Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Syrop z pigwy

Syrop z pigwy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Syrop z pigwy

Dzisiaj mało kto hoduje pigwę.. Bo mało estetyczna, nie nadaje się bezpośrednio do spożycia, mało popularna..Owoce pigwy –  nazywane polskimi cytrynami mają mnóstwo witamin – zawierają między innymi magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B i C. Największym ich  atutem jest jednak ich  wspaniały smak – który kusi z daleka. Jeśli nie chcecie pigwy jeść to chociaż połóżcie sobie kilka dojrzałych owoców na parapecie, wspaniały zapach w domu murowany!

Z pigwy można wyczarować przeróżne nalewki, dżemy, soki, kompoty, można je piec w piekarniku z miodem jak jabłka, można robić musy do ciast, marmolady do ciasteczek, możliwości jest mnóstwo, jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia. To, że pigwa nie jest jadalna na surowo, nie oznacza, że jest niedobra, wręcz przeciwnie, ja w tym roku pierwszy raz sama robiłam syrop z pigwy (w planach już mam również nalewkę i pigwę do herbaty) i po prosty ZAKOCHAŁAM się w jej smaku. Syrop z pigwy, który chcę Wam dzisiaj pokazać jest banalny w przygotowaniu, a jego smak chociaż prosty, bez żadnych zbędnych przypraw jest niepowtarzalny. Pyszny i aromatyczny syrop z pigwy z dużą zawartością witaminy C. Idealny na długie i chłodne wieczory jako dodatek do herbaty 🙂

No i chciałam Wam jeszcze przypomnieć o trwającym konkursie (klik)

SAM_4521

 

Składniki:

  • pigwa
  • ksylitol (ew. cukier)

Sposób przygotowania:

Pigwę dokładnie umyć, najlepiej druciakiem, aby pozbawić ją włosków znajdujących się na skórce. Usunąć gniazda nasienne (NIE OBIERAĆ), pokroić w drobną kostkę, sypać do wyparzonego, umytego słoika, każdą warstwę owoców przysypywać cukrem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszać od spodu. Syrop jest gotowy, gdy cały cukier się rozpuści. Gotowy syrop przelewamy przez gazę do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków, które przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy aby zachować jen pyszny smak na dłużej.

a żeby nic się nie zmarnowało z owoców, które zostaną z produkcji syropu polecam zrobić konfiturę. Po prostu podsmażyć owoce przez około 4 godziny aż będą miękkie, a ich barwa będzie rdzawo czerwona. 🙂 Pyszny dodatek do tostów, wszelkich muffinek, owsianek, kaszek. Polecam. 🙂

SAM_4428

SAM_4429

SAM_4430

Na zdjęciu po prawej syrop 1 dzień po zrobieniu, po lewej, świeżo zasypany cukrem.

SAM_4440

SAM_4532

SAM_4527

SAM_4525

SAM_4519

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


17 thoughts on “Syrop z pigwy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.