie przepadają 🙂
Wow! Rewelacja :))) już drukuję przepis.
Koniecznie daj znać jak wyszedł i czy smakował. Pozdrawiam!
Zrobiłam dzisiaj biszkopt z tego przepisu ze śliwkami, i wyszedł pyszny!! Pozdrawiam, super przepis 🙂
bardzo się cieszę 🙂