Pieguski

Pieguski
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)
Każdy Mikołaj ciężko pracuje roznosząc prezenty wszystkim grzecznym dzieciom. Zasługuje na mała przerwę i posiłek jakim tradycyjnie jest porcja ciasteczek i szklanka zimnego mleka. Jak ciasteczka dla Mikołaja, to tradycyjne pieguski. Przepis na te ciasteczka mam w swoim zeszycie już od lat i piekę je co roku w ilościach można powiedzieć hurtowych. Często dodaję do nich rodzynki, kokoski, orzechy włoskie za każdym razem zastępuję innymi (pekan, nerkowcami, laskowymi, itd), czasami tez mieszam je wszystkie razem. 🙂 Tak samo ma się sprawa z czekolada, ja zazwyczaj używam gorzkiej, ale możecie równie dobrze dodać mleczną, białą, a nawet pomieszać wszystkie razem (grunt, żeby były bez nadzienia). Zrobiłam w przepisie małą modyfikację, zamiast cukru użyłam ksylitolu a zamiast mąki pszennej – bezglutenowej. Wy możecie oczywiście użyć dowolnego cukru (kryształu, trzcinowego) oraz mąki pszennej. Myślę, że takie ciasteczka posmakują nie tylko Mikołajowi. U nas lubią je wszyscy. I mali i duzi. 🙂 W środku pozostają miękkie, najlepiej smakują oczywiście z mlekiem. 🙂 Z podanego przepisu wychodzi 25 solidnych ciastek (jak będziecie robić kulki orzecha włoskiego to może wyjść nawet 30 kilka, my wolimy takie solidne ciacha). 🙂 Zapraszam do pieczenia! Naprawdę warto.
Jeśli chcecie zrobić inne ciasteczka dla Mikołaja to zapraszam:
  • Amerykany (klik)
  • Czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy (klik)
  • Oponki (klik)
  • Kruche rożki (klik)
SAM_5465
Pieguski
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki (bezglutenowej lub pszennej)
  • 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie cukru białego)
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka grubo pokrojonych orzechów
  • 1,5 tabliczki czekolady
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ew. kokos, rodzynki, inne bakalie

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sodę, sól i ucierać. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i orzechy. Wymieszać wszystko razem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe), kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach i lekko rozpłaszczać. Piec 10-12minut w 180st (termoobieg) aż ich brzegi się lekko zarumienią. Ściągać delikatnie łopatką (są bardzo miękkie), i studzić na kratce. Po wystygnięciu lekko stwardnieją.

 

SAM_5477

SAM_5482

SAM_5479

SAM_5476

SAM_5484

SAM_5485

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


12 thoughts on “Pieguski”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.