Domowe mleko sojowe

Bardzo często korzystam z różnych mlek roślinnych. Do tej pory je kupowałam, bo nie wiedziałam jak łatwo i tanim kosztem można zrobić je w domu. Przykładowo litr domowego mleka kokosowego kosztuje nas 3-4zł. A prostym i tanim sposobem możemy przygotować w domu również pozostałe mleka roślinne: sojowe , ryżowe z ulubionymi dodatkami, z orzechów laskowych, migdałowe, gryczane, jaglane. Możemy tworzyć roślinne mleka czekoladowe, waniliowe, bananowe, malinowe, truskawkowe, itd, słowem wszystkie na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na domowe mleko sojowe. Do przygotowania go będziecie potrzebować tylko dwa
składniki:
- 1 szklanka soi
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Soję namoczyć na noc. Rano wylać wodę, przepłukać ziarna, dolać 1 szklankę świeżej wody i zblenderować wodę z soją na gładko. Dolać pozostałą ilość wody (3 szklanki) i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut. Mleko często mieszać, żeby nam nie wykipiało. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia odcedzić przez gazę i mamy! Domowe mleko sojowe. Możecie je przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie wyrzucajcie tego co zostanie po odcedzeniu, jest to tzw okara, którą można wykorzystać w kuchni. Jak? Pierwszy sposób na jej wykorzystanie już niedługo! 🙂 Róbcie mleko, przyda się do przepisów w najbliższych dniach. 🙂 Na razie z jego użyciem możecie wykonać: pudding jaglany (klik ), pudding chia (klik), pudding cytrynowy (klik), panna cotta (klik)
Ano właśnie… nie kupuję, bo drogie, choć czasem mnie kusi, żeby poznać smak takich bajerowych mlek z działu ekologicznego. Kiedyś się do Ciebie wproszę na szklaneczkę 🙂
a zapraszam, zapraszam, ale to może lepiej na migdałowe. Najpyszniejsze po kokosowym. Albo z orzechów laskowych 🙂
Ja chyba jednak wolę kupić, bo piję tylko ja, a takie szybciej się psuje 🙁
zawsze możesz zrobić z połowy (wyjdzie trochę więcej niż pół litra) w 3-4 dni chyba wypijesz? 🙂
Sojowe niekoniecznie ale ryżowe bardzo chętnie zrobimy…. kiedyś 😛 Tak naprawdę mamy je zrobić już chyba od roku ale jakoś nie możemy się za nie zabrać xD
ja mam zamiar zrobić wszystkie 🙂 szczególnie migdałowe i z orzechów laskowych. Ale kokosowe, owsiane, ryżowe i jaglane też się pojawią 🙂
wow nie miałam pojęcia, że je się tak przygotowuje 🙂 Średnio za soją przepadam, ale popiłabym to mleczko, upne miałam tylko raz okazję ^^
jest kilka sposobów 🙂 Ten wydał mi się najprostszy na domowe warunki 😉
Zawsze kusiło mnie zrobienie własnego mleka roślinnego. Chyba trzeba te myśli zamienić w końcu w czyny.:DD
polecam. 🙂 sugeruję zacząć od kokosowego lub ryżowego 😉 sojowe ma bardzo charakterystyczny smak, zależy jakich ziaren użyjemy. 🙂
Choć korzystam na co dzień z krowiego mleka, to sojowego domowej roboty z chęcią bym się napiła.
bardziej polecam smaki: kokosowe, migdałowe, o smaku orzechów laskowych. 🙂 Bardziej neutralne w smaku są: ryżowe i owsiane. Sojowe ma bardzo specyficzny smak ale ja je uwielbiam do kawy 🙂