Ryż z pomidorami i papryką – recenzja

Ryż z pomidorami i papryką – recenzja
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Firma SyS to rodzinna firma, założona w 1990 roku. Warzywa używane podczas produkcji dań są uprawiane i suszone nieopodal niewielkiej wsi Zamiechów, na czarnoziemach Podkarpacia. Założyciele szczególną wagę przykładają zarówno do smaku, jak i wartości odżywczych warzyw, gdyż jak twierdzą sami uwielbiają jeść smacznie i zdrowo,

Pomysł na Dania Babci Zosi wyrósł z chęci połączenia tradycyjnych przepisów babcinej kuchni z zabieganiem dzisiejszego świata. Stworzyli dania, które składają się wyłącznie z produktów naturalnego pochodzenia i jednocześnie są proste w przygotowaniu.

Chciałam Wam dzisiaj opowiedzieć o jednym z ich produktów, którego już spróbowała, wiem z czym i jak to się je. 🙂

Ryż z pomidorami i papryką.

SAM_5141

To wspaniałe danie, do którego inspiracją była potrawa kuchni hiszpańskiej, znana na całym świecie pod nazwą paella. Babcia podaje ja jako danie główne z dodatkiem drobiu lub z kiełbasą, a wnuki uwielbiają połączenie z owocami morza.

Opakowanie:

Opakowania dań Babci Zosi podbiły moje serce jak tylko je zobaczyłam.

Nie tylko moje zresztą jak się okazało. Opakowania firmy SYS w 2012 roku zdobyły Nagrodę Rynku Spożywczego „Dobry produkt – wybór ekspertów” w kategorii w kategorii funkcjonalność opakowania i design.

Są one kartonowe, na każdym znajduje się rzetelny opis, dokładnie wymieniony skład, wartości odżywcze, proponowany sposób podania. Opakowania są naturalne, proste i czytelne. Są również bardzo stonowane jeśli chodzi o kolory, co jest ich dużym atutem. W środku znajdują się dwie torebki, każda to porcja dla dwóch osób. Bardzo wygodne rozwiązanie.

SAM_5117

SAM_5123

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Według BABCI:
1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu. Mieszając doprowadź do wrzenia.
1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

Według WNUKA
1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.

Propozycja serwowania:

Pokrój 20 dkg kurczaka w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pokrojony ząbek czosnku oraz kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok 5 minut. Wymieszaj z ugotowaną potrawą. Smacznego!

Jak ja przygotowałam ryż?

Ryż dostałą córa do przedszkola na obiad, więc za dużo z nim nie kombinowałam. Poza tym było to też moje pierwsze podejście z produktem, zresztą z tego typu daniami w ogóle. W swojej kuchni korzystam raczej ze świeżych produktów i gdyby nie skład Dań Babci Zosi, to na pewno bym na nie nawet nie spojrzała. Ale o tym za chwilę.

Ryż przygotowałam więc po prostu według sposoby babci (nie wiem, ale jakoś to gotowanie w mikrofalówce, mnie nie przekonuje, ciągle mówi się przecież o szkodliwości promieniowania itd.).

Do ryżu podałam domowe, pieczone w piekarniku, nuggetsy z indyka i miałam gotowy, pełnowartościowy obiad dla mojej 3-latki. 🙂

SAM_5133

SAM_5139

Skład:

ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).

Masa netto: 250 g

Wartość odżywcza w 100g gotowego dania:

Energia 1430 kJ (342 kcal)

Białko 10,1 g

Węglowodany 71,8 g

Tłuszcz 4,9 g

Moja opinia:

Jednym opakowaniem spokojnie mogą najeść się dwie osoby (z jakimiś dodatkami oczywiście, nie samym). Bałam się, że warzywa pozostaną chrupiące (suche), nic takiego się nie stało. Ryż był idealnie ugotowany, nie sklejał się (nawet na drugi dzień jest pyszny). Był również idealnie doprawiony (stosowałam zalecenia babci Zosi). Mój mały przedszkolak, który ryż zjada tylko na słodko, zjadł całą porcję (a to jest dla mnie najlepsza opinia). Gdyby nie było to smaczne to bym tego nie zachwalała. A tutaj, nie dość, że torebka kosztuje nieco ponad 5 zł, to jeszcze oszczędzamy czas, nie musimy brudzić niepotrzebnych garów.. No dla mnie bomba!

Na ile oceniam?

Nigdy nie pomyślałam, że dam jakiemuś daniu instant tak wysoką note. Ba, nie myślałam nawet, że takie danie kiedykolwiek się tu pojawi, lubię takie miłe niespodzianki i nie mogę doczekać się pozostałych produktów. Ja już wiem, że ryż z pomidorami kupię jeszcze nie raz, bo chcę z nim poeksperymentować w kuchni. 🙂

daję: 9/10! (odejmuję tylko za ilość warzyw, chciałabym żeby było ich troszkę więcej no i jeszcze gdyby ryż był brązowy… byłoby idealnie!)

 

Jeśli chcecie zobaczyć pozostałe produkty to zapraszam Was na stronę:

Dania babci Zosi – witryna internetowa

oraz na Fanpage, na którym pojawiają się smakowite przepisy na dania z wykorzystaniem produktów Babci Zosi:

Dania Babci Zosi – facebook

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


13 thoughts on “Ryż z pomidorami i papryką – recenzja”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.