Ryż na mleku roślinnym

Obiecałam przepis z użyciem mleka sojowego (klik), trochę przeliczyłam się z czasem (weekend to u mnie świętość, spędzam czas z rodziną i najczęściej nie dodaję wpisów, chyba, że napiszę i zaplanuję je wcześniej). Zrobiłam póki co tylko ryż na mleku roślinnym z błyskawiczną konfiturą z jabłek z cynamonem. Pyszne i pełnowartościowe śniadanie dla całej rodziny. Będzie to takie zwieńczenie akcji na bezglutenowe śniadanie dla dziecka (klik), która dzisiaj wieczorem się kończy. 🙂 Na dniach będzie więcej przepisów na bezglutenowe i wegańskie wypieki, na przemian z recenzjami oczywiście. 🙂
Ryż na mleku roślinnym
Składniki:
- 400ml mleka roślinnego
- 100g ryżu
- odrobina wody
- 2 jabłka
- łyżka masła
- cynamon
- syrop z agawy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę i mleko, zagotować, wsypać ryż. Gotować na małym ogniu, często mieszając.
Po 10 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut (zostawić pod przykryciem), aby ryż wypił resztę mleka.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na maśle, doprawić cynamonem.
Ryż dosłodzić syropem z agawy, wymieszać, nakładać do miseczek, na wierzch nakładać konfiturę z jabłek. I wcinać pyszne, pełnowartościowe, ciepłe śniadanko. 🙂
Słodkie wspomnienia 🙂 ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem to smak dzieciństwa, tylko, że kiedyś napój roślinny dla mamy czy babci był abstrakcj ą: )
no niestety. Ale taki na mleku z odrobiną kremówki też ma swój smak! ♥
Widzę tę konfiturę i myślę tylko o domowych puszystych naleśniczkach! <3
w naleśniczkach jedliśmy dzisiaj! 🙂
Ja kocham ryż na mleku! Tego domowego nic nie przebije 😉
Od czasów obowiązkowych posiłków na stołówkach różnego typu to danie wywołuje u mnie szereg niefortunnych skojarzeń 🙂 Czyli najwyższa pora by przełamać ten stan i wkroczyć w rzeczywistość nowych wspomnień. Może wyjdzie z tego doskonałe, rozgrzewające, po treningowe śniadanie na najbliższe miesiące 😀 W związku z tym pytanie. Czy można ten ryz przygotować dzień wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem?
oczywiście! ja tak robię cały czas (najczęściej gotuję większą porcję i codziennie jem z czym innym) 🙂 Przy odgrzewaniu, jak zrobić się za bardzo zbity lub suchy, dolać mleka i go trochę wymieszać (czasami pomaga też tłuczek do ziemniaków, aby rozdzielić grudki) 🙂
ryż na mleku moja bajka! Kocham gotowane śniadania <3 Ale na mleku takim nie jadłam 🙂 Czas z rodziną czas święty ^^
oczywiście! 🙂
Oho! 😀 Ostatnio, (aż w poniedziałek), robiłam taki ryż. 😀 Z małymi zmianami, ale też cynamonowo, Mmmm. 😀
pycha śniadanie na takie mroźne poranki! 🙂