Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa do piernika. Nie ma się co oszukiwać. W kalendarzu pojawiła nam się już grudniowa kartka. A co za tym idzie czas zaczyna gonić. Do Świąt zostało już co raz mniej czasu. Trzeba zacząć piec pierniczki, piernik staropolski już sobie spokojnie leżakuje.
Warto zrobić sobie domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Poza tym nie posiada zbędnych zapychaczy jak kakao, maka czy cukier, które często występują w tych gotowych mieszankach. Przyprawę możecie wykorzystać nie tylko do piernika czy pierniczków, ale również do grzańca, likieru, zimowej konfitury, czy pralinek.
Jeśli chcecie przygotować taką domową mieszankę do piernika, nie musicie mieć nawet młynka do kawy. Zawsze możecie użyć przypraw już zmielonych, ważne tylko aby były świeże i wysokiej jakości (ja w takie zaopatrzyłam się w tym roku w Ecoblik (klik) i jestem bardzo zadowolona, ponieważ są naprawdę dobrej jakości i mają piękny, mocny aromat. Oprócz tych w proszku użyłam też kilku składników, które zmieliłam sama (właściwie to córa, która miała z tego dużo frajdy, w ręcznym młynku). Składniki dodaję oczywiście na oko, zachowując jedynie proporcje. Możecie wypróbować swoje proporcje i zrobić taka przyprawę jaką lubicie. 🙂
Domowa przyprawa do piernika
Składniki:
- 50 g kory cynamonu,
- 20 g suszonego imbiru,
- 15 g goździków,
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu,
- 10 g gałki muszkatołowej,
- 10 g ziela angielskiego,
- 10 g czarnego pieprzu,
- 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy, zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dosyć ostra, więc jeśli chcecie to pieprzu dajcie mniej lub w ogóle go pomińcie.
A gdzie “użyć dłoni księżniczki” w sposobie wykonania? Pominęłaś najważniejszy szczegół!
no wiesz, nie każdy ma w domu taką księżniczkę z krzywo pomalowanymi paznokciami, to nie mogłam jej użyć.. ale wcisnęłabym ją gdzieś w całość, jako pomocnik równocześnie mielący 🙂
nieeeeeeeeeee…. przyprawy korzenne to zło! Musisz być bardzo dzielna, a Twoja córa po Tobie, że podjełyście się tak ciężkiego zadania! Szacun xDD
a tam 😛 My lubimy pierniki! a ja to wręcz uwielbiam <3 Nawet do kawy sobie sypię taką przyprawę :) takie korzenne latte.. pychotka!
Kiedyś zrobiłyśmy domową przyprawę ale nie wyszła taka jak lubimy 😛 Czegoś było za dużo i czegoś za mało. Teraz używamy tej z firmy Kotayn bez zbędnych dodatków jak mąka pszenna czy cukier i smaki są akurat wyważone tak jak lubimy 🙂
też bardzo lubię przyprawy tej firmy, ale uwielbiam przyprawę do piernika i tej firmy Kotanyi do samego piernika musiałabym kupić ze 4, a gdzie reszta wypieków na święta? Gdzie przyprawa do latte? 🙂 Musiałabym wykupić chyba cały kartonik z Kauflanda! 🙂
To tak jak my kupujemy cynamon xD
Cynamon to ja mogę do wszystkiego dodawać! 🙂
Super mieszanka. W małej ilości będzie świetnie smakować z kawą
w małej z kawa, a w dużej w pierniku staropolskim 🙂
Najcudowniejszy miks przypraw! <3
Oj prawda. Idealny do wszystkiego kawy, ciastek, owsianki, piernika.. 🙂