Sernik kajmakowy

Nie przepadamy za sernikami.. ani ja ani mąż, więc nie często je piekę. A już broń Boże nie dawajcie mi nigdy sernika z rodzynkami! Jest dla mnie torturą. Serniki piekę tylko na większe imprezy, gdzie z góry zaznaczam, że sernik musi zniknąć cały, bo inaczej zapakuję go gościom na wynos! 🙂 Zupełnie inaczej ma się sprawa z tym ciastem. Dzisiejszy sernik kajmakowy jest inny. bardzo smakował wszystkim gościom. Ma słodko-słony smak, jest bardzo kremowy, delikatnie słodki i ma piękny kolor.
Jeszcze tak à propos zdjęć – powtarza się tutaj sytuacja analogiczna do ciasta słonecznikowego, zostały resztki. Ale obiecałam gościom, że dodam w najbliższym czasie przepisy na wszystkie 3 ciasta (szczególnie ten sernik właśnie), więc zdania muszę dotrzymać.
Przepis na sernik znalazłam u Magdy.
Sernik kajmakowy
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
Spód:
- 100g solonych orzeszków ziemnych
- 100g herbatników
- 50g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu (ew. zwykłego cukru)
- szczypta soli
Masa serowa
- 90g masła
- 100g ksylitolu (ew. zwykłego cukru)
- cukier z prawdziwą wanilią
- 4 duże jaja (lub 12 przepiórczych)
- 1 kg sera sernikowego w wiaderku
- 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub gotowana – klik- )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 200g kajmaku (pozostała część puszki)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Spód:
Wszystkie składniki rozdrobnić razem blenderem (lub w malakserze jeśli posiadacie), aż powstanie konsystencja tzw mokrego piasku, którą wyłożyć na dno lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 300g masy kajmakowej (reszta będzie potrzebna do polewy), jajka, ser i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Masa może wyjść naprawdę rzadka (zależy od sera), ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie zwarty i kremowy.
Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić – przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu ostudzić sernik w piekarniku (!) przy otwartych drzwiczkach.
Polewa:
Do rondelka włożyć masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewać mieszając aż powstanie gładka masa. Gotową polewę odstawić, aby ostygła i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, na wierzchu można posypać prażonymi płatkami migdałów. Włożyć ciasto do lodówki i dać mu odpocząć chociaż 2 godziny 🙂
Jak można nie przepadać za sernikami!!!!!!!!!!!!!!!!!! My je kochamy! Boziu ten sernik z kajmakiem i orzechami to po prostu kombinacja idealna dla naszych kubków smakowych 😀 Nic dziwnego, że wszystkim smakował i domagają się przepisu 😀
Wygląda smakowicie 🙂 U nas sernik jest z kolei prawie co tydzień więc z pewnością ten przepis też przetestujemy 🙂
Zapraszam i czekam na efekty 🙂
ja też nie przepadam za sernikami! Przybij piątkę kochana ^^ :* Ale są wyjątki: te na zimno z galaertką szczególnie mojej mamy, czekoladowy, z białą czekoladą i właśnie ten kajmakowy, nawet podobny przepis do tego co ja robiłam <3 Cudo polecam ^^ A goście mają z Tobą raj ^^
na zimno to nie sernik bo lubię 😛 często robię sama taką piankę owocową też (jagodowa najlepsza) na biszkopcie 🙂
hahaha dlatego pewnie mi smakuje 😀
Jak mi polejesz kajmakiem maliny albo lukrecję, też zjem. KOCHAM kajmak. A sernik… też kocham. I dlatego decyzja może być tylko jedna: jeść!
🙂 to nic tylko kupić Ci puszkę kajmaku, jak Ci coś nie będzie smakowało to polejesz kajmakiem i zjesz 🙂
Kajmakowy?! Zawsze, uwielbiam! 🙂
Ślinka leci! 😀 super ciacho 🙂