Bezglutenowe Amerykany

Bezglutenowe Amerykany
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Dzisiaj zapraszam Was na Bezglutenowe Amerykany, miękkie, okrągłe, z wyczuwalną nutą waniliową, oblane pysznym, cytrynowym lukrem. Jednak nie takie jakie znacie z cukierni.. Moje są w wersji małych ciasteczek, nie zawierają amoniaku, są upieczone na mące bezglutenowej, no i nie ma w nich cukru tylko ksylitol. Z podanych proporcji wychodzi 12 amerykanów (wielkości takiego większego biszkopta).

SAM_5344

 

Bezglutenowe Amerykany

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 500g bezglutenowej mieszanki mąk
  • 3/4 szklanki ksylitolu (klik)
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • dodatkowo esencja waniliowa

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (z ksylitolu)
  • gorąca woda
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski wbić jajka, wlać mleko i zmiksować. Mąkę przesiać, dodać cukier i proszek, wymieszać a następnie wsypać do masy jajecznej. Zmiksować. Na koniec wlać wystudzone masło i esencję waniliową i ponownie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią ciasto w dosyć dużych odstępach.

Piec przez około 12 minut w temperaturze 180ºC (termoobieg)

Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony.

SAM_5337

SAM_5349

SAM_5353

SAM_5356

SAM_5381

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


17 thoughts on “Bezglutenowe Amerykany”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.