Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(1)

Nie przepadamy za sernikami.. ani ja ani mąż, więc nie często je piekę. A już broń Boże nie dawajcie mi nigdy sernika z rodzynkami! Jest dla mnie torturą. Serniki piekę tylko na większe imprezy, gdzie z góry zaznaczam, że sernik musi zniknąć cały, bo inaczej zapakuję go gościom na wynos! 🙂 Zupełnie inaczej ma się sprawa z tym ciastem. Dzisiejszy sernik kajmakowy jest inny. bardzo smakował wszystkim gościom. Ma słodko-słony smak, jest bardzo kremowy, delikatnie słodki i ma piękny kolor.

Jeszcze tak à propos zdjęć – powtarza się tutaj sytuacja analogiczna do ciasta słonecznikowego, zostały resztki. Ale obiecałam gościom, że dodam w najbliższym czasie przepisy na wszystkie 3 ciasta (szczególnie ten sernik właśnie), więc zdania muszę dotrzymać. 

Przepis na sernik znalazłam u Magdy.

SAM_4456

Sernik kajmakowy

Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):

Spód:

  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • 100g herbatników
  • 50g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ksylitolu (ew. zwykłego cukru)
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 90g masła
  • 100g ksylitolu (ew. zwykłego cukru)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 duże jaja (lub 12 przepiórczych)
  • 1 kg sera sernikowego w wiaderku
  • 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub gotowana – klik- )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 200g kajmaku (pozostała część puszki)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Spód:

Wszystkie składniki rozdrobnić razem blenderem (lub w malakserze jeśli posiadacie), aż powstanie konsystencja tzw mokrego piasku, którą wyłożyć na dno lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 300g masy kajmakowej (reszta będzie potrzebna do polewy), jajka, ser i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Masa może wyjść naprawdę rzadka (zależy od sera), ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie zwarty i kremowy.

Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić – przykryć go folią aluminiową.

Po upieczeniu ostudzić sernik w piekarniku (!) przy otwartych drzwiczkach.

Polewa:

Do rondelka włożyć masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewać mieszając aż powstanie gładka masa. Gotową polewę odstawić, aby ostygła i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, na wierzchu można posypać prażonymi płatkami migdałów. Włożyć ciasto do lodówki i dać mu odpocząć chociaż 2 godziny 🙂

SAM_4452

SAM_4457

SAM_4458

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


12 thoughts on “Sernik kajmakowy”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.