Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą

Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą

Weekend z córą spędziliśmy bardzo pracowicie. Piekłyśmy 3 rodzaje ciastek na przedszkolny kiermasz świąteczny, pierniki, domek z piernika i jadalne ozdoby na choinkę – laski Świętego Mikołaja.

Dzisiaj zostało wszystko popakować i przetransportować do przedszkola. 🙂 Więc tak na szybko przepis na jedne z ciasteczek, bardzo aromatyczne, pozostawiające w ustach przyjemny, świeży oddech. Nie za słodkie, kruche, bardzo dobre. Zostawiłam kilka do zdjęć, reszta już zapakowana. Przed świętami na pewno jeszcze je upiekę. Tym bardziej, że ciasteczka mogą poleżeć w puszce do 2 tygodni, więc można je już upiec i niech sobie czekają, o ile doczekają. 🙂 Polecam.

SAM_5837

Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą

Składniki (na około 100 ciastek):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (można dać pszenną)
  • 3 łyżki suszonej mięty (w lecie można dać świeżą)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • pół szklanki ksylitolu zmielonego na puder
  • skórka starta z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.

Mąkę z miętą wymieszać.  Dodać skórkę z cytryn, wrzucić wszystko do masy maślanej, zmiksować.

Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3-4 cm. Każdy szczelnie owinąć folią lub papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na godzinę.

Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości około 4-5 mm.  Położyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia w małych odstępach. Piec około 12  – 15 minut w 180ºC (do  lekkiego zrumienienia brzegów – ciasteczka mają być blade takli ich urok), wystudzić.

SAM_5839

SAM_5844

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


19 thoughts on “Miętowe ciasteczka z cytrynowa nutą”

    • Jakieś trzy zostały. Reszta już w przedszkolu.Ale będę jeszcze piec przed Świętami to się nie martw! Idę szykować Ci śniadanie! 😉

    • Powiem Wam, że ja za miętą właśnie nigdy nie przepadałam. Aż w tym roku zaczęłam używać takiej świeżej z ogródka do zup, sosów. Dlatego teraz postanowiłam zmierzyć się z tą suszona, stąd ostatnio często jest używana w przepisach. Te ciasteczka mi bardzo zasmakowały. Ale zamiast mięty można tu użyć herbaty czarnej lub zielonej. Oba warianty przetestowane i pyszne. 😉

  • Bardzo ciekawi mnie smak tych ciastek! 🙂 Bardzo lubię cytrynowe ciastka ale także miętę – mam swoją małą parapetową hodowlę i już ususzoną własną miętę w słoiczkach… może spróbuję je zrobić, żeby przekonać się co do tego połączenia. 🙂
    Dziękuję bardzo za inspirację, chętnie wypróbuję ten przepis. 🙂
    Pozdrawiam ciepło! 😀

    • Akurat miałam mix mąka ryżowa i owsiana plus skrobia kukurydziana i ziemniaczana. Ale ciastka piekłam już też w wersji gryczano-ryżowej, na gotowych mixach, na mace kukurydziano-owsianej i zawsze wychodzą. 😉

      • Dzięki. W lutym mam trochę urlopu wypróbuję. Jedna prośba jeśli dajesz przepis z mąką bg lub możliwością zamiany pszennej na bg warto podać jaka to mąka. Maki bg zachowują się różnie w wypiekach i nie zawsze każda się sprawdzi w danym przepisie. Szkoda mi pieniędzy i czasu na eksperymenty i wtedy rezygnuję z przepisu. A szkoda bo masz fajne pomysły.

        • dzięki za zwrócenie uwagi (zazwyczaj podaję), ale w tym przepisie użyłam już chyba każdej mąki bezglutenowej, jednak najbezpieczniejsza będzie ryżowa-gryczana, migdałowa lub owsiana. Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.