Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Miody z ekologicznej pasieki

Miody z ekologicznej pasieki
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Warto wprowadzić miód do codziennego menu.

rzad-II-3

Słodki, gęsty, o naturalnej barwie, zdrowy i ekologiczny – taki miód powstaje w rodzinnej pasiece Jerzego Bańkowskiego w Korzenicy.

rzad-III

Kilka słów o właścicielu:

Pasiekę traktuję jako własny sposób na życie – jako życiową pasję. Praca przy pszczołach pozwala mi „zresetować się”, naładować akumulatory. Jadąc do pasieki, to tak jakbym przenosił się w inny wymiar czasowy. Gdzie nie ma internetu i innych środków przekazu a telefon traci zasięg. Zapominam o życiu w dużym tempie, po prostu czas zatrzymuje się w miejscu. Mając określoną wiedzę na temat biologi – funkcjonowania pszczół, znając ich zachowania oraz rozumiejąc całość pracuję przy pasiece z ogromną satysfakcją.

Potwierdzeniem wyjątkowości moich miodów i produktów pszczelich jest fakt, że Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski posiada trzy najważniejsze świadectwa jakości i certyfikaty: CERTYFIKAT ZGODNOŚCI (ekologiczny), wpis na LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH oraz Świadectwo Jakości „CHRONIONĄ NAZWĘ POCHODZENIA”, do uzyskania których należało przejść żmudny i długi proces weryfikacji przez odpowiednie jednostki potwierdzające najwyższą jakość pozyskiwanych produktów. Śmiało można stwierdzić że są to „PRODUKTY PREMIUM”

rzad-VII

Oprócz tradycyjnego miodu pan Jerzy produkuje też miód ekologiczny, potwierdzony odpowiednimi certyfikatami certyfikatami. Pasieka ekologiczna wiąże się ze spełnianiem wielu warunków. Ważnym z nich jest lokalizacja pasieki. Pasieka ekologiczna musi być położona tak, by w promieniu 3 km, źródłami nektaru i pyłku, były rośliny uprawiane metodami ekologicznymi lub roślinność naturalna. Ule muszą być drewniane, a wosk pszczeli musi pochodzić z jednostek produkcji ekologicznej.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

W pasiece pana Jerzego, która ma swój wyjątkowy mikroklimat oraz wyjątkowo różnorodną roślinność, powstaje wiele gatunków i rodzajów miodów. Dzięki uprzejmości Pana Jerzego dostałam do spróbowania wszystkie dostępne warianty smakowe (miałam wczoraj i dzisiaj bardzo słodki-miodowy dzień, o każdym smaku napisałam Wam od siebie kilka słów):

SAM_6220

Nektarowo – spadziowy

Jest to miód powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej lub liściastej. Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne miodów. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach serca.

Smak: miód ma lekko korzenny zapach, słodki smak, z delikatną goryczką. Po jasnym kolorze miodu widać, że jest to spadź liściasta Tutaj mamy do czynienia z miodem spadziowo-nektarowym, który jest wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin. To unikalne połączenie tworzy smak jedyny w swoim rodzaju  – zarówno pod względem smaku, jak i zapachu czy koloru. Jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego (o którym niżej) i oprócz aromatu żywicznego można w nim wyczuć także aromat kwiatowy. Naprawdę pyszny! W dodatku co widać na załączonym zdjęciu jest podzielony na dwie części, więc możemy spróbować każdego z osobna (super rozwiązanie, gdyż nie każdemu podchodzi smak miodu ze spadzi liściastej).

Wielokwiatowy kremowany
Pochodzi z kwiatów roślin rosnących na ekologicznie czystych polach, łąkach i lasach. Uzyskujemy go przez kremowanie, czyli mieszanie kilka razy dziennie, aby zapobiec krystalizacji. Miód kremowany wielokwiatowy stosuje się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa i katar sienny.

Smak: Ten miód ma konsystencje masła, jest bardzo puszysty. Słodziutki, delikatny w smaku. Najlepszy po prostu rozsmarowany na świeżym chlebku.

Leśny z Korzenicy wielokwiatowy nawłociowy

Wytwarzany z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub “złotą rózgą”, dość szybko krystalizuje. Posiada dużo rutyny i kwertycyny.  Jest polecany w leczeniu nerek, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, stawów.

Smak: Jego smak jest słodki, o wyraźnej gorzko, cytrynowej nucie. Ma bardzo przyjemny zapach.

Leśny z Korzenicy wielokwiatowy z lipą

W praktyce czysty miód lipowy jest bardzo trudny do pozyskania, gdyż w Polsce nie ma wystarczająco dużych skupisk drzew lipowych. W większości przypadków otrzymuje się miody mieszane, powstające częściowo z nektaru lipy. Jest znany dzięki swoim walorom odżywczym oraz wysokiej aktywności bakteriobójczej.

Smak: Ten miód ma delikatny kwiatowy zapach i bardzo bogaty smak. Jest słodki i łagodny w smaku, a dodatek lipy dodaje mu mu lekkiego,ostrego kopa. 🙂

Spadź Iglasta

Zwana także rosą miodową, jest słodką wydzieliną owadów – mszyc, czerwców i miodówek, żerujących na świerkach, jodłach, modrzewiach, sosnach. Stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego. Polecany dla dzieci.

Smak: Smak tego miodu jest bardzo delikatny, jest delikatnie słodki. Jest również dużo gęstszy, bardziej klejący i cięższy od miody nektarowego. Można w nim wyczuć nutę żywiczną, jest odrobinę cierpki.

Gryczany

Zaleca się go przy leczeniu schorzeń układu krążenia, przyśpiesza gojenie złamanych kości, działa antymiażdżycowo.

Smak: Miód ma barwę mocnej herbaty i bardzo charakterystyczny zapach (kwiatu gryki).  Ma mocny, lekko piekący smak, dzięki czemu świetnie podnosi walory smakowe wypiekom cukierniczym (np. piernik) jak również pitnym miodom.

 

rzad-III-1

Zamawiając miód z tej pasieki, dostajemy ten prosto z ula. Zamówienia można składać poprzez formularz zamieszczony na stronie pasieki.

http://www.miod-ekologiczny.pl/

Wyroby Pana Jerzego są również dostępne w sklepach z żywnością ekologiczną oraz w sieci sklepów Carrefour.

Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda praca w pasiece, produkcja miodu zapraszam Was do obejrzenia filmu:

 

Jak widać warto jest jeść miód. DOBRY miód. Zresztą jest nawet takie powiedzenie: Kto miód łyka, jak koń bryka. 🙂

A jaki jest Wasz ulubiony miód?

Wszystkie zdjęcia (poza jednym) pochodzą ze strony producenta

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


11 thoughts on “Miody z ekologicznej pasieki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.