Domowy zakwas buraczany

Domowy zakwas buraczany
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Domowy zakwas buraczany

Zakwas idealnie nadaje się  do picia w chłodne wieczory, jest idealny do przygotowania barszczu wigilijnego z uszkami, lub po prostu na obiad z pasztecikiem lub krokietem. . 🙂

Poza tym nie wiem czy wiecie, ale taki domowej roboty zakwas wspaniale wzmacnia krew i odporność. Jest również naturalnym napojem energetycznym.

Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. Po co na wigilijnym stole stawiać dania z koncentratu, saszetki, albo co gorsza kartonu? w Dodatku ze zbędnymi polepszaczami smaku?

SAM_5864

Domowy zakwas buraczany

Składniki:

  • 2 lub 3 dorodne buraki
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 szklanki gorącej wody
  • przyprawy : pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk)
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Czosnek obrać. Wziąć duży słój, układać w nim na przemian buraka z czosnkiem i przyprawami (oprócz soli).

Na wierzch zakwas nasypać sól, zalać wszystko gorącą wodą. Słoik przykryć ściereczką i odstawić na tydzień.

Po tygodniu gotowy zakwas zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą i przelać do butelek. Tak przygotowany zakwas można przechowywać do 3 tygodni.

SAM_5850

SAM_5851

SAM_5853

SAM_5858

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


6 thoughts on “Domowy zakwas buraczany”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


%d bloggers like this: